Ryhdikäs Ryökäle - virtuaalihevonen

RIP 01. marraskuuta 2013

virallinen nimi:Ryhdikäs Ryökäle

© VRL-00064
lempinimi:Kössi
rekisterinumero:VH11-018-1337
rotu:suomenhevonen
syntynyt:15.09.2010 (23.8v) 3v 06.02.2011
sukupuoli:ori
väri, merkit:punarautias, tähti, kounopilkku
säkäkorkeus:157 cm
painotus:kenttäratsastus
koulutustaso:CCI/CIC2 (Helppo A / 120cm)
kasvattaja:Raimo Ryhti, Suomi
omistaja:alhippa (VRL-00064) / Taikakuun Kartano

Lokakuun 2013 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuudessa palkittiin SLA-I palkinnolla.
13 + 20 + 20 + 25 + 12 = 90 p. / SLA-I
1. Hyvät tyypit ja sukupuolileima (5p)
2. Pitkä kaula, kaunis pää (3p)
3. Melko pitkä runko, takakorkea (2p)
4. Saisi seistä paremmin, vennot vuohiset (3p)

Syyskuun 2013 KERJ laatuarvostelutilaisuudessa palkittiin I-palkinnolla!
15 + 41 + 23 + 10 = 89, KERJ-I

Yleisesti Kössi on melkoinen herrasmies ja käyttäytyy siivosti. Tallissa kuitenkin pitää rauhallisesta ympäristöstä, ja siksi kirkuvilla lapsilla ei ole pääsyä oritalliin tämä orin ollessa sisätiloissa. Henkiseltä elämältään Kössi on siis herkkä. Tarhatessa kävelee nätisti vierellä, kun taluttaja on itsevarja ja osoittaa selvästi olevansa johtaja. Vastaantuleville tammoille kyllä hörisee ja saattaa hieman tepsuttaa, mutta kun narun päässä ei hötkyile tai pelästy niin ori pysyy käsissä. Tarhattava aina ketju suuhun laitettuna! Kössi tarhailee mielellään säässä kuin säässä loimi päällä ja löytyyhän orien tarhoista aina katos jonka alle mennä suojaan. Kössi siis mielellään on vaikka koko päivän ulkoilemassa. Hoitaessa Kössi osaa olla nätisti niin karsinassa kuin pesupaikallakin. Ori nauttii silminnähtävästi harjauksesta ja rapsuttelusta vaikka likaa ei missään enään näkyisikään. Kössi antaa suitsia ja satuloida itsensä ilman minkäänlaisia ongelmia. Vesiletkustakaan ori ei ole moksiskaan, joten peseminen on helppoa kuin mikä.

Ratsastaessa Kössi saattaa aluksi olla melko kuuma, mutta rauhoittuu, kun ratsastaja pysyy rauhallisena. Kössi on herkkä avuille, pohkeelle kuin kädellekin, ja innokas työskentelemään, kun alun kuumumisesta on päästy eteenpäin. Ori on melkoisen herkkä suustaan eli ratsastajan oltava kevytkätinen. Ori ei sovi kokemattomalle, mutta kokeneelle tämä ori on oiva kulkupeli. Koulukiemurat sujuu Kössiltä ihan mallikkaasti. Liikettä ja notkeutta löytyy sopivasti sekä nauttii esiintymisestä ihan vain kotonakin. Esteillä Kössi todella syttyy omaksi itsekseen ja vautia kyllä piisaa. Ratsastaja saa olla kyllä pidättämässä joka hetkellä, mutta tyyli ja tekniikka orilla on kohdallaan. Mitään esteitä Kössi ei ole ikinä kytännyt, vaan menee aina ensimmäisellä yrittämällä ylitse. Hyvin ennakkoluuloton ori, kun ratsastaja on itsevarma ja tietää minne on menossa. Maastoesteillä Kössi on yhtäelementissään, kuin rataesteilläkin. Vauhti on sopivan reipas, eikä ori väsy, kun alusta asti ratsastaja on kontrolloinut kuumumista. Menee veteen hyvin ja hyppää kummallisempienkin ilmestysten yli puhtaasti. Kevyet maastolenkin sujuvat Kössin kanssa myös mukavasti, niin yksin kuin seurassa. Kössin on kuitenkin aina saatava olla ensimmäinen, jottei mahdollinen tammojen läsnäolo häiritse matkaa.

Kisoissa Kössi on aluksi jännittynyt ja saattaa kyttäillä ympärilleen. Rauhoittuu kuitenkin, kun omalla toiminnallaa osoittaa, ettei olo ole sen kummempaa kuin kotosallakaan. Varsinkin kun varusteet on saatu päälle ja ratsastaja selkään alkaa ori olla täysin oma itsensä. Jännitys laukeaa viimeistään pienen verryttelyn jälkeen. Pitkää verkkaa Kössin kanssa ei tarvitse tehdä, vain niin että lihakset lämpiää. Tätä oria ei tarvitse uuvuttaa ennen radalle menoa. Kouluradalla Kössi aina yrittää tehdä parhaansa ja esiintyy yleensä edukseen kohtuullisen lennokkailla liikkeillä ja hyvällä taipuisuudella. Ratsastajan kuitenkin selässä kokoajan tiedettävä mitä ollaan tekemässä, ettei ote herpaannu hetkeksikään. Ajatusten karkailua tämän orin kanssa ei kisoissa saa anteeksi. Esteradalla Kössi on innolla menossa sinne minne viedään. Hyppää lennokkaasti ja on vauhdikas. Tämä ori on varsinainen tykki aikaratsastus luokissa nopeutensa ja tarkkojen jalkojensa ansiosta. Maastoesteillä Kössi on aluksi aina aivan huumassa, mutta ensimmäisen esteen ylityksen jälkeen tasaantuu sopivasti. Ratsastajan oltava koko ajan tarkkana, ettei ori uuvuta turhaan itseään alkuradasta, vaan liikkuu sopivan rennossa temmossa. Loppuradastaon sitten varaa hieman vielä revitellä jos tarve vaatii. Lastaamisessa Kössin kanssa ei ole ongelmaa. Kävelee taluttajan kanssa suoraan koppii, niin kotona kuin kisapaikallakin. Matkustaa hyvin yksin kuin kaverinkin kanssa. Kuitenkaan tätä oria ei kannata lastata toisen oriin kanssa. Tamma käy matkakumppaniksi ihan hyvin, kunhan ei ole kiimassa, jos välissä on vaneri niin ettei Kössi näe matkakumppaniaan.

