Taikakuun Röyhkeä Ryöväri - virtuaalihevonen

RIP 28. joulukuuta 2014

virallinen nimi:Taikakuun Röyhkeä Ryöväri
© Ipsu
lempinimi:Roisto
rekisterinumero:VH12-018-0163
rotu:suomenhevonen
syntynyt:02.02.2012 (22.1v) 3v 25.06.2012
sukupuoli:ori
väri, merkit:rautias, tähti
säkäkorkeus:166 cm
painotus:kenttäratsastus
koulutustaso:CIC1 (Helppo A / 110cm)
kasvattaja:alhippa / Taikakuun Kartano
omistaja:alhippa (VRL-00064) / Taikakuun Kartano

Joulukuun 2014 Yleislaatuarvostelu tilaisuudessa palkittiin YLA1 palkinnolla.
27 (14+13) - 33 (21+12) - 17 - 15 - 4 = 96p / YLA1

Lokakuun 2014 Suomenhevosten laatuarvostelu tilaisuudessa palkittiin SLA-I palkinnolla!
16 + 22 + 25 + 21 + 18 = 102 p. / SLA-I
1. Hyvät tyypit ja leimat (4p.)
2. Kaunis hyvä pää ja hyvä mutta alakaulainen kaula. Erottumaton säkä (4p.) 3. Hyvät lavat, takakorkea sekä pienehkö takaosa. (4p.)
4. Käyrä kinner mutta muuten hyvät jalka-asennot (4p.)

Elokuun 2014 KERJ laatuarvostelutilaisuudessa palkittiin I-palkinnolla!
18 + 41 + 30 + 10 = 99p = KERJ-I
Laatuarvostelun toistaiseksi korkeimmat pisteet!

Heinäkuun 2012 kantakirjaustilaisuudessa palkittiin II-palkinnolla (R).
18 + 18 + 18 + 18 = 72p KTK-II
- Hieman alakaulaa, erottumaton säkä, käyrä kinner.
- Kaunis pää, hyvin liittynyt kaula, hyvä rungon syvyys, vento selkä ja pieni takaosa.

Toukokuun 2012 2 - 4 vuotiaiden varsojen arviointitilaisuudessa palkittiin SV-I palkinnolla (2v).
rakenne 8, suku 10, käytöskoe 15 = 33 SV-I

Yleiseltä olemukseltaan Roisto on melkolailla kuin ilmetty isänsä, herrasmies hyvällä käytöksellä, mutta myös omaa rauhaa rakastava. Tämä ori selkeästi kaipaa tallissa omaa rauhaa, eikä pidä metelöivästä tallityttöporukasta sisätiloissa vaan tulee rauhattomaksi ylimääräisestä mölystä. Käsiteltäessä maastakäsin tämä ori on kuitenkin käyttäytyy hyvin, vaikka orin kanssa on muistettava se tosiseikka, että tosiaan käsissä on ori. Tarhatessa Roisto käyttäytyy yleensä hyvin ja kulkee vain reippaana taluttajan vierellä. Tammojen tullessa vastaan pyrkii esiintymään steppaamalla ja möykkäämällä, mutta rauhoittuu komennettaessa ja kun vakaasti vain orista pidetään kiinni. Roisto viihtyy hyvin ulkona säässä kuin säässä, kunhan tarhassa on suoja jonka alle mennä pitelemään huonompia ilmoja. Hoidettaessa ori käyttäytyy hyvin niin karsinassa kuin pesupaikallakin. Ori ei näyti tai potki, eikä tälläistä sallittaisikaan. Vesiletkuun ori on totutettu pienestä pitäen, eikä pesemisen kanssa ole ongelmaa. Varusteet ori antaa laittaa hyvin päälleen ja jaksaa tovin odotella varusteiden kanssa karsinassa ennen lähtöä ilman, että ne olisivat entiset sen odottelun jäljiltä.

Ratsastettaessa Roisto liikkuu reippaasti omalla moottorillaan ja on jopa kuumiavaa sorttia. Selkään ei ole asiaa muuta kuin kokeneilla ratsastajilla, jotka pysyvät selässä vakaina ja rauhallisina. Orin kanssa tarvitaankin yleensä enemmän jarrun käyttöä, kuin lisäkaasua. Kaikesta huolimatta ori on herkkä avuille ja toimii tarvittaessa hyvin pieninkin ja huomaamattomin avuin. Sileällä työskentelyyn Roisto on hyvin motivoitavissa ja orilta löytyy ihan mukavasti liikettäkin kenttähevoseksi. Ori kuitenkin kyllästyy nopeasti saman asian liian pitkään harjoitteluun ja saattaa aikansa kuluksi keksiä jotain omaa kivaa, kuten kielen vääntelyä kuolainta pitkin tai ihan suoranaisia pukkilaukkoja. Orin kanssa onkin hyvä harjoitella tarpeeksi monipuolisesti. Esteillä Roisto on toistamaata, sillä tässä touhussa kyllästymistä ei tunnu tulevan vaikka hypättävänä ei olisi kuin yksi ja sama este. Ori on varustettu hyvällä tyylillä sekä kapasiteetilla, jotka helpottavat kummasti työskentelyä esteillä. Mikään automaatti tämä ori ei ole, mutta toimii hyvin tilanteessa kuin tilanteessa, kun kuljettaja on selvillä siitä mitä ollaan tekemässä. Maastoesteillä Roisto on ennakkoluuloton ja menee minne orin vai vie. Käytännössä ori hyppää mitä tahansa, kun sen yli selkeästi pääsee. Orin kanssa ovi tehdä kevyitä maastolenkkejä niin yksin kuin porukassakin.

