Lumolin - virtuaalihevonen

RIP 7. syyskuuta 2013

virallinen nimi:Lumolin

© VRL-00064
lempinimi:Lumi
rekisterinumero:VH11-018-1340
rotu:suomenhevonen
syntynyt:10.10.2010 (22.2v) 4v 20.04.2011
sukupuoli:tamma
väri, merkit:punarautias, tähti
säkäkorkeus:161 cm
painotus:kenttäratsastus
koulutustaso:CCI/CIC2 (Helppo A / 120cm)
kasvattaja:Tiina Lempi, Suomi
tuoja:Cery
omistaja:alhippa (VRL-00064) / Taikakuun Kartano

Heinäkuun 2013 KERJ laatuarvistelutilaisuudessa palkittiin I-palkinnolla.
17 + 36 + 24 + 10 = 87, KERJ-I

Yleisesti Lumi on kaikin puolin kiltti ja kärsivällinen tamma. Toisinaan tuntuu olevan niin ajatuksissaan, että jää haaveilemaan paikalleen. Tarhatessa vaeltaa usein taluttajan takana ja tallustaa omaan hitaaseen tahtiin kohti tarhaa. Ei hätkähdä, vaikka joku toinen hevonen säikähtäisi jotain vieressä. Lumi vain jatkaa matkaa omissa ajatuksissaan. Lumi ulkoilee mielellään melkein säässä kuin säässä tamma laumassa. Tulee hyvin toimeen toisten hevosten kanssa, eikä kyllä ole se nahisteluiden aloittaja, mutta puolustaa kyllä itseään, jos joku on nahistelupäällä. Hoitaessa Lumi on unelma tapaus. Möllöttää vain paikallaan joko karsinassaan ja pesukarsinassa nauttien harjauksesta ja rapsuttelusta. Tätä tammaa voi harjata vaikka vähän ylimääräistä ihan vaan seuran vuoksi vaikkei varsinaisesti olisikaan enään likainen. Lumi antaa suitsia ja satuloida itsensä ilman minkäänlaisia ongelmaa. Vesiletkusta tämä tamma ei ihan kauhean paljon tykkää, joten pesuoperaatioon kannattaa varata riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä. Päivästä riippuen pesuun saattaa mennä lyhyt tovi tai pidempi hetkinen.

Ratsastaessa Lumi on sitten aivan eri maata. Tämä tamma on vaativa ja vauhdikas. Testaa jokaisen uuden ratsastajan vääntämällä vastaan, mutta kun tämän tamman kanssa on päässyt sujuiksi alkaa hommat sujua. Tamma tarvitsee kokeneen ja rohkean ratsastajan, mutta antaa kyllä sitten paljon takasin puurtamisesta. Kuuntelee apuaja ja menee niinkuin pitää, silloin kun ratsastaja osoittaa olevansa varma tekemisestään ja pitää kiinni siitä, että Lumin on tehtävä niinkuin on pyydetty. Koulu sujuu Lumin kanssa ihan mallikkaasti ja liikettäkin löytyy ihan mukavasti sekä on luontaisesti melko taipuisa. Ratsastajan on kuitenkin oltava koko ajan skarppina, tämä tamma ei anna pientäkään herpaantumista anteeksi vaan tekee oman päänsä mukaan. Esteillä Lumi todella syttyy eloon. Vauhtia piisaisi vaikka muille jakaa, eli monen monet pidätteet on tarpeen. Hyppää kuitenkin yleensä puhtaasti ja hyvällä tekniikalla. Kun vauhti saadaan kontrolliin on ratsastajallakin mukavaa selässä. Maastoesteillä Lumo on reipas ja tarkkaavainen. Temmon kanssa oltava tarkkana, että tamma jakaa radan loppuunasti, eikä kaahota alkuradasta kaikkia voimiaan. Maastoretkillä tämä tamma viihtyy hyvin yksin, kuin porukassakin. Ei kannata kuitenkaan olla ensimmäisenä hevosena, eikä viimeisenä. Erittäin tärkeää on myös, ettei Lumin anna ohitella toisia hevosia maastossa. Tamma on todella kilpailuhenkinen ja saattaa yrittää ryöstää laukka kilpaan kavereiden kanssa.