Kengittäjän kanssa Kössi käyttäytyy hyvin ja jalat pysyvät ylhäällä niin kauan kuin vaaditaan. Odotellessa saattaa kuitenkin osoittaa hermostumisen merkkejä kuopimalla tai polkemalla maata, jos kenkien takomisessa, tms. tuntuu menevän liikaa aikaa. Kengittäjän läsnäollessa kuitenkin käyttäytyy aina mallikkaasti. Eläinlääkäriin Kössi suhtautuu pienellä varauksella, mutta yleensä antaa eläinlääkärin tehdä tarvittavat toimenpiteet ilman vastaan laittamista. Raspaus kuitenkin on suoritettava rauhoituksessa ja pakkopilttuun suojassa. Siitä tämä ori ei tykkää sitten yhtään! Pistää kuitenkin ori antaa ja lääkkeet syö mielellään. Matolääkkeen voi vain puristaa suoraan suupielestä suuhun. Kössi on siis melko helppo käsitellä ja käytökseltään hyvä.

Sukutaulu

i Ryökäle
prt 158cm
ii Rosvo-Roope
prt 159cm
iii Roikale
prt 156cm
iiii Taskuvaras
prt 158cm
iiie Loisto-Likka
vprt 152cm
iie Ronja
vprt 156cm
iiei Pojan Kolttiainen
vprt 158cm
iiee Raisa
vrt 154cm
ie Aino
rt 156cm
iei Isto
rt 159cm
ieii Uljas-Untamo
prt 157cm
ieie Maaliskuun Maisa
rt 158cm
iee Aina
rt 156cm
ieei Aimo
rt 160cm
ieee Mari
rt 150cm
e Ryhti-Tytti
prt 154cm
ei Ryhti-Touko
prt 160cm
eii Touko
prt 162cm
eiii Toivo
prt 161cm
eiie Kaisla-Kerttu
rt 158cm
eie Ryhti-Tyyne
rt 155cm
eiei Vihtori
rt 158cm
eiee Ryhti-Tiina
vrt 153cm
ee Salaman Tytti
prt 149cm
eei Salama
prt 150cm
eeii Myrskylyhty
prt 151cm
eeie Salli-Orvokki
rt 147cm
eee Taimi
rt 148cm
eeei Vili-Virkeä
rt 148cm
eeee Taina
rt 147cm

Sukuselvitys

Isä Ryökäle kilpaili menestyksekkäästi useita kausia CCI/CIC2 tasolla voittaen myös monia kilpailuja. Kilpauran jälkeen ori kantakirjattiin I palkinnolla ja ori jäikin täysin jalostuskäyttöön. Ori on jättänyt jälkeensä useita menestyviä kenttähevosia. Ii. Rosvo-Roope kilpaili vaihtelevalla menestyksellä useamman kauden CCI/CIC2 tasolla voittamatta kuitenkaan koskaan, mutta sijoittuen toisinaan hyvin. Ori kantakirjattiin II palkinnolla kilpauran jälkeen ja jättikin jälkeensä muutamia tasottaika kenttävarsoja. Ori kuoli 17 vuoden iässä suolikierteeseen. Iii. Roikale kilpaili elämänsä aikana niin esteillä 110cm tasolla ja kenttää CCI/CIC1 tasolla ottaen molemmissa mukavasti sijoituksia. Ori kantakirjattiin II palkinnolla ja jätti jälkeensä vaihtelevan menestyksen omaavia jälkeläisiä. Ori kuoli sydän pysähdykseen laitumella 24 vuotiaana. Iie. Ronja kilpaili kenttäratsastuksen parissa CCI/CIC1 tasolla useamman kauden. Muutamia sijoituksia tamma sai useampana eri vuotena. Tamma kantakirjattiin II palkinnolla ja jätti jälkeensä kaksi ori jälkeläistä. Tamma katkaisi jalkansa laitumella 18 vuoden iässä ja jouduttiin lopettamaan.

