Risto Reipas - virtuaalihevonen

RIP 30. maaliskuuta 2013.

virallinen nimi:Risto Reipas

© VRL-00064
lempinimi:Risto
rekisterinumero:VH11-018-1336
rotu:suomenhevonen
syntynyt:01.09.2010 (19.6v) 3v 23.11.2011
sukupuoli:ori
väri, merkit:vaaleanpunarautias, katkonainen tähtipiirto
säkäkorkeus:155 cm
painotus:kenttäratsastus
koulutustaso:Helppo A / 120cm / CCI/CIC2
kasvattaja:Raija Nieminen, Suomi
omistaja:alhippa (VRL-00064) / Taikakuun Kartano

Helmikuun 2013 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuudessa palkittiin II-palkinnolla.
9 + 19 + 7 + 24 + 12 = 71 p. / SLA-II
1. Hyvä rotuleima, huono sukupuoli- ja tyyppileima. = 2p.
2. Lihakseton alakaulainen kaula, pitkä säkä, pysty lapa. = 2p.
3. Hieman lihasköyhä, syvä runko, lyhyt jyrkkä lautanen. = 2p.
4. Suorat kintereet, lyhyet vuohiset. = 3p.

Tammikuun 2013 KERJ laatuarvostelutilaisuudessa palkittu II-palkinnolla.
36 + 19,25 + 14 + 10 = 79,25 pistettä, KERJ-II

Yleisesti Risto on mukava ja leppoisan oloinen ori. Tämä ei juuri meluista ja mölyistä mitään välitä. Tietysti ori pitää myös omasta rauhasta, mutta tykkää myös seurata ympärillä tapahtuvaa. Tarhattaessa Risto käyttäytyy hyvin. Kulkee nätitsit vieressä, kun ketju on pujotettu suuhun. Höristelee kyllä tammoille, mutta komentamalla hiljenee. Tarhailee mielellään hyvällä säällä, mutta sateella haluaisi sisälle, vaikka tarhassa on katoskin. Hoitaessa Risto osaa käyttäytyä niin karsinassa kuin pesupaikalla. Turhaa lääppimistä vältetään, mutta puhtaaksi ori täytyy aina harjata. Antaa suitsia ja satuloida itsensä ilman sen ihmeempää taistelua. Vesiletkusta Risto ei ole moksiskaan, joten pesemisenkään kanssa ei ole suurempia ongelmia. Pään kastelusta ei tykkää, mutta sen saa helposti tehtyä märällä sienellä.

Ratsastaessa Risto on reipas, mutta ei varsinaisesti mikään kuumakalle. Tarvitsee kyllä paljon pidätteitä, mutta koskaan ei ole käsistä minnekään lähdössä. Kokeneelle ratsastajalle oiva peli, mutta kyllä vähän kokemattomampikin, mutta rohkea ratsastaja pärjää tämän orin kanssa. Herkkä pohkeelle ja istunnalle, mutta hieman kovempi suustaan, eli välillä saa ottaa kunnolla, ennen kuin pidätys menee perille. Koulukiemurat sujuvat ihan hyvin. Liikettä ei löydy ehkä ihan niin paljon, kuin voisi, mutta kova yrittäminen korvaa tämän orin puutteet liikkeessä. Risto aina yrittää parhaansa ja on hyvin miellyttämishaluinen ratsu kovasta suustaan huolimatta. Tämä ori on myös taipuisa. Esteillä Risto todella pääsee elementtiinsä. Ori hyppää hyvällä tekniikalla ja on vikkelä jaloistaan. Vaikka tämä ori on nopea esteiden välissä, pysyy silti ratsastajan hallittavissa kokoajan. Joskus oudoimpia esteitä saattaa hieman kyttäillä, mutta ylittää nekin, kunhan ratsastaja on varmasti ohjaamassa esteelle. Luottaa siis ratsastajan arvioon esteen "vaarallisuudessa". Maastoesteillä Risto on reipas ja innokas. Joskus jopa turhankin innokas, mutta kun ratsastaja on päättäväinen sen suhteen mitä ollaan tekemässä, tämä ori tyytyy ratsastajan ohjaukseen. Kevyet maastolenkitkin sujuvat Riston näppärästä niin yksin, kuin toisten hevosten kanssa.

Kisoissa Risto osaa käyttäytyä ihan hyvin. Höristelee kyllä vieraille tammoille ja saattaa toisille orille olla isotteleva. Kuitenkin kuuntelee, kun komennetaan ja lopettaa hölmöilyt. Selästä käsin varsinkin on hyvä kisapaikalla. Kun verkkaaminen aloitetaan, ei Risto juuri muita huomaakaan. Sopivan pitkä verkka kannattaa aina kisoissa ottaa, jotta pahin ylimääräinen puhti saadaan pois. Kouluradalla Risto osaa esiintyä sillä liikkeellä mitä löytyy. Tekee aina parhaansa ja kuuntelee ratsastajaa hyvin, kun ratsastaja itsekin on kokoajan tietoinen tekemisestään. Tuulisella säällä saattaa olla vähän "erikoisen tuntuinen", mutta ei tee kuitenkaan mitään tyhmää. Esteradalla Ristosta saa kaiken irti, jos haluaa. Ori selkeästi itse haluaa hypätä puhtaasti ja pitää reipasta tahtia yllä. Varsinkin uusintaradalla ori on elementissään. Maastoesteradalla Risto kulkee reippaalla tasaisella vauhdilla kuin juna. Alkuradasta saattaa olla turhan reipas, mutta tasoittuu parin esteen jälkeen. Menee veteen mukisematta, eikä juuri kyttäile minkäänlaista eteen tulevaa ilmestystä. Lastaamisessa Riston kanssa ei ole ongelmaa. Kävelee taluttajan perässä reippaasti koppiin ja pysyy siellä. Matkustaa myös mielellään ja matkaseuralla ei juuri ole väliä. Voidaan kuljettaa, myös toisen orin kanssa, kunhan välissä on vaneri näköesteenä. Kiimaisen tamman kanssa ei kannata samaan koppiin pistää tai laulu raikaa ja jalat polkee koko matkanteon ajan taukoamatta.