Kilpailuissa Roisto on alkuun hieman jännittynyt, mutta alkaa rauhoittumaan, kun selkään noustaan. Tämän orin kanssa onkin hyvä aloittaa ihan vain kävelemällä kilpailuympäristössä rauhassa, ennen verryttelyn aloittamista. Verryttelyyn ei kannata liikaa aikaa käyttää tai orista lähtee paras terä irti jota kaivataan etenkin kouluradalla. Kunhan orin verryttelyn aikana saa kuulolle ja sopivan notkeaksi on verryttelyn toimittanut asiansa. Kouluradalla Roisto toimii hyvin, kun orin pitää kiireisenä siinä mitä ollaan tekemässä, sillä saattaa alkaa ennakoimaan tuttuja ratoja. Esteradalla ori on vauhdikas ja alkuun turhankin kuuma. Ensimmäisten esteiden jälkeen ori hieman rauhoittuu ja loppurata onkin hieman tasaisempaa menoa. Ori hyppää aina varmasti ja yleensä puomit pysyvät paikallaan. Maastoesteillä Roisto etenee kuin juna ja hyppää kaiken mitä eteen tulee. Ori kuitenkin tuppaa olemaan alkuun liian reipas, joten kannattaa hieman ottaa oria kiinni, ettei hyydy liikaa loppuun. Lastaamisen suhteen Roistin kanssa ei ole mitään ongelmaa. Ori matkustaakin hyvin oikeastaan seurassa kuin seurassa, kunhan näköyhteys kaveriin on estetty.

Kengittäjän kanssa Roisto tulee ihan hyvin toimeen. Jalat pääasiassa pysyvät hyvin ylhäällä orin itsensä pitäminä, mutta ajoittaista laiskistumista toisinaan on havaittavissa, kun jalkaa pidetään ylhäällä pitkiä aikoja kerrallaan. Eli kunhan kengittäjä on ripea, niin ongelmaan ei ole, mutta hitaamman kanssa voi olla hieman vaikeampaa. Roisto kuitenkin jaksaa odotella paikallaan rauhassa vaikka hieman pidempiäkin aikoja odotellen kenkien takomista tms. Eläinlääkäriin Roisto suhtautuu samoin kuin muihinkin ihmisiin ja ori antaa tutkia itsensä jokapaikasta. Sukukalleuksistaan on hieman herkempi, mutta tämä ilmenee vain takajalkojen nosteluna. Roisto on hyvä pistää ja syö lääkkeetkin mukisematta ruokaan sekoitettuna, paitsi matolääkkeen voi tursottaa tuubista suoraan suuhun. Raspaamisen ajaksi ori on hyvä laittaa pesupaikalle ja ylähuuleen huulipurstin, mutta näiden helppojen toimien ansiosta ori on hyvä raspata.

Sukutaulu

i Ryhdikäs Ryökäle
KERJ-I SLA-I
prt 157cm
ii Ryökäle
prt 158cm
iii Rosvo-Roope
prt 159cm
iiii Roikale
prt 156cm
iiie Ronja
vprt 156cm
iie Aino
rt 156cm
iiei Isto
rt 159cm
iiee Aina
rt 156cm
ie Ryhti-Tytti
prt 154cm
iei Ryhti-Touko
prt 160cm
ieii Touko
prt 162cm
ieie Ryhti-Tyyne
rt 155cm
iee Salaman Tytti
prt 149cm
ieei Salama
prt 150cm
ieee Taimi
rt 148cm
e Hilman Heleä
KERJ-II
tprn 156cm
ei Kouva
tprn 162cm
eii Kostin Poika
tprn 165cm
eiii Kosti
tprn 162cm
eiie Pusipula
vprt 163cm
eie Leimu
vprt 157cm
eiei Liehu
rt 159cm
eiee Laste
vprt 155cm
ee Kastehelmi
vprt 157cm
eei Vesimies
vprt 162cm
eeii Ahti
vprt 164cm
eeie Meirami
rt 159cm
eee Helmen Kujeileva
prt 152cm
eeei Vintiön Vekara
prt 156cm
eeee Aaroni
rn 154cm

Isänisä Ryökäle kilpaili menestyksekkäästi useita kausia CCI/CIC2 tasolla, myös voittaen monesti. Kilpauransa jälkeen ori kantakirjattiin I palkinnolla ja ori siirtyikin täysin jalostuskäyttöön. Ori onkin jättänytkin jälkeensä useita menestyviä kenttähevosia, niin oreja kuin tammojakin. Kaikki kilpailevat jälkeläiset ovat, isänsä tapaan, sitkeitä ja yrittelijäitä hevosia, joilla on hyvä kilpailuvietti. Iii. Rosvo- Roope kilpaili vaihtelevalla menestyksellä useamman kauden CCI/CIC2 tasolla. Ori ei voittanut koskaan yhtäkään kilpailua, mutta sijoittui toisinaan hyvin. Ori kantakirjattiin kilpauransa jälkeen II palkinnolla ja jätti jälkeensä muutamia tasokkaita kenttäjälkeläisiä. Luonteeltaan ori oli hieman hankala, joka rajoitti hieman tamman omistajien intoa jalostusmielessä. Iie. Aino kilpaili useamman kauden CCI/CIC1 rasolla, myös voittaen useamman kilpailun. Tamma kantakirjattiin II palkinnolla kilpauransa jälkeen ja saikin kantakirjaustilaisuudessa kiitosta etenkin nöyryydestä ja hyvästä käsiteltävyydestä. Jätti jälkeensä kolme kenttäradoilla menestynyttä jälkeläistä. Tamma kuoli 18 vuoden iässä laitumella sydänpysähdykseen.