Iiii. Taskuvaras oli III palkinnon kantakirjaori, jolla kilpailtiin vähän esteratsastuksen parissa 100cm tasolla. Ori jätti jälkeensä vain yhden jälkeläisen. Iiie. Loisto-Likka oli täysin siitoskäytössä ollut tamma, jolla ei kilpailtu koskaan missään lajissa. Kuitenkin tamman kaikki viisi jälkeläistä kilpailivat esteillä ja/tai kentässä. Iiei. Pojan Kolttiainen oli III palkittu kantakirjaori, jolla nuorempana kilpailtiin raviradoilla kehnolla menestyksellä. Ratsuna menestys oli hieman parempaa esteratsastastuksen parissa 100cm luokissa. Ori jätti jälkeensä vain yhden tammajälkeläisen. Iiee. Raisa toimi pääasiassa kouluratsuna He A tasolla, vaikkakin joitain estestarttejakin löytyy tiedosta. Tamma jätti kilpauran jälkeen yhden jälkeläisen, ennen kuin menehtyi ähkyyn 17 vuoden iässä.

Ie. Aino kilpaili useamman kauden CCI/CIC1 tasolla, myös voittaen useamman kilpailun. Tamma kantakirjattiin II palkinnolla kilpauransa jälkeen ja jättikin jälkeensä kolme kenttäradoilla menestynyttä jälkeläistä. Tamma kuoli kuitenkin 18 vuotiaana laitumella sydänpysähdykseen. Iei. Isto kilpaili nuorempana 110cm esteillä menestyen vuodesta riippuen vaihtelevasti. Ori kantakirjattiin II palkinnolla ja jaloskäytössä oli hetkisen jättäen kaksi jälkeläistä. Ori loukkasi itsensä pahoin karatessaan ja jäädessään autonalle. Ori jouduttiinkin lopettamaan 16 vuoden iässä. Iee. Aina oli täysin jalostuskäytössä ollut tamma, joka jätti jälkeensä kuusi jälkeläistä, joista kolme kilpailivatkin kenttä tai esteratsastuksen parissa.

Ieii. Uljas-Untamo oli raviradoilla vaihtelevasti menestynyt ori. Ori kantakirjattiin III palkinnolla ja jätti jälkeensä pääasiassa ratsukäyttöisiä jälkeläisiä. Ori itse eli pitkään 26 vuotiaaksi, ennen kuin kuoli rauhallisesti omalla laitumellaan. Ieie. Maaliskuun Maisa kilpaili nuorena raviradoilla menestyen aluksi nuorena hyvin, mutta menestystä ei lopulta tullutkaan niin paljon, mitä alku lupaili. Tamma jätti jälkeensä kolme varsaa joista kaikki lopulta päätyivät ratsukäyttöön. Ieei. Aimo kilpaili kenttäradoilla CCI/CIC1 tasolla voittaenkin muutamia kilpailuja ja sijoittuen osassa hyvin. Ori oli kuitenkin vaikea luonteeltaan ja sopivan ratsastajan saaminen tuntui aina kovin vaikealta. Kuitenkin yhden miesratsastajan kanssa orilla saatiin menestystä aikaiseksi. Kantakirjattiin III palkinnolla, mutta jätti jälkeensä vain kaksi tamma jälkeläistä. Orin käyttöä varottiin, juuri vaativan luonteen takia. Ieee. Mari oli lempeä ja hyväkäytöksinen tamma, jonka kanssa lapsetkin saattoivat touhuta. Tamma kilpaili vähän kouluratsastuksen parissa He B tasolla. Tamma sai kolme jälkeläistä, joista yksi kilpaili kenttäratsastuksen parissa ja kaksi muuta kouluradoilla.

Emä Ryhti-Tytti kilpaili usean hyvän kauden kenttä radoilla CCI/CIC2 tasolla. Kilpauran jälkeen tamma kantakirjattiin I palkinnolle ja tamma jättikin jälkeensä kolme kapasiteetikasta kenttäoria jälkeensä. Tamma kuoli hiekkan syönnin aiheuttamaan ähkyyn 17 vuoden iässä. Ei. Ryhti-Touko kilpaili menestyksekkäästi kenttä radoilla CCI/CIC2 tasolla useamman vuoden. Orilla oli myös erittäin hyvä luonne, jonka ansiosta ori toimi vielä viimeiset pari kautta opetusmestarina juoniorilla alemmalla tasolla. Ori kantakirjattiin II palkinnolla jo nuorena ja jätti jälkeensä monia kenttäradoilla menestyneitä jälkeläisiä. Ori menehtyi laitumellaan kiitettävässä 26 vuoden iässä. Eii. Touko toimi monitoimiratsuna menestyen niin kenttä- (CCI/CIC1), koulu- (He A) kuin esteradoilla (110cm). Ori kantakirjattiin II palkinnolla ja jätti jälkeensä monipuolisia kapasiteetikkaita jälkeläisiä. Orilla itsellään oli hyvä luonne ja varsatkin monet olivat saman tyyppisiä luonteeltaan. Kuoli rauhallisesti 24 vuoden iässä. Eie. Ryhti-Tyyne kilpaili kenttäradoilla helppolla tasolla. Sijoituksia tammalle tuli tasaiseen tahtiin. Kantakirjattiin myös III palkinnolla kantakirjaan. Jälkikasvua tammalle ehti tulla kolme orijälkeläistä. Tamma kuoli tapaturmaisesti karhun hyökkäykseen 19 vuotiaana.