Kisoissa Lumi käyttäytyy ihan hyvin. Maastakäsin on samanlainen kuin kotona, eli laiska pikku pulla, mutta selästäkäsin jälleen oma itsensä vaativa ja vauhdikas mimmi. Verryttelyyn kannattaa varata ihan kunnolla aikaa, jotta Lumin saa hyvin kuulolle, ennen kilpailusuoritusta. Saatta hieman häiriintyä, jos vieraat hevoset tulevat liian lähelle, eli kannattaa pysyä sopivalla etäisyydellä ja varuiksi pistää punainen nauha häntään. Kouluradalla Lumi antaa kyllä itsestään kaiken, kunhan ratsastaja osaa sitä vaatia. Selässä muutenkin saa olla tarkkana, että on itse kokoajan tekemisessä mukana. Tämä tamma ei ole mikään kouluratojen automaatti vaan hyvän jäljen saamiseksi on tehtävä myös työtä. Esteradalla Lumi syttyy elementtiinsä ja olisi hyvinkin vauhdikas. Ratsastajan pidettävä huoli, että vauhti pysyy hallinnassa. KUn vauhti on kohdillaan saadaan puhdas ja reipas rata aikaiseksi. Tällä tammalla ollaan uusintaratsastuksessa ihan kärkikahinoissa, kun ratsastaja antaa hevosen lailla itsestään kaiken irti. Maastoesteilla Lumilla edellee riittäisi vauhtia, mutta tamma täytyy saada sen verran rauhoittumaan, ettei eteneminen mene kaahottamiseksi. Tasaisessa temmossa tamma on kuitenkin varma suorittaja ja ei kyllä kieltele ja menee veteenkin "riemusta kiljuen". Lastatessa ei juuri ongelmaa. Menee koppiin kuitenkin paremmin jos kaveri on siellä jo odottelemassa. Muuten saa hiukan houkutella korppupalalla. Matkustaa hyvin seurassa kuin seurassa, eikä haittaa vaikka vieressä seisoskelisi ori-poika.

Kengittäjän kanssa Lumi osaa suhteellisen nätisti. Osaa olla paikallaa, mutta saattaa ikävästi roikotella jalkojaan koko painollaan kengittäjän päällä. Komentamalla kuitenkin lopettaa pelleilyn. Jaksaa myös hyvin odotella paikallaan vaikka kenkien takomisessa tms. vierähtäisikin tovi. Eläinlääkärin tamma suhtautuu ihan hyvin, tutkia saa ja pistääkin. Raspausta varten kuitenkin annettava pieni rauhoitus, muuten pistää hanttii kaikella voimallaan. Lääkkeet Lumi syö hyvin ruuan seassa ja matolääkkeen voi puristaa suoraan tuubista suuhun ja siellä pysyy. Lumi on siis helppo käsitellä maasta, mutta selästäkäsin omaa omat erikoisuutensa.

Sukutaulu

i Lumori
prt 165cm
ii Lemppaus
prt 162cm
iii Loivo
prt 159cm
iiii Loiveri
prt 158cm
iiie Lontti
vrt 160cm
iie Tarun Lempi
rt 158cm
iiei Pikku-Ukko
rn 159cm
iiee Taruna
rt 157cm
ie Ihmeellinen
rt 164cm
iei Iltakaste
prt 165cm
ieii Kasperix
prt 163cn
ieie Neiti Nenäkäs
rt 162cm
iee Kaisariina
vprt 159cm
ieei Kessu
vprt 158cm
ieee Liisu
rt 159cm
e Voinvila
prt 157cm
ei Kuu-ukko
prt 159cm
eii Kuunveikko
prt 157cm
eiii Kuuveijari
prt 156cm
eiie JK Walma
rn 158cm
eie Kuu Hullu
rt 158cm
eiei Kiikkerä
rt 156cm
eiee Hulda
rt 169cm
ee Amanda
rt 155cm
eei Eerikäinen
rt 157cm
eeii Erkkipoika
prn 159cm
eeie Eerika
rt 155cm
eee Amalia
rt 162cm
eeei Lasse
prt 161cm
eeee Amelia
vprt 158cm