Isänemä Ryhti-Tytti kilpaili usean hyvän kauden kenttäradoilla CCI/CIC2 tasolla. Kilpauran jälkeen kantakirjttiin I palkinnolla ja tamma jättikin jälkeensä kolme kapasiteetikasta kenttäoria. Luonteeltaan tämä tamma oli hieman oikukas, mutta jälkeläiset olivat yllättävän hyvä luonteisia oreja. Tamma kuoli hiekan syönnin aiheuttamaan ähkyyn 17 vuoden iässä. Iei. Ryhti-Touko kilpaili menestyksekkäästi kenttäradoilla CCI/CIC2 tasolla useamman kauden. Orilla oli erittäin hyvä luonne, jonka ansiosta toimi vielä viimeiset pari kilpailukauttaan oppimestarina juniorilla alemmalla tasolla. Ori kantakirjattiin II palkinnolla jo nuorena ja jätti jälkeensä monia kenttäradoilla menestyneitä jälkeläisiä. Ori menehtyi kiitettävässä 26 vuoden iässä kotitilansa laitumelle. Iee. Salaman Tytti kilpaili monta hyvää kautta CCI/CIC1 tasolla ottaen monia sijoituksia ja voittoja. Tammalla oli hyvä, yhteistyöhaluinen, luonne, joka löytyi myös tamman jokaiselta kolmesta jälkeläisestä. Tamma kantakirjattiin I palkinnolla kilpauransa jälkeen. Tamma menestyi kotitallillaan 23 vuoden isässä.

Emänisä Kouva kilpaili menestyen kansallisia CCI/CIC1 luokkia aivan suomenhevosmestaruustasolla saakka. Mestaruutta ei koskaan voittanut, mutta kahdesti ylsi hopealle ja kerran pronssille. Ori kantakirjattiin I palkinnolla kilpauransa aolama ja oria käytettiin jalostukseen melko paljon. Varsoista moni päätyi kenttäradoille, mutta suurimmasta osasta tuli lopulta toimivia harrasteratsuja sekä pienten luokkien hyppääjiä. Isänsä tapaan jälkikasvu oli yhteistyökykyisellä luonteella varustettuja monenlaisten ihmisten käsiteltävissä olevia hevosia. Eii. Kostin Poika aloitti uransa ravurina, mutta ei päässyt koelähdöstäkään lävitse, jonka johdosta myytiin halvalla ratsuksi. Hieman onnenkantamoisen saattelemana ori päätyi kenttäratsastajalle, joka kouli nuoresta hieman karjaasta orista varsin kelvollisen kenttäratsun. Päätyi lopulta kilpailemaan kärkinimien joukkoon avoimiin helppoihin luokkiin. Ori kantakirjattiin II palkinnolla, mutta sitä käytettiin varsin maltillisesti jalostukseen. Eie. Leimu oli ravuriksi kasvatettu, mutta aivan liian laukkaherkkä tapaus, jonka ura jäi lopulta hyvin lyhyeksi. Tamma päätyi ensin harrasteratsuksi varsin leppoisan luonteensa ansiosta, mutta lopulta vielä 10 vuotiaana siirtyi kenttäratsastajalle, jonka käsissä siitä kuoriutui varsin kelvollinen kenttäratsu helppohin sh-luokkiin. Kantakirjattiin II palkinnolla ja jätti jälkeensä kolme varsin hyvää jälkeläistä, joista ainut ori oli se kaikkein menestynein.

Emänemä Kastehelmi toimi ensin esteratsuna, mutta päätyi lopulta ihan vain kokeilumielessä kenttäradoille. Tamma oli selkeästi kuin luotu lajiin ja syttyi aivan omalla tavallaan maastoesteradalla. Tämä kipakka, mutta varsin toimiva tamma kilpaili lopulta kansallisella tasolla asti ja oli mukana suomenhevosmestaruuksissakin parina vuotena saavuttaen kerran pronssia. Ura päättyi jalkavaivoihin 15 vuotiaana, jonka jälkeen varsoi neljä varsin erinomaista kenttäradoille päätynyttä jälkeläistä. Eei. Vesimies aloitti uransa ravurina ja tuntui aluksi olevan lupaava, mutta osoittautui lopulta liian laukkaherkäksi. Ori päätyi ratsuksi ja sen vahvuutena olikin erinomainen pyörivä sekä säädeltävä laukka. Ori kilpaili niin koulu, este kuin kenttäradoilla aluetasolla. Kantakirjattiin II palkinnolla kilpauransa aikana. Eee. Helmen Kujeileva syntyi ravikasvattaalle, mutta oli jo varsana hankalahko ajettava sekä varsin laukkaherkkä. Tamma päätyi pilkkahintaan eräälle esteratsastajalle, joka kouli hevosesta kaiken sen porentiaalin irti, mikä saatavisssa oli. Lopulta ratsukko päätyi sh-estemestaruuden toiseksi kahtena vuotena peräkkäin. Kantakirjattiin I palkinnolle ja jätti kilpauransa jälkeen kaksi tammajälkeläistä.

Jälkeläiset

ori Satulinnan Rajaton (sph, s.18.02.2014) emä Joogin Asennevamma
tamma Riiviöiden Runoriina (sh, s.10.08.2013) emä Koston Ruustinna
tamma Taikakuun Riemu (sh, s.15.03.2013) emä Taikakuun Lumoava
ori Taikakuun Räiskyvä Roikale (sh, s.14.07.2012) emä Helmen Hiisu