Eiii. Toivo kilpaili niin koulu- (He A) ja esteradoilla (100cm) saaden useampia sijoituksia molemmissa lajeissa. Ori kantakirjattiin II palkinnolla ja jätti jälkeensä viisi kapasiteetikasta jälkeläistä. Ori lopetettiin kotitallillaan 24 vuotiaana vanhuudenvaivojen uuvuttamana. Eiie. Kaisla-Kerttu kilpaili esteradoilla 100cm tasolla sijoittuen lähes jokaisessa osallistumassaan kilpailussa. Tamma ehti varsoa kerran, ennekuin menehtyi suolikierteeseen. Eiei. Vihtori kilpaili kenttää helpolla tasolla vaihtelevalla menestyksellä. Ongelmana oli ratsastajien tiuha vaihtuvuus, jolloin yhteistyö piti aina aloittaa tyhjältä pohjalta. Ori kuitenkin kantakirjattiin III palkinnolla ja jätti jälkeensä neljä kenttäradoilla kilpaillutta jälkeläistä. Ori kuoli kotitallillaan 24 vuoden iässä. Eiee. Ryhti-Tiina kilpaili pari kautta kenttää helpolla tasolla ennen jännevamman syntyä. Tamma jäi jalostukseen ja jättikin jälkeensä viisi kenttäradoilla kilpaillutta jälkeläistä. Tamma jouduttiin lopettamaan 18 vuoden iässä rasittuneiden jalkojen vuoksi.

Ee. Salaman Tytti kilpaili monta hyvää kautta CCI/CIC1 tasolla ottaen monia sijoituksia ja voittoja. Tammalla oli hyvä luonne, joka löytyi myös tamman jokaiselta kolmelta jälkeläiseltä. Tamma kantakirjattiin I palkinnolla kilpauransa jälkeen. Tamma menehtyi 23 vuotiaana kotitallillaan. Eei. Salama aloitti uransa raviradoilla, mutta menestys ei ollut häävi. Ori ostettiin ratsuksi ja ori näyttikin todelliset kykynsä kilpaillessaan monena perättäisenä vuotena CCI/CIC1 tasolla sijoittuen monissa kilpailuissa hyvin. Ori kantakirjattiin II palkinnolla ja jätti jälkeensä monia kapasiteetikkaita jälkeläisiä kenttäradoille. Eee. Taimi kilpaili esteradoilla 100cm tasolla monta kautta juniorin ratsastamana. Tamma kantakirjattiin III palkinnolla ja jälkeläisiä kertyi lopulta neljä. Tamman jälkikasvu osoittautu kapasiteetikkaaksi ja monipuolisesti lahjakkaiksi. Tamma menehtyi 20 vuoden iässä kotitallilla, syynä oletetaan olevan sydämen pysähtyminen.

Eeii. Myrskylyhty niitti mainetta raviradoilla menestyen monta kautta hyvin keskimatkoilla. Ori palkittiin I kantakirjassa, mutta orin yhdestäkään jälkeläisestä ei tullut yhtä hyvää kuin isänsä ja monet heistä lopulta löytyivätkin ratsupuolelta kilpailemasta. Ori lopetettiin 24 vuoden iässä jalkavaivojen saattelemana. Eeie. Salli-Orvokki kilpaili nuorena raviradoilla tuoden mukanaan myös jonkinmoista menestystä. Tamma kuitenkin jäi nopeasti jalostuskäyttöön ja saikin viisi jälkeläistä, joista kuitenkaan kukaan ei pärjännyt raviradoilla. Tamma lopetettiin 22 vuotiaana pahojen jalkavaivojen vuoksi. Eeei. Vili-Virkeä kilpaili esteikkä 100cm tasolla useita vuosia eri junioreiden ratsastamana. Orilla oli hyvä luonne ja hieno hyppytyyli. Ori kantakirjattiin kilpauransa jälkeen II palkinnolle ja ori vaikuttikin jalostuksessa 10 jälkeläisen verran. Eeee. Taina toimi harrasteratsuna ja varsoi myös kolme kertaa elämänsä aikana. Tamma kuitenkin menehtyi jo 15 vuoden iässä suolikierteeseen.

Jälkeläiset

(5/6) tamma Tiilikan Nasu (sh, s.01.05.2013) emä Ikihelmi
(4/6) tamma Taikakuun Meriina (sh, s.14.06.2012) emä Melko Harmaja
(3/6) ori Taikakuun Röyhkeä Ryöväri (sh, s.02.02.2012) emä Hilman Heleä
(2/6) ori Taikakuun R. Retale (sh, s.18.12.2011) emä Hilman Heleä
(1/6) tamma Taikakuun Riivinrauta (sh, s.03.11.2011) emä Lumolin

Kilpailukalenteri

Kenttä

Sijoituksia KERJ:n alaisissa 38, joista voittoja 9

20.12.12 KERJ CUP kutsu - CCI/CIC2 - 4/67 (Taikakuun Kartano)
18.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/34 (Hex)
13.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/34 (Hex)
29.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/30 (Gringsted)
26.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/30 (Gringsted)
26.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/50 (Koston Sh)
24.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/29 (Bremen Park)
14.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/50 (Koston Sh)
11.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/48 (Knoxdale)
10.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/30 (Zurück)
05.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/47 (Immortelle)
24.02.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/30 (Zurück)
16.02.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/33 (Katvusto)
30.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/30 (Gringsted)
26.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40 (Taikakuun Kartano)
23.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/50 (Koston Sh)
17.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/50 (Hex)
12.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/40 (Lumivuo)
09.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/40 (Lumivuo)
08.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 7/49 (Vitry)
21.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/36 (Krumelur Ponies)
20.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/36 (Krumelur Ponies)
15.12.11 KERJ CUP kutsu - CCI/CIC2 - 1/39 (Taikakuun Kartano)
10.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/40 (Koston Sh)
04.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/50 (Corroy Ponies)
25.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC1 (sh) - 2/31 (Kärmeniemi)
21.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/50 (Hex)
19.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/40 (Koston Sh)
17.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/40 (Koston Sh)
15.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/40 (Corroy Ponies)
14.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/40 (Corroy Ponies)
08.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/35 (Tikkamäki)
29.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/46 (Västerby)
26.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/25 (Krofnock Ranch)
24.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/47 (Västerby)
04.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC1 - 4/30 (Mabel)
01.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/42 (Västerby)
18.09.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/38 (Praya)