Sukuselvitys

Isä Lumori kilpaili kenttäratsuna CCI/CIC2 tasolla monia kausia sijoittuen useasti hyvin ja voittaen monia arvostettuja kilpailuja. Ori kantakirjattiin kisauransa aikana I palkinnolla, mutta siirtyi jalostuskäyttöön vasta lopetettuaan kilpauransa 13 vuotiaana. Ori jätti jälkeensä parisenkymmentä jälkeläistä, ennenkuin jouduttiin lopettamaan suolikierteen vuoksi 17 vuoden iässä. Moni orin jälkeläisistä kilpailee kenttäradoilla. Ii. Lemppaus kilpailu nuorena CCI/CIC1 tasolla vaihtelevalla menestyksellä. Välillä oli hyviä kilpailukausia ja välillä huonoja. Orin ratsuttaja vaihtui useasti ja tämä vaikutti kilpauraan. Orilla oli melko haastava luonne, eikä sen selkään uskaltanut laittaa ketä tahansa, eikä kaikki ratsuttaja edokkaat halunneet jatkaa orin kanssa kovin pitkään. Ori kantakirjattiin vanhemmalla iällä III palkinnolla ja vaikutti jalostuksessa vain kolmen jälkeläisen verran, kun oria ei uskallettu käyttää oman ja isänsä haastavien luonteiden takia. Kuoli vanhuuden vaivoihin 24 vuotiaana. Iii. Loivo ei juurikaan kilpaillut vaikka kapasiteettia olisi ollut. Ori oli luonteeltaan sen verran haastava, ettei ratsastajaa orille tuntunut vain kerta kaikkiaan löytyvän. Ori kantakirjattiin III palkinnolla, mutta jälkeläisiä ori jätti vain kaksi. Lopulta ori jouduttiin lopettamaan 17 vuotiaana tapaturmaisen loukkaantumisen seurauksena. Iie. Tarun Lempi oli rauhallinen estepainotteinen tamma jolla kilpailtiin useampi hyvä kausi 110cm tasolla. Tamman jalat eivät kuitenkaan pidemmän päälle kestäneet ja kilpaura lopetettiin tamman ollessa 14 vuotias. Tamma kantakirjattiin II palkinnolla ja jälkikasvua syntyi neljän varsan verran. Tamma jouduttiin lopettamaan 19 vuoden iässä pahojen jalkavaivojen seurauksena.

Iiii. Loiveri kilpaili nuorempana hetken raviradoilla, mutta menestyksen puuttuessa ori myytiin ratsuksi. Ori päätyikin ammattilaisen kouluttamaksi ja tuntui sopivan hyvin kenttäratsastuksen helppohin luokkiin. Ori niittikin menestystä helpon oloisesti, ennen kuin sai vakavamman jännevamman joka keskeytti hyvin alkaneen ratsun uran. Tätä ennen ori oltiin keritty kantakirjata III palkinnolla. Ori jätti jälkeensä vain kaksi jälkeläistä ratsuttajansa kasvattamina joista toinen oli haastavaluonteinen ori ja toinen herkkä tamma. Ori kuoli vanhuuden uuvuttamana 26 vuoden iässä. Iiie. Lontti oli kovatahtoinen ja jopa itsepäinen tamma, joka valitettavasti jätti luonnettaa myös kolmelle jälkeläiselleen. Tammaa ei koskaan kantakirjattu ihan siitä syystä, ettei siinä olisi tuolla luonteella juurikaan onnistuttu. Kuitenkin tamma oli rakenteeltaan hyvä. Tamma lopetettiin lopulta 17 vuoden iässä tullessaan entistäkin äkäisemmäksi. Iiei. Pikku-Ukko toimi raviradoilla nuorena ja lupaavana hyvinkin, mutta uran edetessä hyvän alun jälkeen ori osoittautui keskinkertaiseksi. Ori olittiin keritty kantakirjata jo 4 vuotiaana, mutta jalostusoikeus ei ollut kuin parin vuoden mittainen. Tässä ajassa ori ehti saamaan viisi jälkeläistä. Orin kohtaloksi koitui teurastamo 10 vuoden iässä. Iiee. Taruna oli kasvattajallaan siitoskäytössä koko lyhyen 9 vuotisen elämänsä aikana ja jätti jälkeensä neljä tamma jälkeläistä.