Kilpailukalenteri

Kenttä

Sijoituksia KERJ:n alaisissa 38, joista voittoja 7

30.09.13 KERJ CUP : CIC1 : 6/48 : Taikakuun Kartano
23.09.13 KERJ : CIC1 : 3/14 : Susiraja
20.09.13 KERJ : CIC1 : 4/50 : Taikakuun Kartano
17.09.13 KERJ : CIC1 : 7/50 : Taikakuun Kartano
16.09.13 KERJ : CIC1 : 3/24 : Takamaiden Sh
15.09.13 KERJ : CIC1 : 5/50 : Taikakuun Kartano
09.09.13 KERJ : CIC1 : 3/50 : Lumivuo
03.09.13 KERJ : CIC1 : 5/50 : Lumivuo
02.09.13 KERJ : CIC1 : 1/50 : Lumivuo
02.09.13 KERJ : CIC1 : 4/30 : Kirbera
25.08.13 KERJ CUP : CIC1 : 3/49 : Taikakuun Kartano
19.08.13 KERJ : CIC1 : 4/50 : Taikakuun Kartano
17.08.13 KERJ : CIC1 : 3/28 : Kärmeniemi
12.08.13 KERJ : CIC1 : 6/50 : Taikakuun Kartano
30.05.13 KERJ CUP : CIC1 : 6/51 : Taikakuun Kartano
25.04.13 KERJ : Helppo : 5/50 : Lumivuo
15.04.13 KERJ : Helppo : 4/40 : Taavilan Sh
14.04.13 KERJ : Helppo : 6/40 : Taavilan Sh
20.03.13 KERJ CUP : Helppo : 5/110 : Taikakuun Kartano
17.03.13 KERJ : Helppo : 1/50 : Taikakuun Kartano
29.01.13 KERJ : Tutustumis : 1/37 : Sakasti
28.01.13 KERJ : Tutustumis : 3/37 : Sakasti
19.01.13 KERJ : Tutustumis : 6/40 : Bogart&Britanov
08.12.12 KERJ : Tutustumis : 5/32 : Mörkövaara
11.11.12 KERJ : Tutustumis : 1/36 : Lai'e Welsh
22.10.12 KERJ : Harraste : 1/18 : Tositarun Sh
21.10.12 KERJ : Harraste : 1/18 : Tositarun Sh
11.10.12 KERJ : Harraste : 3/37 : Taikakuun Kartano
25.09.12 KERJ CUP : Harraste : 3/53 : Taikakuun Kartano
01.10.12 KERJ : Harraste : 4/30 : Tositarun Sh
27.09.12 KERJ : Harraste : 2/39 : Thorn Inc.
03.09.12 KERJ : Harraste : 3/25 : Satulinna
25.07.12 KERJ CUP : Aloittelija : 5/33 : Taikakuun Kartano
24.07.12 KERJ : Aloittelija : 2/33 : Lumivuo
23.07.12 KERJ : Aloittelija : 1/33 : Lumivuo
11.07.12 KERJ : Aloittelija : 4/30 : Hurmajärven Kartano
26.06.12 KERJ : Aloittelija : 2/27 : Taikakuun Kartano
25.06.12 KERJ : Aloittelija : 5/25 : Taikakuun Kartano

Sijoituksia VSR:n alaisissa 2, joista voittoja 0

31.03.14 VSR CUP : CIC1 : 3/41 : VSR
19.08.13 VSR : CIC1 : 2/12 : VSR

Maastoeste

Sijoituksia MEJ:n alaisissa 12, joista voittoja 5

15.06.14 MEJ CUP : 90-100cm : 1/54 : KK Bailador
04.09.13 MEJ : 80cm : 1/39 : Taikakuun Kartano
01.09.13 MEJ : 80cm : 1/39 : Taikakuun Kartano
13.08.13 MEJ : 80cm : 3/68 : Taikakuun Kartano
02.08.13 MEJ : 80cm : 4/16 : KK Bailador
01.08.13 MEJ : 80cm : 2/16 : KK Bailador
30.05.13 MEJ : 80cm : 3/48 : KK Bailador
25.05.13 MEJ : 80cm : 4/48 : KK Bailador
24.05.13 MEJ : 80cm : 2/48 : KK Bailador
06.02.13 MEJ : 50-60cm : 3/34 : Domenica Estate
29.11.12 MEJ : 50cm : 1/17 : Bairdon
27.11.12 MEJ : 50cm : 1/17 : Bairdon

Näyttelyt

30.12.12 NJ : sh-oriit : LKV3 KUMA JS : lt. Henna L.
15.12.12 NJ : sh-oriit : LKV4 KUMA JS : lt. Peppi S.
20.04.12 NJ : varsat : BIS5 LKV1 irtoSERT JS : pt. Pipariina
29.03.12 NJ : s(p)h-varsat : 7/12 KUMA JS : lt. Shonna S

15.01.13 VSR : Rotunäyttely : Aik. orit : 6/41 I-palk. : lt. Ram.
05.12.13 VSR : Rotunäyttely : Aik. orit : LKV4 I-palk. : lt. Shonna
05.04.12 VSR : Rotunäyttely : Varsat aik. kuv. : LKV3 II-palk. : lt. Niina