Sijoituksia VSR:n alaisissa 1, joista voittoja 0

18.05.12 VSR kutsu - CCI/CIC2 - 3/9 (Oriasema)

Maastoeste

Sijoituksia MEJ:n alaisissa 34, joista voittoja 8

12.08.13 MEJ kutsu - 110cm - 1/63 (Taikakuun Kartano)
12.08.13 MEJ kutsu - 100cm - 9/97 (Taikakuun Kartano)
07.08.13 MEJ kutsu - 100cm - 2/97 (Taikakuun Kartano)
27.05.13 MEJ kutsu - 100cm - 2/44 (KK Bailador)
17.01.13 MEJ kutsu - 110cm - 1/18 (Special Ring)
21.11.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/23 (Special Ring)
20.11.12 MEJ kutsu - 110cm - 3/23 (Special Ring)
30.10.12 MEJ kutsu - 110cm - 3/21 (Domenica Estate)
03.09.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/34 (Castor RC)
01.09.12 MEJ kutsu - 110cm - 5/34 (Castor RC)
19.06.12 MEJ kutsu - 110cm - 2/13 (Kilva JK)
25.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 3/47 (Vitry)
20.04.12 MEJ kutsu - 100cm - 5/62 (Fenton)
17.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 2/48 (Fenton)
15.04.12 MEJ CUP kutsu - 100-110cm - 4/21 (KK Bailador)
12.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/36 (KK Bailador)
31.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 3/28 (Bremen Park)
28.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 1/28 (Special Ring)
24.03.12 MEJ kutsu - 100cm - 3/15 (Kilva JK)
21.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/30 (Minion)
20.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 3/30 (Minion)
04.02.12 MEJ kutsu - 110cm - 5/42 (KK Bailador)
30.01.12 MEJ kutsu - 100cm - 3/46 (KK Bailador)
28.01.12 MEJ kutsu - 100cm - 1/46 (KK Bailador)
15.01.12 MEJ CUP kutsu - 90-100cm - 3/49 (KK Bailador)
04.01.12 MEJ kutsu - 110cm - 1/17 (Vitry)
04.01.12 MEJ kutsu - 110cm - 2/25 (Vitry)
03.01.12 MEJ kutsu - 110cm - 1/17 (Vitry)
01.01.12 MEJ kutsu - 110cm - 1/25 (Vitry)
19.12.11 MEJ kutsu - 100cm - 3/10 (Awana Farm)
01.12.11 MEJ kutsu - 110cm - 3/11 (Suokukan rk)
30.11.11 MEJ kutsu - 110cm - 1/18 (Suokukan rk)
24.11.11 MEJ kutsu - 100cm - 3/19 (Kärmeniemi)
15.11.11 MEJ CUP kutsu - 100-110cm - 4/19 (KK Bailador)

Este

Sijoituksia ERJ:n alaisissa 17, joista voittoja 3

02.02.12 ERJ kutsu - 120cm - 3/50 (Lumivuo)
20.01.12 ERJ kutsu - 120cm - 1/94 (KK Bailador)
01.12.11 ERJ kutsu - 120cm - 2/99 (Bahie Arabians)
29.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 5/30 (Kärmeniemi)
27.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 5/30 (Kärmeniemi)
09.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 1/2 (Alegre)
07.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 5/40 (Dooran)
06.11.11 ERJ kutsu - 110cm - 2/30 (Wyonn)
06.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 5/40 (Dooran)
05.11.11 ERJ kutsu - 110cm - 1/30 (Wyonn)
05.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 4/40 (Dooran)
04.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 5/50 (Taikakuu)
04.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 7/50 (Taikakuu)
30.10.11 ERJ kutsu - 120cm - 2/40 (Infinity)
30.10.11 ERJ kutsu - 120cm - 6/40 (Infinity)
24.10.11 ERJ kutsu - 110-120cm - 2/40 (Wyonn)
04.10.11 ERJ kutsu - 110-120cm - 2/50 (Vallaton)

Sijoituksia VSHK/VSR:n alaisissa 7, joista voittoja 1

30.04.12 VSR CUP kutsu - 110cm - 6/52 (Hiprakka)
29.02.12 VSHK CUP kutsu - 110cm - 2/47 (Hiprakka)
18.02.12 VSHK kutsu - 110cm - 6/36 (Hiprakka)
31.01.12 VSHK CUP kutsu - 110cm - 2/69 (Hiprakka)
31.12.11 VSHK CUP kutsu - 110cm - 7/53 (Hiprakka)
29.12.11 VSHK kutsu - 110cm - 1/35 (Hiprakka)
14.10.11 VSHK kutsu - 110cm - 3/16 (Virmavesi)