Kengittäjän kanssa Risto käyttäytyy hyvin, jalat nousevat ja pysyvt ylhäällä niin kauan kuin tarve vaatii. Jaksaa myös odotella paikallaa, jos kenkien takomisessa tms. pyörähtää tovi pidempään. Eläinlääkärin kanssa Ristolla ei ole ikinä ollut mitään ongelmaa. Antaa tutkia komean vartensa jokaisen kohdan, eikä pelästy pistämistä. Tämä ori ei ole moksiskaan edes raspaamisesta, kunhan vierellä riimusta pitelee joku tuttu auktoritettinen ihminen. Lääkkeet syö kupista ruokaan sekoitettuna ja matolääkkeen voi laittaa suoraan suuhun, eikä se valu sieltä ulos. Risto on siis melkoisen hyvä käytöksinen perus ori.

Sukutaulu

i Reippailija
prt 158cm
ii Raikas
tprt 160cm
iii Riskiryhmän Vaara
tprt 157cm
iiii Riepu
prt 159cm
iiie Riskiryhmän Valma
prt 162cm
iie Aatos
vrt 157cm
iiei Aatteen Viksu
prt 165cm
iiee Aatteen Kulkija
vrt 152cm
ie Metsäneiti
prt 155cm
iei Metsä-Menijä
vprt 152cm
ieii Mehtän Joiku
vprt 154cm
ieie Viksari
rt 151cm
iee Heidi
rt 159cm
ieei Niksaus
rt 160cm
ieee Emma
prt 156cm
e Leija
vprt 153cm
ei Huima
vprt 158cm
eii Hurja
prt 160cm
eiii Koitos
prt 162cm
eiie Lennokki
prt 161cm
eie Tuulin Tähti
vrt 154cm
eiei Tuulin Kummajainen
rt 158cm
eiee Kasken Armon Arvoinen
vrt 153cm
ee Huijaajan Leena
vprt 153cm
eei Levoton
vprt 156cm
eeii Leppä-Lassi
vprt 159cm
eeie Kasken Loputon
vprt 155cm
eee Soihdun Liekki
prt 155cm
eeei Tulipalokiire
prn 159cm
eeee Soihdun Lempeä
prt 154cm

Sukuselvitys

Isä Reippailija oli kenttäpainotteinen ori, joka ehti kilpailla hyvällä menestyksellä 8 vuotiaaksi asti, kunnes jouduttiin lopettamaan tapaturman vuoksi. Ori ehdittiin kantakirjata II palkinnolla. Ii. Raikas on I palkinnolla kantakirjattu kenttäpainotteinen ori, joka kilpaili CCI/CIC2 tasolla voittaen ja sijoittuen monena vuotena melkein jokaisessa kilpailussa johon osallistui. Nykyään ori on eläkkeellä. Iii. Riskiryhmän Vaara oli estepainotteinen ori, joka kantakirjattiin jo nuorella iällä I palkinnolle. Ori omasi loistavan hyppytekniikan ja hyvän kapasitettin. Ori kilpaili monena vuotena 120cm tasolla ja sijoittui hyvällä prosentilla. Iie. Aatos kilpaili 90cm tasolla, ennen kuin jäi täysin siitokseen. Kapasitettia olisi ollut enemmän, mutta sopivaa ratsastajaa ei löytynyt tammalle. Iiii. Riepu oli II palkinnolla kantakirjattu estepainotteinen ori, joka kilpaili menestyksellä useamman vuoden 110cm tasolla. Orin esteura kuitenkin päättyi 11-vuotiaana jännevammaan. Ori oli kuitekin pitkäikäinen ja eli 26 vuotiaaksi. Iiie. Riskiryhmän Valma kilpaili 110cm tasolla esteratsastuksessa menestyen hyvin ja napsien sijoituksia melkein jokaisesta osallistumastaan kilpailusta. Kilpauran jälkeen tamma kantakirjattiin I palkinnolla ja tamma sai kaksi ori jälkeläistä, jotka molemmat kantakirjattiin jo nuorina I palkinnolle. Iiei. Aatteen Viksu oli II palkinnolla kantakirjattu esteori. Ori kilpaili useamman vuoden 110cm tasolla, kunnes ori yllättäen kuoli suolikierteeseen 14 vuoden iässä. Iiee. Aatteen Kulkija oli pieni, mutta pirteä tamma. Tammaa ei löydy kantakirjasta, eikä minkäänlaisesta kilpailumenestyksestä ole tietoa. Tamman varsat kuitenkin omasivat kapasitettia esteratsastuksessa.