Ie. Ihmeellinen kilpaili kenttäradoilla CCI/CIC1 tasolla sijoittuen monissa kilpailuissa, mutta ei koskaan voittanut yhtäkään. Tamma kantakirjattiin kilpauran jälkeen II palkinnolla ja tamma jätti jälkeensä neljä menestyvää ori jälkeläistä kenttäradoille. Tamma jouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivojen vuoksi 24 vuoden iässä. Iei. Iltakaste oli kenttöratojen kiistaton kuningas CIC/CCI2 tasolla voittaen n, joka toisen osallistumansa kilpailun mm. kenttämestaruuden. Ori kantakirjattiin I palkinnolla jo kilpauransa aikana ja kilpauransa loppupuolella ori oli osin jalostuskäytössä. Kilpauran päättyessä 16 vuoden iässä ori siirtyi kokonaan jalostus käyttöön ja jättikin jälkeensä kolmisenkymmentä varsaa. Monet näistä jälkeläisistä löysivät tiensä kenttäradoille. Ori kuoli sydänpysähdykseen 25 vuotiaana kotitallillaan. Iee. Kaisariina kilpaili esteradoilla 110cm tasolla menestyen pari kautta hyvin, mutta ratsuttajan vaihtuessa menestystä ei enään tullut niin hyvin kuin ennen. Tamma kantakirjattiin II palkinnolla ja jätti jälkeen kolme jälkeläistä, jotka kaikki suuntasivat kenttäradoille.

Ieii. Kasperix koulutettiin ravuriksi, mutta ori ei saanut edes hyväksyttyäkoelähtöä ja myytiinkin lopulta ratsuksi. Ori näytti lopulta kyntensä esteradoilla 110cm tasolla sijoittuen hyvin useamman kauden peräkkäin. Ori myös kantakirjattiin III palkinnolla kilpauransa ohella. Kilpauran jälkeen ori otti vastaan joitakin tammoja joista vain 2 sai onnistui tulemaan kantaviksi ja saivat varsan. Ori poistettiin jalostuksesta huonon spermanlaadun takia ja jouduttiin lopettamaan 17 vuoden iässä jalan katkeamisen johdosta. Ieie. Neiti Nenäkäs ei tietojen mukaan ole koskaan kilpaillut, eikä ole kantakirjassa. Tamma kuitenkin jätti kaksi ori jälkeläistä. Tamman kuolinajasta ei ole varmaan tietoa. Ieei. Kessu on II palkinnon työpuolen kantakirja ori, jolta löytyy parisen kymmentä jälkeläistä. Ori kuoli 26 vuoden iässä kasvattajallaan. Ieee. Liisu oli kevyt ja hyvä rakenteinen tamma, joka kantakirjattiin I palkinnolla jo nuoressa iässä. Alunperin tamma opetettiin ajolle ja tarkoitus oli päätyä raviuralle, mutta tamma ei päässyt koelähdöstä useammalla yritykselläkään lävitse laukkaherkkyytensä takia. Tammasta koulutettiin mukava yleisratsu joka kilpaili niin koulu- (HeB) kuin esteradoilla (100cm). Tamma jätti jälkeensä neljä jälkeläistä, joista yksi tamma jälkeläinen syntyi vahinko astumisen seurauksena naapuritallin työorista. Tamma kuoli 18 vuoden iässä hiekkaähkyyn.