Koulu

Sijoituksia KRJ:n alaisissa 18, joista voittoja 4

02.03.12 KRJ kutsu - HeA - 2/60 72.696% (Fiktio)
28.02.12 KRJ kutsu - HeA - 6/40 (Järviluoto)
27.02.12 KRJ kutsu - HeA - 2/40 (Järviluoto)
24.02.12 KRJ kutsu - HeA - 6/40 (Huvitus)
23.02.12 KRJ kutsu - HeA - 6/60 (Malkamäki)
22.02.12 KRJ kutsu - HeA - 2/40 (Huvitus)
16.02.12 KRJ kutsu - HeA - 4/40 (Huvitus)
13.02.12 KRJ kutsu - HeB:3 - 4/60 78.39% (Taikakuu)
12.02.12 KRJ kutsu - HeB - 1/97 (Heijastus)
10.02.12 KRJ kutsu - HeA:2 - 1/60 77.912% (Taikakuu)
09.02.12 KRJ kutsu - HeA - 1/50 (Hiprakka)
06.02.12 KRJ kutsu - HeA - 1/50 (Kissankäpälänkylä)
04.12.11 KRJ kutsu - HeA - 7/50 72.967% (Fiktio)
03.12.11 KRJ kutsu - HeA - 7/50 (Kärmeniemi)
12.11.11 KRJ kutsu - HeA:1 - 2/50 89.42% (Taikakuu)
10.11.11 KRJ kutsu - HeA:1 - 3/50 84.413% (Taikakuu)
08.11.11 KRJ kutsu - HeA - 4/50 (Aava)
27.09.11 KRJ kutsu - HeB - 5/60 (Kuurakka)

Sijoituksia VSHK/VSR:n alaisissa 5, joista voittoja 1

18.02.12 VSHK kutsu - HeB - 4/57 (Koston)
14.02.12 VSHK kutsu - HeB - 6/57 (Koston)
31.01.12 VSHK CUP kutsu - HeA - 9/100 (Koston)
30.11.11 VSHK CUP kutsu - HeA - 1/81 (Koston)
14.10.11 VSHK kutsu - HeA - 3/17 (Virmavesi)

Näyttelyt

27.12.12 NJ kutsu - s(p)h (R) - 8/12 KUMA, JS lt. Shonna S.
09.04.12 NJ kutsu - sh-oriit - LKV3, irtoSERT, JS pt. Shonna S.
28.12.11 NJ kutsu - s(p)h-orit - 6/11 KUMA, JS lt. Elisa A.
20.12.11 NJ kutsu - s(p)h-orit - LKV3, KUMA, JS pt. Siiri K.
24.10.11 NJ kutsu - sh-oriit - LKV4, KUMA, JS lt. Anette N.
19.10.11 NJ kutsu - s(p)h-sorit - LKV2, KUMA, JS pt. Siiri K.
03.10.11 NJ kutsu - sh-orit - 11/12 JS lt. Maria S.

15.06.13 VSR kutsu - Rotunäyttely - Vet. orit - 6/9 II-palk.
05.11.11 VSR kutsu - Rotunäyttelyt - Aik. orit - 9/41 II-palk.
05.10.11 VSR kutsu - Rotunäyttelyt - Aik. orit - 6/30 I-palk.

Päiväkirja/Valmennukset

13.01.2013: Kouluvalmennus - valmentajana Sani
Oli vuorossa komean suomenhevosori Kössin valmennus. Ratsukko tepasteli reippaasti uralla, ja kaunis meno pisti heti hymyn huulille. Harjoittelimme alkuun siirtymisiä, ori kävi hieman kuumana eikä aina malttanut hidastaa. Laukasta raviin siirtyminen oli todella hankalaa. Kössi kävi vieläkin kuumana ja olisi halunnut vain viilettää maneesia ympäri. Muutaman kerran jouduit ratsastamaan sen päin seinää, jotta herra suvaitsi hidastaa. Kössin rauhoituttua aloimme työstämään pohkeenväistöjä. Ori oli tänään oikein reippaalla tuulella, joten sait tehdä reilusti pidätteitä, ennenkuin hän alentui tahtoosi. Ravissa oli taas omat ongelmansa. Pohkeenväistö oli kuitenkin sen onnistuttua todella kaunista ja sulavaa! Otimme vielä muutaman vastalaukka harjoituksen. Alkuun Kössin mielestä oli hirveää mennä 'väärää' laukkaa, mutta sait sen taipumaan tahtoosi. Loppuvalmennuksen poika menikin hienosti ja rauhallisena. Lopuksi annoin luvan loppukäynteihin ja kerroin valmennuksesta kommentin.

20.12.2012: KERJ-CUP CCI/CIC2 hevosille 4/67 (01+10+39=050)
Kauden päätapahtuma oli käsillä ja orin kanssa oli hieman jännittävät oltavat. Kilpauraa ollaan himmailtu ja selkeästi ehtoopuolella jo mennään, mutta ori on edelleen virkeä ja kilpailee mielellään. Viimeistelevät treenit olivat sujuneet varsin hyvin, mutta pientä perhosten lentelyä oli ratsastajalla silti vatsassa. Kummasti verryttelyn aikana sain oman olotilani tyynnytettyä ja tämän jälkeen käytiinkin Kössin kanssa tekemässä kaikkien aikojen koulurata! Ori toimi kuin ajatus ja suoritti varmasti sekä tyylikkäästi kaiken. Ratsastaja itse taisi olla niin keskittyneisyyden sumussa, että tajusi suorituksensa vasta tuloslistaa katsoessaan. Näin merkittävää kilpailua johdettiin ensimmäisen osakokeen jälkeen ensimmäistä kertaa elämässä tämän vanhan herran kanssa. Rataesteetkin sujuivat vielä ihan mallikkaasti, vaikka yksi pudotuskin mahtui mukaan. Sekin täysin ratsastajan omaa huolimattomuutta. Sen sijaan maastoesteillä tuli kyllä totaalinen romahtaminen. Vaikka eteneminen oli hyvää ja hyppysujui mahtui mukaan kaksi kieltoa joista toinen vedellä. Tämän päälle sitten vielä inasen ihanneajan ulkopuolella maaliin. Tässä vaiheessa olin valmis heittämään pyyhkeen kehään, mutta mitä vielä, mahduttiin sijoille. Ihan neljänneksi asti! Selkeästi maastorata oli yllättänyt hyvin monet ratsukot ja meidän huonosta suorituksesta huolimatta oltiin melko korkealla. Totaali epäonnistujia oli siis oltava enemmän kuin pari tässä kisassa. No mikäs siinä, sijoitus tuli, joskaan ei kokonaisuudessaan niin hyvällä suorituksella, mutta minkäs tekee jos muillakin ratsukoilla on epäonnea.