Päiväkirja/Valmennukset

30.09.2013: KERJ CUP CIC1 suomen(pien)hevoset 6/48 (06+28+17=051)
Melkoisen päivän lopulta sai aikaiseksi eräs ratsukko kauden päätapahtumassa. Ja siinä ratsukossa osallisena oli minä ja muuan orimme Roisto. Täytyy sanoa, että tietynlaista "hulluntuuria" on tuntunut olevan vuosi toisensa jälkeen kilpailukauden päätapahtumassa ja sitä kummasti meidän osaltamme löytyi jälleen kerran. Päivän aloitus sujui kuten yleensäkin, eli verryttelyllä koulukokeeseen ja itse koulukokeella, joka tälläkin kertaa sujui varsin hyvin ilman sen suurempia vieheitä, josta kiitoksena oli hyvät asetelmat loppupäivään. Mutta miten ne asetelmat sitten käytetään hyväksi? Räpeltämällä rataestekokeessa, tietenkin. Sen on oltava jo psykologista, kun aina hyvän koulukokeen jälkeen tulee aivan ala-arvoinen rataestekoe, lähes aina. Jälleen kerran hyvin fiiliksi radalle ja puolihuolimaton ensimmäisen esteen ylitys, pudotus, ja pasmat aivan sekaisin, josta johtuen vielä aikavirheitä, kun loppurata tulee otettua hieman liiankin varmanpäälle. Tässä vaiheessa psyykkausapua tarvittiin jo sukulaisilta sekä mukana olleilta hevostenhoitajilta. Useamman tunnin tauon aikana lukkoja saatiin jälleen omassa mielessä auki ja maastoesterataan tutustuminen tehtiin porukalla tarkasti ja hyvässä hengessä. Ennen päivän viimeistä koetusta riittävän perusteellinen verryttely ensin sileällä ja sitten joitain yksittäisiä hyppyjä alle. Radalle uskomaton motivaatio ja näytöntahto ensimmäisenä mielessä. Pari ensimmäistä estettä kuitenkin meni heiman sumussa - ja suorituksen jälkeen kuulinkin, että Roisto näytti kuskaavan kuljettajaa 100-0, mutta kummasti esteet tuli suoritettua puhtaasi - mutta loppuradan suorittaminen tapahtui erittäin tietoisesti ja tarkasti, joskin Roisto oli hyvin reippaalla mielellä ja myös sen mukaisella askelluksessa menossa mukana. Maaliin päästiin sopivasti ihanneajan puitteissa. Tämän jälkeen olin valmis heittämään pyyhkeen kehään, hevonen pois ja after partyihin, mutta ei sinne jälleen kiilattiin sijoittuneisiin. Juurikin täpärästi tuli kiilattua viimeiseksi sijoittuneeksi, eli ennenkin heiman pätenyt "muiden epäonni on meidän onni" toteutui jälleen kerran. Palkintojenjaon jälkeen oma olotila oli lopulta kuitenkin hyvin ristiriitaisen hämmentynyt. Miten tämän orin kanssa tuntuu aina käyvän näin?

02.09.2013: Estevalmennus – valmentajana narri
Samalla kun alhippa verrytteli Roisto-oriaan rakentelin päivän estetehtävää. Neljä estettä pitkällä sivulla yhden laukka-askeleen välein ja jokainen oli 10cm korkeampi kuin edellinen, ensimmäinen oli 70cm ja viimeinen 100cm. Yhden esteen rakensin toiselle pitkälle sivulle korkeudella 80cm, jota käyttäisimme vain verryttelyesteenä. Roisto liikkui hyvin eteenpäin ja oli kuulolla avuille, joten kun lihakset olivat lämminneet tarpeeksi pyysin alhippaa hyppäämään verryttelyestettä molempiin suuntiin muutaman kerran. Ori intoutui selkeästi siitä, että pääsi hyppäämään ja imi esteelle imurin lailla, erityisesti kun oli saanut muutaman kerran hypätä. Komensin pidättämään kunnolla ennen estettä ja muistutin ratsastajaa pysymään rauhallisena, jotta hevonenkin tulisi hitaammaksi vaikka onhan hyppääminen ja vauhdikkuus aina hauskanpuoleista.

Verkkahypyt sujuivat kuitenkin hyvin, joten päästin ratsukon tehtävän pariin. Muistutin alhippaa pitämään yllä reippaan temmon, mutta tarvittaessa kuitenkin pidättämään Roistoa vaikka sen imu esteelle tuntuisi kuinka hyvältä. Vaikka ori hyppäsi hyvin, kahden viimeisen esteen puomit kolahtivat alas, kun hevonen ei osannut varautua esteiden kohoamiseen. Pyysin ratsastajaa rohkaisemaan hevosta ilman sen kummempaa eteen ajamista esteiden välillä, jotta vauhti pysyisi hillittynä, mutta Roisto ei tuntisi jäävänsä yksin. Orilla on selkeästi kapasiteettia ja sillä on hieno hyppytyyli, sillä muutamaa haparointia lukuunottamassa se hyppäsi todella hyvin. Ponnistus oli vahvaa ja paikka ensimmäisellä esteellä löytyi sopivasti, jotta seuraavatkin esteet sujuivat hyvin. alhippa pysyi hypyissä mukana, ei jäänyt jälkeen tai hypännyt itse ennen hevosta. Kun treeni kerran sujui niin hyvin, nostin vielä jokaista estettä kymmenen senttiä, jotta Roisto pääsisi hyppäämään kapasiteettinsa mukaan.

Orilla ei ollut kerrassaan mitään ongelmia senkään kanssa, vaan se tuntui lähinnä ilahtuvan hieman suuremmista esteistä. Roistolla itsellään olisi saattanut olla liikaakin vauhtia esteille, mutta alhippa pysyi tilanteen tasalla ja pidätti tarvittaessa ennen esteitä, jotta orin vauhti pysyisi lapasessa. Vaikka hevonen kuumui, menosta ei tullut hermostunutta pinkomista, mikä on usein kuumuvien hevosten kanssa vaarana. Roisto hyppäsi hyvin, alhippa ratsasti hyvin enkä voi valmentajana kuin olla tyytyväinen valmennuksen sujuvuuteen. Ansaitut loppuverkat ratsukko sai suorittaa itsenäisesti.