Emä Voinvila kilpaili kenttäradoilla CCI/CIC2 tasolla useamman hyvän kauden kunnes kilpaura päättyi liukastumisen seurauksena tulleeseen jännevammaan. Tamma oli ehditty jo ennen tätä kantakirjaamaan II palkinnolla ja siirtyikin loukkaantumisensa jälkeen jalostuskäyttöön. Tamma jätti jälkeensä kuusi jälkeläistä, jotka kaikki päätyivät kenttäradoille, ennen eläkehepan päiviään. Tamma kuoli kiitettävässä 27 vuoden iässä ratsuttajansa luona. Ei. Kuu-ukko toimi kenttäratsuna CCI/CIC1 tasolla pari kautta, ennen kuin jäi kilpailueläkkeelle ratsuttajansa loukkaantumisen johdosta. Ori kantakirjattiin II palkinnolla ja jätti jälkeensä kymmenkunta jälkeläistä, joista useampi suuntasi kenttäradoille. Ori kuoli vain 16 vuotiaana ähkyyn. Eii. Kuunveikko toimi nuorempana ravurina, mutta koska hääviä menestystä ei tullut, niin myytiin ratsuksi. Ori päätyikin yllättäen ratsutettavaksi kenttäratsastajalle, joka saikin orista parhaanpuolen irti. Ori kilpailikin lopulta CCI/CIC2 tasolla menestyen yhden kauden verran. Orin ratsuttaja kuitenkin koulu tapaturmaisesti pudottuaan toisen hevosen selästä ja ori myytiin jalostuskäyttöön suomenhevoskasvattajalle. Ori kantakirjattin I palkinnolla ja jätti jälkeensä kolmisenkymmentä jälkeläistä, joista useampi päätyi isänsä tapaan kenttäradoille. Eie. Kuu Hullu toimi aluksi esteratsuna 100cm tasolla, mutta päätyi lopulta suomenhevoskasvattajalle III palkinnon kantakirjaamisen jälkeen. Tamma jätti jälkeensä viisi ori jälkeläistä joista useampi jäi esteradoille, mutta yksi päätyi kenttäratsastuksen pariin. Tamma kuoli vaikeaan varsimiseen 15 vuoden iässä. Tämä viimeinen varsa ei valittavasti sekään selvinnyt hengissä, vaan tammavarsa kuoli parituntia syntymänsä jälkeen.

Eiii. Kuuveijari juoksi hyvän uran ravurina ja kantakirjattiin lopulta II palkinnolle juoksia puolelle. Jalostukseen oria käytettiin parinkymmenen varsan verran, mutta yksikään jälkeläisistä ei osoittautunut isänsä veroiseksi, vaan varsat olivat laukkaherkkiä, eivätkä monet saaneet edes hyväksyttä koelähtöä. Ori jouduttiin lopettamaan 18 vuoden iässä tapaturmaisen jalkavamman johdosta. Eiie. JK Walma teki lyhyen uran juoksijana, eikä menestynytkään kovin häävisti. Kasvattaja kuitenkin piti tamman suvusta ja haluisi jatkaa sitä. Tamma sai kolme jälkeläistä, joista yksikään ei kuitenkaan ravi-isistään huolimatta päätynyt lopulta raviradoille vaan rtsuiksi. Eiei. Kiikkerä on melkoinen mysteeri. Orista ei ole tiedossa kilpailutietoja eikä oria ole kantakirjattu, mutta orilla on yksi jälkeläinen. Eiee. Hulda on toinen mysteeri. Tammasta ei ole tiedossa minkäänlaisia kilpailutietoja, eikä tammaa ole kantakirjattu. Tammalta kuitenkin löytyy yksi jälkeläinen.