Ie. Metsäneiti on kenttäpainotteinen tamma, joka kisasi menestyksellä CCI/CIC2 tasolla vuosia, ennen kuin 14 vuotiaana jäi siitoskäyttöön ja kantakirjattiin I palkinnolle. Tamman jälkeläiset ovat osoittautuneet selväpäisiksi ja kapasiteettia omaaviksi kilpaileviksi hevosiksi. Iei. Metsä-Menijä oli kantakirjassa III palkittu ori. Orilla kilpailtiin hyvin vähän sekä este- (100cm) ja koulukilpailuissa (HeB). Kuitenkin osa jälkeläisistä pärjäsivät kilpakentillä lajissa kuin lajissa. Iee. Heidi kantakirjattiin nuorea II palkinnolle. Tamma kilpaili este- (100cm) ja kouluratsastuksessa (HeA) sijoittuen monissa kilpailuissa useampana vuotena. Jätti jälkeensä yhden tamma jälkeläisen. Ieii Mehtän Joiku on suvussa suuri mysteeri. Orista ei ole tietoa juuri missään. Se tiedetään, että ori kantakirjattiin jo nuorena III palkinnolle ja ori sai pari jälkeläistä, mutta kilpailutuloksia ei ole tiedossa mistään lajista. Ieie. Viksari on suvussa toinen suuri mysteeri. Tammaa ei ole kantakirjattu, eikä säkäkorkeutta tai väriä tiedetä. Tiedossa on vain yksi jälkeläinen. Ieei. Niksaus tunnetaan II palkinnolla kantakirjassa palkitulla estepainotteisena orina, joka kilpaili vaihtelevalla menestyksellä 110cm tasolla. Ori jätti jälkeläisiä, niin este- kuin koulupuolellekin. Ieee. Emma kantakirjatiin nuorena III palkinnolle. Tamma ei kilpaillut itse koskaan, mutta kaikki tamman 3 jälkeläistä kilpailivat sekä esteillä, että koulussa. Tamma jouduttiin lopettamaan 11 vuotiaana suolistovaivojen takia.

Emä Leija on kilpakentillä CCI/CIC1 tasolla kenttäratsastuksessa sijoituksia napsinut tamma. Kilpauran jälkeen tamma on varsonut kolme kertaa, joista yksi on ori Risto Reipas. Kantakirjattiin II palkinnolla kilpauran jälkeen. Ei. Huima kilpaili kenttäradoilla aina CCI/CIC2 tasolle saakka sijoittuen vaihtelevalla menestyksellä. Kilpauran jälkeen kantakirjatiin II palkinnolla ja vaikutti siitoksessa neljän jälkeläisen verran. Ori lopetettiin 18 vuotiaan pitkän kaviokuumeen seurauksena. Eii. Hurja kilpaili esteratsastuksen parissa aina 120cm tasolle saakka, menestyen parin kehnon vuoden jälkeen hyvin. Ori kantakirjattiin vanhalla iällä II palkinnolla ja jätti jälkeensä viisi orijälkeläistä. Eie. Tuulin Tähti kilpaili muutamia kertoja niin este-, koulu- kuin kenttäradoillakin ennen pysyvän jännevamman syntymistä. Tamma jätti kuitenkin kapasiteetikkaita jälkeläisiä. Eiii. Koitos menesty esteradoilla 110cm tasolla sijoittuen hyvällä prosentilla. Ori jätti jälkeensä vain yhden orijälkeläisen ennen kuin oria edes ehdittiin kantakirjata. Kuoli ähkyleikkauksen komplikaatioihin. Eiie. Lennokki starttasi nuorena raveissa muutaman kerran, mutta menestystä ei tullut minkäänlaista. Tamma olikin suuren osan elämäänsä vain harrasteratsuna, mutta varsoi kerran orijälkeläisen. Kuoli vanhuuden uuvuttamana 25 vuotiaana. Eiei. Tuulin Kummajainen kilpaili esteradoilla 110cm tasolle saakka vaihtelevalla menestyksellä. Joitakin hyviä kausia kuitenkin mahtui orin kilpailu-uralle. Ori kantakirjattiin myöhemmin II palkinnolla ja jätti jälkeensä neljä jälkeläistä. Eiee. Kasken Armon Arvoinen kantakirjattiin nuorena ilman palkintoa. Tamma toimi elämänsä ajan harrasteratsuna ja jätti jälkeensä kolme tammajälkeläistä.

Ee. Huijaajan Leena kilpaili kenttäratsastuksessa CCI/CIC1 tasolle saakka, menestyen joinan kausina paremmin kuin toisina. Tamma kantakirjattiin II palkinnolle ja jättikin jälkeensä kolme menevää tammajälkeläistä kenttäradoille. Eei. Levoton kilpaili niin este- kuin kouluradoillakin menestyen kuitenkin heikoisti vaikean luonteensa takia. Kapasiteettia orilla olisi ollut, mutta kunnon kuskia ei koskaan löytynyt. Ori kantakirjattiin III palkinnolla, mutta jätti jälkeensä vain yhden tammajälkeläisen. Eee. Soihdun Liekki kilpaili kenttäradoilla CCI/CIC2 tasolla asti napsien sijoituksia monista arvostetuista kilpailuista. Kuitenkaan tällä tammalla ei voitettu yhtä ainoatakaan kilpailua, johon osallistuttiin. Tamma kantakirjattiin myöhemmällä iällä II palkinnolla ja jättikin jälkeensä kaksi kenttäradoille suuntautunutta tammajälkeläistä. Eeii. Leppä-Lassi kilpaili kouluradoilla (HeA) vaihtelevalla menestyksellä. Ori kantakirjattiin III palkinnolla ja jätti jälkeensä vain yhden orijälkeläisen. Eeie. Kasken Loputon toimi harrasteratsuna. Tammaa yritettiin raviradoille, mutta useamman koelähtöyrityksen jälkeen kasvattaja luovutti raviuran suhteen. Tamma jätti kaksi nättiä, joskin luonteikasta orivarsaa jälkeensä. Tamma itsekin oli melko luonteikas, eikä sopimun kokemattoman käsiteltäväksi. Eeei. Tulipalokiire kilpaili nuorena raviradoilla vaihtelevalla menestyksellä ollessaan laukkaherkkä. Ori myytiin ratsuksi ja näytti todelliset taitonsa esteradoilla 100cm tasolla. Ori kantakirjattiin III palkinnolla ja jätti jälkeensä kuusi jälkeläistä, niin oreja kuin tammojakin. Eeee. Soihdun Lempeä toimi pääasiassa kouluratsuna ja kilpaili He B tasolla, joskin myös muutamia estesijoituksia 90cm tasolta löytyy. Tamma omasi hyvän luonteen ja oli lempeä emä varsoilleen. Tamma jättikin jälkeensä neljä hyväluonteista jälkeläistä, orin ja kolme tammaa.