25.08.2013: KERJ CUP CIC1 suomen(pien)hevoset 3/49 (03+25+05=033)
Kummasti jälleen löysin itseni ja ratsuni kauden päätapahtumasta. Kausi oli sujunut ihan hyvin joidenkin sijoitusten merkeissä ja viimeiset viimeistelevät treenit olivat sujuneet varsin hyvin. Hieman siis oli jopa odotuksia tälle päivälle. Aamu sujui verryttelyn merkeissä erittäin positiivisesti ja koulukokeeseen uskalletti lähteä hieman jopa koettelemaan rajoja. Pyrkimys oli onnistua Roiston äärirajojen ylärajoilla. Suoritus olikin varsin siisti, tarkka sekä varsin elegantti orin liikkuessa paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Tästä suorituksesta kiitettiinkin varsin hyvillä lähtö asemilla päivän muihin lajeihin. Lyhyehkön tauon jälkeen vuorossa oli rataesteet. Ja kuinka nolosti siinä sitten oli lopulta käydä. Hieman liian fiiliksissä radalle tuli lähdettyä ja eikös se ensimmäinen este sitten rojahtanut oikein kunnolla alas. Pari seuraavaakin estettä oli taistelua sopivan askeleen saamisessa, mutta puomit onneksi pysyivät kannattimillaan. Loppurataa kohti onneksi suoritus parani, mutta lisää virhepisteitä saatiin vielä ylitetystä enimmäisajasta. Radan jälkeen tuntui, että sekä ratsastaja että Roisto olivat yhtä ihmeissään menneestä suorituksesta. Tämä toikin ikävästi hieman takapakkia tulosluettelossa. Tästä sisuuntuneena suorituksen jälkeiset parintuntia meni itsensä psyykkaamiseen loppupäivää silmällä pitäen, sekä maastoesteradan tarkkaan tutustumiseen. Myöhemmin iltapäivällä verryttely otettiin hieman varman päälle, eli ensin hieman pidempi herkitys ja avuille ratsastaminen sileällä jonka jälkeen vain pari kolme verryttelyhyppyä. Maastoesteradalle lähdettiin siis hyvä voimaisena ja täynnä näytönhalua. Jokainen este tuli ratsastettua hyvin tarkasti ja Roistokin tuntui huomaavan ratsastajan päättäväisyyden sekä tuntui olevan juonessa hyvin mukana. Päivän viimeinen osakoe oli erittäin onnistunut, mutta pieni harmi jäi vaivaamaan niin kauan, kunnen lopullinen tulosluettelo saatiin näkyviin. Niin kummallista kuin se olikin Roiston kanssa päädyttiin kolmen parhaan joukkoon, näinkin rikkonaisella suorituksella, kun maastoesterata oli lopulta osoittautunut melko haastavaksi monille edellä olleille ratsukoille. Näinkin sitten jälleen tuli sijoituttua kummasti isoissa kinkereissä.

30.05.2013: KERJ CUP CIC1 suomen(pien)hevoset 6/51 (22+15+11=048)
Kohti kauden päätapahtumaa oltiin jälleen menty hieman ristiriitaisin tunnelmin. Viimeistelevät treenit olivat sujuneet hyvin, mutta kauden muissa kilpailuissa ei oltu oikein onnistuttu. Pienellä kysymysmerkillä oli siis lähdettävä liikenteeseen. Päivä alkoi tutusti sileän verryttelyllä, josta koulukokeeseen. Huono ei päivän suoritus kouluaitojen sisällä ollut, mutta parannettavaa jäi. Eteenpäinpyrkimys oli hieman lepsua ja siirtymiset eivät olleet niin napakoita kuin olisivat saaneet olla. Kohtuulliset lähtökohdat päivään saatiin kuitenkin hieman tahmeahkollakin suorituksella. Lyhyen tauon jälkeen vuorossa oli rataestekoe, jossa Roisto liikkui jo huomattavasti paljon paremmin eteenpäin ja suoritti tarkasti jokaisen esteen. Hyvän suortuksen turvin kavuttiin ylöspäin tulosluettelossa. Hieman jännit useamman tunnin tauko ennen viimeistä osakoetta, mutta aika kului ratsastajan mielestä lopulta turhankin nopeasti tutustuessa maastoesterataan millin tarkasti sekä psyykkaamalla itseään tulevaan suoritukseen. Sopivan herkistelyn ja parin verryttelyhypyn jälkeen alkoi matka maastesteradalla, melkolailla siellä luokan alkupäässä. Parilla ensimmäisellä esteellä tuli otettua oikein varmanpäälle, mutta siitä eteenpäin rata sujui melko rutinoituneesti. Maaliviivan ylitettyä selässä oli varsin leveästi hypyilevä sekä tyytyväinen ratsastaja, jonka alla ratsu, jolla virta olisi riittänyt vielä vaikka toiseenkin mokomaan. Tämän jälkeen alkoi armoton jännittäminen miten kanssakilpailijoiden käy radalla, sillä tiesin, että sijoituumiseen tarvitaan jo hieman toistenkin epäonnea. Lopulta, koko tallin porukan iloksi, tämä ratsukko löytyi keikkumasta sieltä viimeisten sijoittuneiden joukosta. Tähän suoritykseen oltiin varsin tyytyväisiä hieman vaikeahko kauden jäljiltä ja osin hieman tahmean päivän aloituksen johdosta.

28.04.2013: Kouluvalmennus – valmentajana narri
Helposti samoihin koulutehtäviin kyllästyvälle Roistolle olin kehitellyt vastalaukkatreeniä harjoiteltavaksi. Koetin miettiä mahdollisimman monipuolisia tehtäviä, jotta ori ei kyllästyisi samaan asiaan. Lopulta päädyin kehittämään alkuun yksinkertaisempaa loivalla kiemurauralla haeskeltavaa vastalaukkaa, jolla näkisimme miten Roisto suhtautuisi ja siitä jatkaisimme kahdeksikolle. Verkkaillessa Roisto meinasi juosta alta pois, oma moottori käynnistyi hyvin, mutta takaosa jäi laahaamaan taakse ja hevonen liikkui pitkänä makkarana. Pyysin alhippaa ottamaan paljon voltteja, muita kiemuroita sekä pitämään orin koko ajan töissä, jotta se alkaisi kuunnella ja saisi painoaan takaosalle. alhippa sai tehdä selkeästi töitä Roiston kanssa ja pari kertaa orin perä lensikin hivenen sen kyllästyessä, vaikka pukit olivat lähinnä säälittävän kokoisia.