Ee. Amanda kilpaili ensin esteradoilla 110cm tasolla, ennenkuin siirtyi kilpailemaan kenttäratsastuksen parissa jossa kipusi ratsuttajansa kanssa CCI/CIC1 tasolle. Tamma kantakirjattiin kilpaura aikana II palkinnolla. Tamma loukkaantui tapaturmaisesti 12 vuoden iässä toisen ratsuttajalla lainassa olon aikana ja tamma siirtyi tämän jälkeen siitoskäyttöön. Tamma jätti jälkeensä neljä jälkeläistä, joista kaikki päätyivät kilpailemaan kenttäradoille. Eei. Eerikäinen kilpaili esteratsastuksessa 110cm tasolla menestyksekkäästi, ennen kuin siirtyi II palkinnon kantakirjauksen jälkeen jalostuskäyttöön. Ori jättä jälkeensä kymmenkunta jälkeläistä joista monet päätyivät esteradoille, mutta pari lopulta kenttäpuolelle. Eee. Amalia toimi nuorena esteratsuna 100cm tasolla, mutta jännevaivat lopettivat tamman kilpauran melko lyhyeen. Tamma astutettiin pari kertaa ja jättikin kaksi ihan mukavaa tamma jälkeläistä. Tamma lopetettiin jalkavaivojen vuoksi jo 15 vuoden iässä.

Eeii. Erkkipoika aloitti uransa ravurina tai pikemminkin yritti aloittaa. Ori ei kuitenkaan saanut hyväksyttyä koelähtöä laukka herkkyytensä vuoksi. Orilla olikin lopulta hyvä ja pyörivä laukka joka vei eteenpäin. Ori myytiin ja päätyi ratsukoulutukseen esteratsastajalle jolla oli intoa viedä oria eteenpäin. Koulutukseen kului aikaa mutta ori osoittautui lopulta nöyräksi ja kapasitettikkaaksi esteratsuksi 110cm tasolle saakka. Ori lopulta kantakirjattiin II palkinnolla ja jätti jälkeensä viisi ori jälkeläistä. Ori kuoli kotitallillaan 22 vuoden iässä oletettavimmin sydänpysähdykseen. Eeie. Eerika ei koskaan kilpaillut missään lajissa vaikkakin oli ratsukoulutettu. Tamma toimi perheen harrasteratsuna ja varsoi pari ori jälkeläistä. Tamma jouduttiin lopettamaan 20 vuoden iässä vanhuuden vaivoen vuoksi. Eeei. Lasse syntyi ravitallille ja vaikka ori opetettiinkin ajolle ei se koskaan päätynyt raviradoille. Nelivuotiaana ori myytiin ratsuttajalle, jonka kanssa ori kapusi esteradoilla 110cm tasolle saakka. Ori kantakirjattiin III palkinnolla ja jättikin jälkeensä viisi jälkeläistä joista kaikki päätyivät esteradoille. Eeee. Amelia toimi siitostammana nuorena saamansa jännevamman johdosta. Tamma jättikin jälkeensä kuusi jälkeläistä joista kaikki kilpailivat lopulta esteillä. Tamma kouli 18 vuoden iässä ähkyyn.

Jälkeläiset

ori Taikakuun Kaukovalta (sh, s.09.10.2012) isä Kekkonen
ori Taikakuun Lootus (sh, s.30.06.2012) isä Risto Reipas
ori Taikakuun Lineaari (sh, s.14.03.2012) isä Kesähessu
tamma Taikakuun Lumoava (sh, s.30.12.2011) isä Risto Reipas
tamma Taikakuun Riivinrauta (sh, s.03.11.2011) isä Ryhdikäs Ryökäle