Jälkeläiset

(6/6) ori Taikakuun Lootus (sh, s.30.06.2012) emä Lumolin
(5/6) tamma Taikakuun Helmi (sh, s.10.06.2012) emä Hilman Heleä
(4/6) ori Taikakuun Ripatti (sh, s.20.03.2012) isä Melko Harmaja
(3/6) tamma Taikakuun Lumoava (sh, s.20.12.2011) emä Lumolin
(2/6) ori Roimaus (sh, s.20.11.2011) emä Venliina
(1/6) ori Taikakuun Reissumies (sh, s.02.11.2011) emä Heljän Saturniina

Kilpailukalenteri

Kenttä

Sijoituksia KERJ:n alaisissa 37, joista voittoja 7

15.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/34 (Hex)
28.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/30 (Gringsted)
29.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/50 (Koston)
28.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 7/50 (Koston)
11.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/50 (Koston)
08.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/47 (Immortelle)
07.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/30 (Zürick)
06.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/47 (Immortelle)
26.02.12 KERJ kutsu - CCI/CIC1 - 1/47 (Koston)
15.02.12 KERJ CUP kutsu - CCI/CIC2 - 6/42 (Taikakuu)
14.02.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/33 (Katvusto)
31.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/40 (Taikakuu)
24.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/50 (Koston)
22.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 7/50 (Bairdon)
22.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/50 (Hex)
21.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/50 (Hex)
06.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 7/49 (Vitry)
22.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/36 (Krumelur)
21.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/36 (Krumelur)
09.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/40 (Koston)
04.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/23 (Haroldyn)
03.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/23 (Haroldyn)
23.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 7/50 (Hex)
21.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/50 (Hex)
20.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/50 (Hex)
15.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/40 (Corroy Ponies)
14.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/40 (Koston)
14.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/40 (Corroy Ponies)
01.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC1 - 1/40 (Kärmeniemi)
30.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC1 - 2/40 (Kärmeniemi)
28.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/24 (Krofnock)
20.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/30 (Virmavesi)
11.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC1 - 1/40 (Kärmeniemi)
09.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC1 - 1/30 (Mabel)
07.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC1 - 5/30 (Mabel)
06.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC1 - 5/30 (Mabel)
18.09.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/38 (Praya)

Sijoituksia VSR:n alaisissa 1, joista voittoja 0

16.05.12 VSR kutsu - CCI/CIC2 - 2/15 (Oriasema)

Maastoeste

Sijoituksia MEJ:n alaisissa 35, joista voittoja 5

06.02.13 MEJ kutsu - 110cm - 2/30 (Domenica Estate)
05.02.13 MEJ kutsu - 110cm - 1/30 (Domenica Estate)
21.01.13 MEJ kutsu - 110cm - 4/18 (Special Ring)
28.11.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/31 (Bairdon)
15.07.12 MEJ CUP kutsu - 90-100cm - 2/33 (KK Bailador)
22.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/48 (Fenton)
21.04.12 MEJ kutsu - 100-110cm - 5/29 (Pöllömetsä)
20.04.12 MEJ kutsu - 100-110cm - 5/29 (Pöllömetsä)
20.04.12 MEJ kutsu - 100cm - 2/62 (Fenton)
18.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 3/48 (Fenton)
15.04.12 MEJ CUP kutsu - 90-100cm - 2/30 (KK Bailador)
15.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/36 (KK Bailador)
14.04.12 MEJ kutsu - 100cm - 6/42 (KK Bailador)
13.04.12 MEJ kutsu - 100cm - 2/42 (KK Bailador)
11.04.12 MEJ kutsu - 100cm - 6/42 (KK Bailador)
03.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/40 (KK Bailador)
01.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 5/28 (Bremen Park)
31.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 2/28 (Bremen Park)
30.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/28 (Bremen Park)
28.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 6/40 (KK Bailador)
20.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/25 (Minion)
19.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 1/25 (Minion)
18.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 2/25 (Minion)
15.02.12 MEJ kutsu - 110cm - 2/30 (Kajon hevostila)
13.02.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/30 (Kajon hevostila)
01.02.12 MEJ kutsu - 100cm - 1/46 (KK Bailador)
15.01.12 MEJ CUP kutsu - 90-100cm - 4/49 (KK Bailador)
04.01.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/17 (Vitry)
01.01.12 MEJ kutsu - 110cm - 1/17 (Vitry)
20.12.11 MEJ kutsu - 100cm - 3/10 (Awana)
17.12.11 MEJ kutsu - 110cm - 3/51 (KK Bailador)
03.12.11 MEJ kutsu - 110cm - 1/11 (Suokukan rk)
15.11.11 MEJ CUP kutsu - 100-110cm - 3/19 (KK Bailador)
14.11.11 MEJ kutsu - 110cm - 5/54 (Bairdon)
11.11.11 MEJ kutsu - 110cm - 2/54 (Bairdon)

Este

Sijoituksia ERJ:n alaisissa 16, joista voittoja 1

03.11.12 ERJ kutsu - 120cm - 1/50 (Takamaan)
30.10.12 ERJ kutsu - 120cm - 4/40 (Bairdon)
29.04.12 ERJ kutsu - 120cm - 5/60 (Demo Yozora)
18.02.12 ERJ kutsu - 120cm - 9/83 (Bairdon)
14.02.12 ERJ kutsu - 120cm - 2/83 (Bairdon)
13.02.12 ERJ kutsu - 120cm - 4/83 (Bairdon)
03.02.12 ERJ kutsu - 120cm - 2/50 (Lumivuo)
07.12.11 ERJ kutsu - 120cm - 7/100 (Strand Be)
06.12.11 ERJ kutsu - 120cm - 6/100 (Strand Be)
30.11.11 ERJ CUP kutsu - 110cm - 11/125 (Dark Side)
23.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 6/100 (NÖR)
05.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 2/40 (Dooran)
05.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 6/40 (Dooran)
19.10.11 ERJ kutsu - 110cm - 8/92 (Hipsutus)
03.10.11 ERJ kutsu - 120cm - 2/30 (Vallaton)
30.09.11 ERJ kutsu - 120cm - 4/50 (Riiviöt)