08.08.2012: Estevalmennus - valmentajana Ezzu
Kössi oli jo alkukäynneissä kuumana eikä se oikein tahtonut uralla pysyä. Monesti ori yritti lähteä kentän keskelle tallustamaan. Lämmittelyksi oli maapuomeja. Kössi ylitti ne hienosti ja jo maapuomeilla vauhtia riitti yllinkyllin! 50-60 senttimetrin ristikoilla Kössi spurttasi esteelle aina hurjaa vauhtia. Se hyppäsi niitä välillä isolla ilmavarallakin ja aivan kuin se olisi välillä ajatellut "nämähän sujuvat leikiten"! Korkeammilla esteillä Kössi alkoi kuumeta ja ratsastaja joutui kovasti pidättelemään sitä ennen estettä. Ori hyppäsi esteet kyllä upeasti, mutta sen vauhtia joutui kovasti hiljentämään. Kössi valitsi ponnistuspaikkansa hyvin. Ainoastaan muutama hyppy ajoittui hiukan liian myöhään. Valmennuksen loppua kohden tämä suomenhevonen alkoi jo rauhoittua. Ratsastajan ei tarvinnut enää niin tiheään tahtiin tehdä pidätteitä, kun vauhti alkoi jo aivan itsestäänkin pysymään edes kohtuullisena. Kokonaisuudessaan valmennus sujui aika vauhdikkaissa ja kuumissakin tunnelmissa... Kössi ei aina vauhdin hurmassa malttanut kuunnella ratsastajansa apuja.

05.08.2012: Maastoestevalmennus - valmentajana weem
Ennen maastoesteradalle siirtymistä saitte tehdän alkuverryttelyt kentällä. Pystytin sinne teille yhden pystyesteen, jota sait Kössin kanssa hypätä. Olit kertonut jo etukäteen, että Kössi on aina alkuun vähän herkkä kuumenemaan, joten en yllättynyt, kun ensimmäiset hypyt olivat oikeita ryöstöloikkia. Muutamien rauhoittavien laukkapätkien ja rentojen pienten hyppyjen jälkeen yhteistyönne alkoi kuitenkin olemaan jo ihan hyvännäköistä, joten siirryimme maastoesteradalle. Paikaksi valitsin aukean, jossa oli useita erilaisia esteitä: pöytä, trakehnerhauta, tukkeja ja portti. Valmennus kuluikin näitä erilaisia esteitä hypätessä. Erityistä huomiota nyt kiinnitettiin esteen jälkeiseen tekemiseen - minne katse esteen päälle, miten ratsastaa seuraava laukkapätkä ja niin edelleen. Kössi rentoutui tekemisen edetessä, eikä alun kuumakallesta ollut loppuvalmennuksesta enää jälkeäkään. Myös esteeltä toiselle siirtymiset ja ratsastuksesi paranivat, joten valmentajana saatoin olla tyytyväinen. Matkalla takaisin tallille kertailin vielä tärkeitä maastoesteillä muistettavia asioita, ja sait myös kertoa omat fiiliksesi valmennuksesta.

25.07.2012: KERJ-CUP CCI/CIC2 hevosille 53/67 (26+58+49=133)
Kauden päätapahtuma oli jälleen käsittelyssä ja orin kanssa oltiin valmistauduttu hyvin. Tai niin ainakin menin kuvittelemaan. Jotenkin ei päivä kuitenkaan sujunut yhtään sinnepäinkään. Koulukokeessa ori oli vielä normaali tasavahva itsensä ja sijoitus oli parin kymmenen hujakoilla josta on vielä hyvä iskuetäisyys kärkeen. Tämän jälkeen alkoi kuitenkin se niin sanottu katastrofi. Estekokeessa pudotuksia tuli luvattoman monta, vaikka ei kaikki sentään pudonneet. Yllätyksenä oli myös yksi kieltäytyminen. Maastoesteillä ei sitten mennyt sinne päinkään miten yleensä. Ori oli tahmea ja joksenkin haluton liikkumaan. Tämä näkyi sitten ennenkaikkea ajassa, joka ei kyllä pysynyt tavoitteessa. Myös yksi kieltäytyminen onnistuttiin ottamaan banketille. Lopputuloksissa olimme sitten siellä häntäpään tuntumassa. Jokin valmistautumisessa on kyllä mennyt pieleen, kun ori oli aivan päinvastainen kuin normaalisti kilpailutilanteessa.