Kun Roisto oli saatu verkattua kunnolla pyysin aloittamaan vastalaukkatehtävän alkuun loivalla kiemurauralla. Asetus oli tarkoitus pitää koko laukan ajan, jotta hevonen pysyisi varmasti samalla laukalla eikä vaihtaisi sitä kesken. alhipalla oli hyvä kontrolli oriin ja vaikka Roisto liikkui reippaasti eteenpäin, vauhtia oli juuri sopivasti ja liike oli valmentajallekin mukavaa katseltavaa, harvinaista nähdä suomenhevosella näin hyvää liikettä. Ja kyllä, olen ylpeä suomenhevosihminen ja haukun rotua. Asiaan. Testailulaukat sujuivat passelisti, joten ohjeistin alhipalle varsinaisen tehtävän. Tarkoitus oli ratsastaa kahdeksikkoa, nostaa ympyröiden vaihteessa käynnistä vastalaukka ja laukata vähintään puoli ympyrää, enintään kolme neljäsosaympyrää ja siirtyä suoraan käyntiin. Toivoin treenissä olevan tarpeeksi haastetta Roistolle, jotta se ei kyllästyisi, vaikka harjoitus sinänsä olikin yksinkertainen. Ilmeiseti siinä oli aivan tarpeeksi tekemistä orille, sillä se ei protestoinut kertaakaan vaan suoritti motivoituneen oloisena ja ratsastajaansa kuunnellen.

Hyvin toimivaa ratsukkoa on aina ilo valmentaa. Roisto ei rikkonut vastalaukkaa käytännössä kertaakaan, pyrki hyvin eteenpäin ja alhippa tuki oria kaiken aikaa eikä jäänyt vain matkustelemaan ja näyttämään nätiltä. Edelleen pientä ongelmaa löytyy ratsastajan jalan asennosta, mutta pääasiassa näkyy, että ahkerasti on valmentauduttu ja valmentajaa myös kuunnellaan, sillä alhippa ratsastaa oikein siististi jokaista hevostaan. Kun Roisto alkoi väsähtää ja keskittyminen vaikutti herpaantuvan, lopetimme treenin pitkin ohjin ravaamiseen ja isoihin kiitoksiin hyvin suorittaneelle orille.

20.03.2013: KERJ CUP helppo 5/110 (03+41+22=066)
Kauden päätapahtuma oli käsillä. Sitä odottettiin suorastaan pelonsekaisin tunnelmin, sillä viimeistelevät treenit eivät olleet sujuneen aivan suunnitellusti ja päivän kunto sekä orin ns. tuuli olivat pienoisia kysymysmerkkejä. Mahdollisimman ennakkoluulottomasti päivään kuitenkin yritettiin lähteä. Aamun koulukoe onnistui suorastaan paremmin kuin uskalsi odottaa. Roisto toimi erittäin hyvin avuilla, suoritti millin tarkasti ja tuntui, että orin pääkoppa oli avoin päivän toimille. Tästä helpottuneena siirryimme lähes suorilta rataestekokeeseen, joka sitten olikin melkein katastrofi. Aivan kuin tyhjästä Roisto muuttuikin varsin yhteistyökyvyttömäksi tai lähinnä pidätteet eivät aivan tuntuneet menevän lävitse ja ori oli hyvin vahva jatkuvasti edestä. Suoritus lienee ollut hieman mielenkiinstoista katsottavaa, kun aina hevonen ja ratsastaja eivät olleet aivan yhtä mieltä siitä mihin oltaisiin menossa. Yhdellä pudotuksella ja useammalla läheltä piti tilanteella lopulta maaliin asti selviydyttiin. Tämän suorituksen jälkeen alkoi kuumeinen pohdinta siitä lähteäkö maastokokeeseen mukaan vai jättääkö se välistä. Useampi tunti oli aikaa asiaa pohtia ja lopulta jätin päätöksen ennen maastokoetta olleeseen verryttelyyn asti. Iltapäivällä verryttelyssä Roisto taas oli sitten normaalimpi itsensä, eli riittävästi avuilla jotta starttaamista maastoon voitiin ajatella. Lähdön hetkellä ratsastajan mielessä ei oikeastaan muuta ollut, kuin että kunhan maaliin tullaan. Rata sujuikin, osin ehkä tälläisen ajatusten mielestä pois pyyhkimisen ansiosta, varsin hyvin vaikka selkeästi haastava rata olikin. Esteet ylittyivät puhtaasti ilman ongelmia, mutta muutamia virhepisteitä tuli ylitetystä enimmäisajasta. Päivän suurin pommi tuli kuitenkin vasta viimeisenkin radan suorittajan jälkeen. Näinkin rikkonaisen suorituksen turvin oltiin Roiston kanssa kiilattu viiden parhaan joukkoon. Haasvana oloinen maastokoe oli siis karsinut rankalla kädellä ratsukoita edestä, meidän onneksemme.

04.12.2012: Kestävyysvalmennus - valmentajana weem
Roiston ensimmäisestä kuntotreenistä oli kulunut muutama kuukausi, kun palasin tallille katsomaan, miten homma sujuu. Alhippa kertoi heidän tehneen kuntoharjoitusta aina vähän vaihdellen joko maastossa erilaisilla reiteillä, tai kentällä ympyröillä. Tähän mennessä he olivat vain ravanneet tai kävelleet, kuten olin heitä ohjeistanutkin. Tänään hakisimme maastossa laukan yhdistämistä kuntoharjoitteluun, ja varsinkin laukan tempon hakemista olisi tiedossa. Aloitimme maastolenkin kuitenkin ensin kymmenen minuutin aktiivisella käynnillä, sitten kymmenen minuutin ravilla. Tämän jälkeen vuorossa oli ensimmäinen laukkapätkä: viisi minuuttia laukkaa hallitussa, melko rauhallisessa tempossa. Roiston kanssa rauhallinen tempo on hankala saavuttaa, mutta hienosti alhippa onnistui sen hakemissa. Kunnon parantuessa laukan tempoa voi hieman kasvattaa. Tuo laukkapätkä riittääkin näin alkuun, valmennuksen loppuun ratsukko sai vielä kävellä, ravata ja viimeiseksi vielä kävellä, kaikkia kymmenen minuuttia. Tallilla juttelimme vielä pitkään Roiston kehityksestä, mikä on muuten ollut todella hyvää, sekä laukkaharjoittelun tulevasta lisääntymisestä. Muutaman viikon päästä Roisto on varmasti jo tarpeeksi kovakuntoinen maastoesteille.