Sijoituksia VSHK/VSR:n alaisissa 5, joista voittoja 0

30.04.12 VSR CUP kutsu - 110cm - 3/52 (Hiprakka)
30.04.12 VSR CUP kutsu - 100cm - 7/101 (Hiprakka)
18.02.12 VSHK kutsu - 110cm - 5/36 (Hiprakka)
18.02.12 VSHK kutsu - 100cm - 7/57 (Hiprakka)
27.12.11 VSHK kutsu - 110cm - 5/35 (Hiprakka)Koulu

Sijoituksia KRJ:n laisissa 18, joista voittoja 1

20.02.12 KRJ kutsu - HeA - 4/40 (Huvitus)
19.02.12 KRJ kutsu - HeA - 9/100 (Koston)
18.02.12 KRJ kutsu - HeA - 5/40 (Huvitus)
15.02.12 KRJ kutsu - HeA - 10/100 (Koston)
13.02.12 KRJ kutsu - HeB:3 - 2/60 80.834% (Taikakuu)
11.02.12 KRJ kutsu - HeA - 4/50 (Hiprakka)
06.02.12 KRJ kutsu - HeA - 2/50 (Hiprakka)
04.12.11 KRJ kutsu - HeA - 6/50 73.609% (Fiktio)
01.12.11 KRJ kutsu - HeA - 1/50 (Kärmeniemi)
30.11.11 KRJ kutsu - HeA - 3/50 72.924% (Fiktio)
23.11.11 KRJ kutsu - HeA - 7/50 (Viehättävä)
22.11.11 KRJ kutsu - HeA - 4/60 (Hiprakka)
21.11.11 KRJ kutsu - HeA - 6/50 (Viehättävä)
19.11.11 KRJ kutsu - HeA - 3/60 (Hiprakka)
19.11.11 KRJ kutsu - HeA - 2/50 (Viehättävä)
18.11.11 KRJ kutsu - HeA - 2/50 (Viehättävä)
10.11.11 KRJ kutsu - HeA:2 - 6/50 82.226% (Taikakuu)
06.10.11 KRJ kutsu - HeA - 4/30 (Vallaton)

Sijoituksia VSHK/VSR:n alaisissa 3, joista voittoja 0

03.03.12 VSHK kutsu - HeA - 4/30 (Kajon hevostila)
29.02.12 VSHK CUP kutsu - HeA - 9/109 (Koston)
15.02.12 VSHK kutsu - HeA - 5/70 (Koston)
31.12.11 VSHK CUP kutsu - HeA - 9/121 (Koston)

Näyttelyt

16.10.11 NJ kutsu - sh-oriit - JS 14/14

05.11.11 VSR kutsu - Rotunäyttelyt - Aik. orit - 39/41 ei palk.
05.10.11 VSR kutsu - Rotunäyttelyt - Aik. orit - 27/30 III-palk.

Päiväkirja/Valmennukset

20.12.2012: KERJ-CUP CCI/CIC2 45/67 (42+44+28=114)
Täällä sitä jälleen ollaan, kauden isoimmissa kisoissa, jäähdyttelemässä vielä kisauraa tuon papparaisen kanssa. Kunto kestää edelleen, mutta eipä tässä nuoremmille ihan pärjätä. Orilla kuitenkin oma mieli virkeä ja halu kilpailla, niin miksi ei ilmoittaisi mukaan. Ihan mielenkiintoisen mukava päivä olikin. Aamulla aikaisin oli jo koulukoe, joka ei nyt täydellinen ollut, mutta hyviäkin hetkiä oli. Tällä kertaa tuntui, että etenkin laukkaosuudet sujuivat paljon paremmin kuin koskaan ennen. Ristolle jotenkin tullut malttia etenemiseen kouluaitojen sisäpuolella iän karttuessa. Rataesteillä otettiin pari pudotusta sekä yksi kieltäytyminen. Ajallisestikin meni heikosti ja pari ylimääräistä virhepistettä irtosi vielä ylitetystä enimmäisajasta. Maastoon lähdettiin sitten fiilistelemään ja sitä myös tehtiin. Risto oli mukavan reipas menemään ja imu esteille oli mainio. Ratsastajan tehtävänä oli selässä hieman auttaa ja antaa orin tehdä oma osansa hyppäämisessä. Yllättävänkin hyvin tämä osuus oikeastaan meni, mutta kyllä lopputuloksissa oltiin selvästi puolenvälin alapuolella. Eiköhän nämä ala jo olemaan viimeiset, tai viimeistä edelliset, kisat Riston kanssa.