08.04.2012: Estevalmennus - valmentajana Diamonte
Tätä oria oli suorastaan ilo katsella, niin vahvalta ja itsepäiseltä se kun näytti uralta mennessään täyttä höyryä eteenpäin. Neuvoin sinua kuitenkin heti istumaan itse suoremmassa ja jämäkämmin, lisäksi pidätä kunnolla äläkä vain hissuttele. Nuo pikkuiset jatkuvat nypläykset ilmeisesti eivät olleet Kössin makuun, joka järsi kuolaintaan levottomana. Koska te molemmat vaikutitte hieman lentoon lähteviltä, laitoin molemmat ratsastamaan rauhallisesti kaikenmallisia koulukiemuroita, tärkeintä olisi palauttaa sinulle ryhti ja saada Kössi kulkemaan hyvin avuilla, takaa polkien. Otitte paljon laukkaa, tehden puomityöskentelyä, siirtymisiä sekä tarkkoja voltteja, serpentiiniuria unohtamatta. Pian Kössi jo laukkasi kauniisti kuolaimella, ryhdikkäästi. Istuit itsekin selässä paljon tyytyväisemmän näköisenä, et enää kysynyt mennäänkö suoraan vaan suorastaan käskit. Kössi ei näyttänyt laittavan tätä pahitteeksi, vaan tasaisesti laukkasi uralla. Otitte välikäynnit sillä välin, kun pystyttelin esteitä. Tällä kertaa olisi luvassa melko erikoinen ratkaisu; laitoin kentän keskelle neljä estettä lähekkäin toisiaan, kuitenkin vinottain. Jokaisen esteen jälkeen pystyi ottamaan siis vain yhden laukka-askeleen, sekin piti ajoittaa hyvin. Jos esteellä ei saanut jo käännettyä hevosta, kaaresta tuli pidempi ja siten puomi kolahti helposti maahan. Näin teille kävi pari kertaa, mutta sait hevosen tottelemaan nyt paremmin. Muista suoristaa välissä, asetus pohje jaaa tuntuma! Näillä neuvoilla menit pari pystyestettä suoralla, jotka olivat vain ikään kuin välivuoroja. Kävelitte taas hetken, kun laitoin nyt uralle uudenlaisen sarjan. Pieni ristikko aloitti tämän linjan, sitten tuli puomi, seuraavaksi trippeli, lankku ja portti. Väliä oli aina innarista kahteen askeleeseen, joten haimme sellaista mukavaa rytmiä. Jos saat Kössin pidettyä samassa rytmissä, tehtävä onnistuu hyvin. Kuten arvasin, ori hieman hermoili ja ylitti laukata liian kovaa. Sen seurauksena myös muut välit menivät mönkään, jolloin Kössi veti liukupysähdyksen viimeisen esteen eteen, hämmästyneen näköisenä. Saitte kuitenkin parannettua suoritustanne sen verran, että sitä voi sanoa jo ihan kiitettäväksi. Laitoin vielä ympyrälle esteitä, jotka ylittyivät hyvin. Ravailitte loppuravit molemmat rennosti, eteen-alas-venytyksellä.

01.10.2011: Maastoestevalmennus - valmentajana Jessika
Tänään hyvän syyssään johteesta pääsimme valmentautumaan maastoon esteiden pariin, saapuessani paikalle oli Alhippa jo verrytellyt Kössin valmiiksi niinkuin sovittu oli. Aloitimme portailla ylämäkeen ja Kössi suuntasi esteelle tomeran innokkaasti ja korjattavaa ei periaatteessa ollut valtaisasti. Muutaman kerran Alhippa myötäsi viimeisellä hypyllä turhankin reilusti ja Kössi pyrki ryöstämään villiin laukkaan, mutta muistutuksen jälkeen Alhippa korjasi hienosti virheensä. Jatkoimme samalla esteellä mutta nyt portaat otettiin alamäkeen. Muistutin heti alkuun että tässä hevosta tarvitsee tukea reilusti jotta homma sujuu eikä mennä nenilleen. Kössi hyppäsi hienosti epäröimättä portaat myös tähän suuntaan ja ratsastaja tuki hevosta juuri niinkuin piti. Tästä jatkoimme pellollejossa oli pari tukkia ja pöytä. Kokeilimme jokaisen esteen erikseen, tukit menivät kuin vettä vain, pöydälle hieman haparointia mutta ratsastajan maiskutus loi uskoa Kössiin ja yli mentiin ilmavalla hypyllä. Teimme muutaman harjoituksen soveltaen näitä esteitä, tiukkoja käännöksiä ja haimme hieman yllättäviä tilanteita ja linkoja esteille tuloon. Kössi ilmiselvästi on aika tykki maastossa, se kääntyy ja kuuntelee ratsastajaansa todella hyvin ja homma pelittää! Otimme loppuun vielä muutaman kerran coffin jossa sain nähdä päivän ensimmäisen pienen epäonnistumisen. Alhippa luotti ratsuunsa tälläkertaa turhan paljon, jäi hieman matkustamaan ja ei varmistanut orin huomiota ja ensiyrittämällä hauta yllätti Kössin ja tuli kielto. Alhippa skarppasi ja seuraavilla kerroilla hypyt sujui todella hyvin! Lopuksi menimme hieman ravailemaan veteen samalla oria hieman eteenalas venyttäen.

Palaa edelliselle sivulle  |  Sivun alkuun

Ulkoasu © Milja  |  Taustakuva © The Inspiration Gallery