12.10.2012: Kestävyysvalmennus - valmentajana weem
Alhippa oli pyytänyt minut tänään auttamaan Roiston kuntoharjoittelun saattamisessa alkuun. Orilla on ratsastettu jo jonkun aikaa, se on opetellut koulu- ja estejuttuja, ja nyt aika parantaa sen peruskuntoa kenttähevosen uraa ajatelen. Kentällä tehtyjen alkukäyntien jälkeen lähdimme maastoon tavoitteena vähän katsoa, miten Roiston peruskuntoa voisi kohottaa. Näin alkuun neljänkymmenen minuutin harjoittelu riittää: intervalliharjoituksena vuorotellen kymmenen minuuttia käyntiä ja kymmenen minuuttia kevyttä ravia. Roistolla oli meno päällä, eikä ensimmäisen ravipätkän jälkeen olisi malttanut kävellä. Lepo ja kaulan venytys pitkillä ohjilla on kuitenkin tarpeen, jotta intervalliharjoituksen hyödyt tulevat esiin. Siksi houkuttelin orin vierellä kävellen sen päätä alas porkkanalla houkutellen, ja muutaman autetun venytyksen jälkeen Roisto malttoikin jo laskea päänsä alas ihan itsekseenkin. Toinen ravipätkä innosti orin taas, se ravasi korvat pystyssä ja kaula melko korkealla, mutta pitkää askelta kuitenkin. Viimeinen käyntipätkä sujui jo paremmin kuin ensimmäinen, vaikka edelleen Roisto olisi mielellään jatkanut nopeammin kulkemista. Tallilla seurasin vielä Roiston jalkojen viillennyksen. Juttelimme samalla orin muusta valmentautumisesta ja kestävyysharjoittelun sopimisesta sen kaiken lisäksi.

25.09.2012: KERJ CUP harrasteluokka 3/53 (04+28+03=035)
Odotin varsin innostuneena kauden isoja kinkereitä, sillä ori oli hyvässä vedossa, ainakin mikäli viimeisteleviin treeneihin oli luottaminen. Sopivan positiivisella asenteella pitkään päivään lähdettiin, sillä ratsastajan positiivisuus tuntui tarttuneen oriiseenkin verryttelyn aikana. Aamulla ensimmäisenä osakokeena oli tutusti koulukoe, joka meni lähes yli odotusten. Roisto oli hyvin avuilla ja tarkkaavaisena suorittamassa. Juurikaan virheitä ei tullut ja näistä lähtökohdista oli varsin hyvä lähteä eteenpäin. Melkein heti perään suorittettavana oli rataestekoe. Hyppääminen sujui hyvin ja ratsastaja suorastaan hieman unohtui fiilistelemään siistein reitein esteiden välissä, josta epäonneksi tuli sitten virhe ylitetystä enimmäisajasta. Pienesti nolostuneena radalta sitten poistuttiinkin miettimään, kuinka fiiliksissä sitä oikein sitten oltiinkaan. Päivän aikana oli useamman tunnin tauko, jonka aikana Roisto sai mussuttaa heitää ja itse tutustuin huolella maastorataan. Myöhemmin iltapäivällä radalle lähteminen hieman jännitti, vaikka verryttely sujuikin täysin suunnitelman mukaan. Roiston suorittaessa ensimmäiset esteet hyvin lähti ylimäärinen jännitys ja alkoi armoton keskittyminen meneillään olevaan suoritukseen. Tsemppaaminen selkeästi kannatti, sillä virheetön maastoesteosuus toi lopulta hienosti sijoituksen kolmen parhaan joukkoon!

25.07.2012: KERJ CUP aloittelijaluokka 5/33 (12+13+03=028)
Orin ensimmäiset isommat kinkerit oli tiedossa ja hieman jännitin Roiston suhtautumista koko tilanteeseen. Oma pieni jännitykseni taisi tarttua Roistoon sillä oli omaan verryttelyssä hieman normaalia jännittyneempi ja ei ihan niin hyvin avuilla, kuin olisi saanut olla. Kouluradan suorituskin oli tämän mukainen, eli se sisälsi hieman rikkoja, eikä ollut ihan niin kaunista katseltavaa kuin olisi saanut olla. Ennen estekoetta oli pieni tauko jonka aikana Roisto sai lähinnä seurailla ympärillä olevia tapahtumia. Hieman ori tästä rentoutuikin ja esteradalle oli paremmat fiilikset lähteä. Erinomaisesti ei tämäkään osakoe sujunut, kun kaksi pudotusta mahtui rataan, mutta nekin taisi olla enemmän ratsastajan kuin hevosen virheistä johtuvia. Sen sijaan maastoesteradalla Roisto lopulta oli kuin kotonaan ja ratsastaja selässäkin uskalsi jo rentoutua. Rata swujui letkeästi ja hyppyjen kanssa ei juuri ollut ongelmaa. Hieman vedelle menoa ori kyttäsi, mutta eteni kuitenkin koko ajan. Tuloksena maastosta olikin puhdas suoritus ihanneajan puitteissa. Melkoinen yllätys koettiin, kun lopputuloksissa Roiston kanssa komeiltiin viimeisellä sijoittuneella paikalla. Maasto selkeästi oli karsinut porukkaa edestä, jolloin sijoituksen petraaminen oli tullut mahdolliseksi.

Palaa edelliselle sivulle  |  Sivun alkuun

Ulkoasu © Milja  |  Taustakuva © The Inspiration Gallery