30.11.2012: KERJ-CUP CCI/CIC2 51/67 (65+24+34=123)
Alkaa tämän orin kilpaura mennä jo jäähdyttelyn puolella. Kunhan nyt mielen virkistämiseksi ja kilpailuhengen purkamiseksi piipahdetaan pyörähtämässä yksissä isoissa kisoissa. Ori ei viihty pelkkänä oloneuvoksena ja onhan se ihan mukava päästä itsekin vielä orin kanssa fiilistelemään radoille. Aamun koulurata sujui sinällään ihan kohtuullisesti. Risto ei ollut aivan niin kuuma, kuin monesti aikaisemmin on ollut, mutta aivan puhdas suoritus ei kuitenkaan ollut. Ori sortui jälleen kerran ennakoimaan ja monet asiat tapahtui liian aikaisin tai oli täysin vääriä. Rataesteet sujui puhtaasti, joskin melkoisella tuurilla sillä parille puomille kolahti, mutta mikään ei tippunut alas. Kovin nopea suoritus ei kuitenkaan ollut. Maastoesteillä otin ihan tietoisesti rauhassa ja ori sai hypätä rauhallisella tahdilla niinsanotusti oman päänsä mukaan. Esteet suoritettiin puhtaasti, mutta aikaa radan kiertämiseen meni pidempään, kuin koskaan aikaisemmin. Lopputuloksissa siellä häntäpäässä keikuttiin, mutta ei tänne tällä kertaa varsinaisesti lähdetty voittamaankaan.

30.10.2012: KERJ-CUP CCI/CIC2 30/74 (52+38+11=101)
Ei ollut taaskaan meidän päivä, vaikka niin olisi kuitenkin toivonut. Selkeästi tämä ei toimi meillä, että säästellään kisaamisen suhteen muuten, mutta paikautetaan sitten isoon kisaan. Riston aamu tuntui olevan vaikea, ori kävi ylikierroksilla ja oli selkeästi myös yliherkkä. Aamulla saikin aikaisin aloittaa verryttelemisen ensimmäistä osakoetta varten. Optimaalinen ori ei ollut kouluradalle lähdettäessä, vaan oli edelleen kuuma. Tämä kostautui orin omilla kokeiluilla kuvitellessaan saaneen merkin tehdä jotain. Käytännössä katsoen ori siis ennakoi hyvin vahvasti tulevaa koko ohjelman ajan ja suoritus oli hyvin rikkonainen. Yllättävää oli ettei nyt kuitenkaan koulukokeen jälkeen aivan viimeisiä oltu. Esteillä tuli sitten selkeää parannusta, vaikka ei tämäkään aivan nappisuoritus ollut. Esteet kuitenkin pääasiassa pysyivät ehjinä ja Risto oli 90% radasta ratsastajansa hallinnassa. Maastoesteillä tuli jälleen pientä takapakkia Riston jälleen kuumuessa äärimmilleen. Temmon kanssa piti ottaa varman päälle, eikä oria uskaltanut päästää fiilistelemään yhtään. Hypyt sujuivat hyvin, aina silloin kun hyppyyn päästiin. Jälleen mukana oli jo tavaksi tulleet kaksi kieltäytymistä, kahdelle eri esteelle. No lopputuloksissa oltiin kuitenkin selkeästi puolen välin paremmalla puolella, joten tyytyväinen saa tältäosin kyllä olla.

25.09.2012: KERJ-CUP CCI/CIC2 48/73 (41+18+64=123)
Kauden päätapahtumaan oli treenattu innokkaasti ja valmistautumisen piti olla kunnossa. Ratsastajan hermot eivät kuitenkaan oikein pitäneet, vaikka ori ei nyt mikään aivan mahdoton ollutkaan. Aamulla melkeimpä ensimmäisten joukossa oli vuorossa koulurata ja se antoi huonot lähtökohdat päivälle. Ori oli melko hyvin avuilla, mutta kävi kuumana kuin paikallisen kengityspajan ahjo. Toisin sanoen, ori tuntui olevan kuin millä hetkellä tahansa räjähtävä pommi ja tämä kummasti vaikutti asiaan. En uskaltanut vaatia Ristolta aivan sitä kaikkea minkä orista olisi hyvänä päivänä saanut irti ja valitettavasti tämä näkyi varsin selkeästi kouluarvostelussa. Esteradalla ori oli selkeästi parempi ja rata sujui melkolailla hyvin. Mukaan mahtui tosin yksi kieltäytyminen ja pari aikavirhettä, mutta muuten rata oli varsin hyvä. Sen sijaan viimeinen niitti meidän tämän päivän arkkuun oli katastrofaalinen maastoestekoe. Risto oli alla kuin mikäkin kyykäärme ja meno oli melkoisen kiemustelevaa. Tuntui, ettei radalla edetty ja tämä näkyi maaliin tullessa ajassa. Tosin lähdön ja maalin väliin mahtui myös kaksi kieltäytymistä, onneksi kuitenkin kahdelle eri esteelle. No ei ollut jälleen meidän päivä, mutta jos se sitten olisi vaikka ensi kaudella.

25.08.2012: KERJ-CUP CCI/CIC2 31/71 (54+21+29=104)
Isot kisat edessä ja treeni oli sujunut suhteellisen hyvin. Ei nyt lippu aivan korkealla lähdetty liikenteeseen, mutta kyllä nyt hieman odotuksiakin oli. Päivään mahtuikin sitten vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ensimmäinen takaisku oli jalustinremmin katkeaminen kesken kouluradan. Siinä ei muu auttanut kuin koittaa saada pidettyä jalustin kuitenkin jalkaterällä ettei kolise orin kylkeen. Suoritus siitä hieman kärsi, mutta siihen asti meillä oli mennyt hyvin, ohjelma oli ollut ehyt ja ori sopivan rauhallinen. Sen jälkeen harmonia hieman kärsi ja se valitettavasti näkyi myös pisteissä. Vara remmiä ei ollut, mutta onneksi edessä oli ylipäätänsä satulan vaihto seuraaviin osakokeisiin. Esteradalla meno oli sujuvaa ja hypyt onnistuivat pääasiassa hyvin. Yksi aivan ihmeellinen suoranainen esteenläpi hyppääminen tapahtui yhdelle pystylle, mutta minkäs sille nyt enään tekee. Risto ei vain jotenkin lähtenyt kunnolla hyppyyn ja sitten rytisi. Valitettavasti tämä yksikin moka riitti, kun hyvin moni ratsukko suotiutui tehtävästä puhtaasti. Maastoesteille lähdettiin hyvillä mielin ja rata sujui pieniä ongelmia lukuun ottamatta hyvin. Yksi sarjaeste oli tuottaa tuskaa, mutta siitä selvittiin lopulta yli. Sen sijaan veteen tuli aivan käsittämätön ohiratsastus, kun ori alkoi käymään hieman kuumana, mutta kummasti viileni hieman, kun sinne veteen vihdoin toisella yrittämällä päästiin. Maaliin saavuttiin inasen yliajalla. Lopputuloksissa Riston kanssa oltiin siellä puolenvälin paremmalla puolella. Paremminkin olisi tietysti voinut mennä, mutta tähänkin ollaan ihan tyytyväisiä.

08.08.2012: Estevalmennus - valmentajana Ezzu
Alkukäyntien aikana Risto oli kovin reippaalla päällä. Huomasi, että intoa sillä riittäisi kiitettävästi esteiden hyppäämiseen! Kun oli ravien aika, Risto suorastaan pinkaisi raviin ja siirtyi käyntiin vasta, kun ratsastaja sitä siltä pyysi. Lämmittelyksi mentiin maapuomeja ja Risto asteli niiden yli hienosti. Tosin se hieman mateli niiden yli. Tuntui, ettei Ristoa maapuomit pahemmin kiinnostaneet vaan se olisi halunnut samantien siirtyä korkeampiin esteisiin! Kun maapuomeja oltiin menty hetki, oria alettiin valmistella ristikoiden hyppäämiseen. Noin 50-60 senttimetrin korkeat ristikot onnistuivat hyvin eikä pudotuksia tullut. Muutamina kertoina ori hyppäsi ne huimalla ilmavarallakin! Tuntui, että ristikkoesteet ovat tälle hevosherralle todella helppoja hypättäviä. Se hyppäsi ne leikiten yli. Korkeammilla esteillä (yli 90 senttimetrissä) Risto alkoi jo kuumentua ja ratsastajan täytyi kovasti pidätellä sitä, ettei vauhti yltyisi turhan kovaksi. Välillä Risto juoksi esteen ohi, kun tie esteelle ei ollut tarpeeksi hyvä. Orilla on kerrassaan upea hyppytyyli! Pudotuksia tuli muutamia ja syynä oli usein liian myöhäinen ponnistuskohta esteelle tai turhan hiljainen vauhti. 100-120 senttimetrin esteillä pudotuksia tuli jo enemmän, koska kaviot kolahtelivat usein estepuomeihin. Risto on kuitenkin erittäin hieno ratsu, eikä ihme että se on menestynyt estekisoissa!

05.08.2012: Maastoestevalmennus - valmentajana weem
Olittekin jo verrytelleet Riston kanssa, joten pääsimme heti maastoesteiden kimppuun. Ensin annoin teille tehtäväksi hypätä yksittäistä tukkia, jotta näkisin yhteistyötänne ja Ristokin vielä vertyisi hyppäämään. Vauhtia teillä riitti, mutta muutamien rajumpien pidätteiden jälkeen Risto asettui kuuntelemaan paremmin ja vähän rentoutuikin. Muutamien tukkihyppyjen jälkeen siirryimme portaille, joita tänään treenaisimme ylös- ja alaspäin. Ylöshypyt sujuivat hyvin, kunhan muistit pitää Riston laukan tarpeeksi energisenä ennen estettä ja sen aikana. Muutamia horjahduksia tuli, mutta ne kuuluvat lajiin, joka kerta kuitenkin pääsitte ylös asti. Lyhyen ravailutauon jälkeen saitte tulla vielä samoja portaita alaspäin. Tällä kertaa sinulla puolestaan oli ongelmia tasapainon pitämisen kanssa, muistahan treenata vatsa- ja selkälihaksia, niin pysyt paremmin keskellä hevosta. Risto pysyi vireänä koko harjoittelun ajan, mutta päätimme lopettaa valmennuksen kuitenkin hyvään alastuloon, ettei jäisi väsymys kalvamaan orin jalkoja. Loppuun saitte luvan vielä revitellä muutamia mäkiä ylös, sitten olikin aika palata takaisin tallille.

25.07.2012: KERJ-CUP CCI/CIC2 hevosille 50/67 (55+37+37=129)
Kauden päätapahtuma oli käsillä ja viimeistely treenit olivat sujuneet vaihtelevissa merkeissä. Näin ollen kisaan lähdettiin jo ensimmäiselle osakokeelle pienen jännityksen kera sen suhteen miten menee. Liekö olisi ollut helpompi, jos olisi vähän vähemmän jännittänyt. Risto oli koko kouluradan ajan melko vahva, eikä aivan jokaisena hetkenä avuilla. Suoritus olikin hyvin rikkonainen ja sisälsi useita pieniä virheitä. Sinällään tulostaulukon loppupään sijoitus ei yllättänyt yhtään. Kunnon verryttely ennen esterataa, ennen kaikkea apujen lävitse meneminen, oli oleellista ennen esteradalle lähtöä. Ne sitten sujuivatkin hieman paremmissa merkeissä, tosin ei nyt aivan niinkuin olisi toivonut. Mukaan mahtui useampi pudotus, mutta tempo oli hyvää ja ori pääasiassa pysyi käsissä. Maastoesteille lähdettiin sinällään hyvillä mielin, mutta hieman varautuneesti. Aivan ongelmitta ei tämäkään osakoe sujunut, sillä se sisälsi kaksi ohiratsastusta, jotka johtuivat vain ja ainoastaan siitä ettei kuski saanut ratsuaan menemään siihen suuntaan kuin oli tarkoitus. Ajallisesti suoritus oli hyvä, mutta vielä kun ori olisi kontrollissa koko suorituksen ajan. No jäipähän jotain hampaankoloon seuraavaa kertaa silmällä pitäen.

08.04.2012: Estevalmennus - valmentajana Diamonte
Risto tepsutteli maneesissa jo valmiina, kun saavuin sinne hieman myöhässä. Huikkasin tervehdykset, käskien kuitenkin heti sinun lyhentää jalustimiasi yhdellä reiällä. Otimme näin alkuun muutamat laukkatehtävät pysähtymisineen ja runsaine voltteineen, tarkoitus oli herättää Risto avuille. Ori kulkikin hyvin kuolaimella, tosin olisit voinut hieman koota sitä paremmin. Neuvoin istumaan syvemmälle satulaan ja tekemään puolipidätteitä. Jostain syystä parempi muoto osoittautui ongelmaksi, mutta harjoitusten jälkeen olitte jo huomattavasti valmiimpia esteille. Koska tunnista oli kulunut jo iso osa niin sanottuun alkulämppään, laitoin verryttelyesteen korkeudeksi 70 cm. Risto laukkasi hyvässä tahdissa esteelle ja ylitti sen helposti, hieman tosin turhan pää pystyssä. Anna hevoselle tarpeeksi tilaa ja muista itse olla jatkuvasti mukana, kantapäät alhaalla ja eteen! Teitte vaihdon kautta uuden lähestymisen esteelle, tällä kertaa toisesta suunnasta. Koska hyppy onnistui hyvin, aloin laittamaan jo lisää esteitä pystyyn. Kävelitte tällä välin uralla, Risto venytti kaulansa pitkäksi ja päristeli. Näitten löysäilyiden jälkeen käskin nostamaan uudestaan laukan, mutta volttien kautta - suomenhevoset välillä ovat etupainoisia, joten pitää saada takajalat kunnolla töihin. Orin menossa ei kuitenkaan ollut mitään moittimista, joten käskin sinun ratsastaa suoralle. Kolme estettä (pysty - okseri - trippeli) sisältävä linja ei ollut kenties vielä erityisen hankala, mutta välit olivatkin standardit. Yksi laukka-askel mahtui hyvin mukaan, eikä metrin esteet olleet vielä ongelmallisia. Risto hyppikin esteet hyvin, tosin se mulkaisi räiskyvän punaista trippeliä vähän hämillään. Tällä kertaa laitoin kuitenkin pahan heti mukaan kuvioihin; korotin esteet 120:neen, ensimmäisen ja toisen esteen väliin laitoin kahden askeleen välin ja viimeisestä tuli innari. Tietenkin minun piti vielä jekkuilla, joten suhteellisen hankalan innarivälin jälkeen oli välitön käännös oikealle, jossa oli jo heti este vastassa odottamassa. Suhteutetun välin kautta seuraavalle esteelle vielä suora ei sekään ollut mikään helpoin, sillä selvästi seinää kohti viettävä linja houkutteli ohittamaan, etenkin kun olin pystyttänyt kukilla höystetyn muurin siihen. Lisäsin mukaan vielä joukon tiukkoja käännöksiä ja suhteutettuja välejä, mikä osoittautuikin ihan hyväksi ratkaisuksi. Pariin otteeseen Risto potki trippelin puomit alas kiihdyttäessään kahden laukka-askeleen jälkeen, neljästi se kielsi ja meinasipa ori jopa kupsahtaa turvalleen muurin jälkeen, liian hätäinen käännös kun oli. Rauhassa, tahti yllä ja kantapäät alas, muista suunnitelmallisuus... Kun olitte Riston kanssa viimeisen kerran menossa radalle, tiesin heti, että yritys onnistuu - näytit niin päättäväiseltä! Tunti menikin hyvin, varsinkin viimeinen rata oli hienoa katsottavaa!

01.10.2011: Maastoestevalmennus - valmentajana Huttis
Alkuverryttelyt olitte hyvin suorittaneet jo kentällä, joten lähdimme kohti maastoesterataa. Risto oli selvästi innoissaan, kun tiesi mitä tuleman pitää. Sinun piti rauhoitella sitä paljon, jotta sait sen kulkemaan rauhassa eteenpäin, mutta pientä tepastelua oli kokoajan. Kun saavuimme maastoesteradalle päästin teidät heti työn touhuun. Tarkoituksena oli hypätä kapeita risuesteitä sekä matalia tukkeja. Aloitimme tukeilla. Risto oli vähän turhan innokas ja esteiden ylitys oli turhan huolimatonta ja vauhti oli aika vaarallisen nopea, jos olisi pienikin ongelma tullut hypyssä ei olisi hyvin valmennus alkanut. Pyysin ottamaan orin kunnolla kiinni, ratsastaja päättää vauhdin, ei hevonen. Tämän jälkeen päästin teidät hyppäämään vasta kun Risto oli täysin hallinnassa. Tällä kertaa hyppy meni hyvin ilman turhaa häsellystä. Tämän jälkeen siirryimme risuesteen kimppuun. Risto väisti esteen parilla ensimmäisellä kerralla, pyysin pitämään pohkeet kiinni molemmilta puolilta ja ohjaamaan orin kunnolla esteelle. Kun tämäkään ei onnistunut tulin esteen viereen vähän auttamaan hypyssä. Tällä kertaa se ylitti esteen, vaikka olisikin halunnut kieltää. Kun yrititte uudestaan, se meni hienosti esteen yli, kun viimein tajusi että nyt mennään ratsastajan ehdoilla. Ori selvästi vilkuili koko valmennuksen ajan vettä, joten päästin teidät kahlaamaan veden läpi, jonka jälkeen oli pieni tukkieste. Tämän pienen hypyn jälkeen palasimme tallille ja saitte tehdä loppuverryttelyt rauhassa.

Palaa edelliselle sivulle  |  Sivun alkuun

Ulkoasu © Milja  |  Taustakuva © The Inspiration Gallery