Kilpailukalenteri

Kenttä

Sijoituksia KERJ:n alaisissa 41, joista voittoja 7

20.01.13 KERJ CUP kutsu - CCI/CIC2 - 5/34 (Taikakuun Kartano)
25.07.12 KERJ CUP kutsu - CCI/CIC2 - 8/67 (Taikakuun Kartano)
04.07.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40 (KK Bailador)
01.07.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/30 (Satulinna)
21.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/30 (Satulinna)
18.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/48 (Koston)
09.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/30 (Bellamy)
09.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40 (Satulinna)
06.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/30 (Suprant)
26.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/30 (Suprant)
26.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/30 (Satulinna)
25.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/30 (Satulinna)
18.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/15 (Fenton)
17.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/15 (Fenton)
12.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40 (Virtuaalinen KK)
09.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/50 (Västerby)
19.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/51 (Vitry)
31.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40 (Sumulaakso)
26.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/38 (Suprant)
26.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/30 (Gringsted)
25.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/29 (Bremen Park)
24.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/40 (Heijastus)
20.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/40 (Heijastus)
13.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/48 (Knoxdale)
12.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/48 (Knoxdale)
08.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/30 (Zürick)
19.02.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/30 (Tuulenkaato)
18.02.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/30 (Tuulenkaato)
29.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/30 (Gringsted)
27.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/40 (Taikakuun Kartano)
22.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/36 (Krumelur)
20.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/15 (Ravenhook)
19.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/36 (Krumelur)
10.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/40 (Koston)
02.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/50 (Corroy Ponies)
02.12.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/23 (Haroldyn)
25.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/50 (Hex)
09.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/25 (Tikkamäki)
07.11.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/25 (Tikkamäki)
30.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/22 (FUN Ponies)
25.10.11 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/34 (Taikakuun Kartano)

Sijoituksia VSR:n alaisissa 1, joista voittoja 1

07.05.12 VSR kutsu - CCI/CIC1 - 1/12 (Kilva JK)


Maastoeste

Sijoituksia MEJ:n alaisissa 31, joista voittoja 5

14.08.13 MEJ kutsu - 110cm - 1/63 (Taikakuun Kartano)
07.08.13 MEJ kutsu - 100cm - 1/97 (Taikakuun Kartano)
31.05.13 MEJ kutsu - 100cm - 3/44 (KK Bailador)
25.01.13 MEJ kutsu - 110cm - 1/18 (Special Ring)
23.01.13 MEJ kutsu - 110cm - 3/18 (Special Ring)
22.01.13 MEJ kutsu - 110cm - 3/18 (Special Ring)
15.11.12 MEJ CUP kutsu - 100-110cm - 2/27 (KK Bailador)
30.10.12 MEJ kutsu - 110cm - 1/21 (Domenica Estate)
02.09.12 MEJ kutsu - 110cm - 5/34 (Castor RC)
20.06.12 MEJ kutsu - 100cm - 3/13 (Kilva JK)
18.06.12 MEJ kutsu - 110cm - 3/13 (Kilva JK)
15.06.12 MEJ CUP kutsu - 100-110cm - 1/50 (KK Bailador)
25.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 5/47 (Vitry)
25.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 6/37 (Vitry)
22.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 6/48 (Fenton)
20.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 3/48 (Fenton)
18.04.12 MEJ kutsu - 100cm - 7/62 (Fenton)
15.04.12 MEJ CUP kutsu - 90-100cm - 1/30 (KK Bailador)
11.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 3/36 (KK Bailador)
04.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 6/40 (KK Bailador)
01.04.12 MEJ kutsu - 110cm - 2/40 (KK Bailador)
27.03.12 MEJ kutsu - 110cm - 2/40 (KK Bailador)
02.02.12 MEJ kutsu - 110cm - 4/42 (KK Bailador)
22.12.11 MEJ kutsu - 110cm - 6/51 (KK Bailador)
21.12.11 MEJ kutsu - 110cm - 4/51 (KK Bailador)
20.12.11 MEJ kutsu - 110cm - 1/51 (KK Bailador)
19.12.11 MEJ kutsu - 110cm - 2/51 (KK Bailador)
03.12.11 MEJ kutsu - 110cm - 3/18 (Suokukan rk)
02.12.11 MEJ kutsu - 110cm - 3/18 (Suokukan rk)
11.11.11 MEJ kutsu - 110cm - 2/25 (Antoisa)
02.11.11 MEJ kutsu - 110cm - 2/11 (Harharetki)

Este

Sijoituksia ERJ:n alaisissa 19, joista voittoja 0

11.08.13 ERJ kutsu - 120cm - 5/40 (Stall Lumos)
13.07.13 ERJ kutsu - 120cm - 7/50 (Lumivuo)
12.07.13 ERJ kutsu - 110cm - 6/50 (Lumivuo)
30.04.12 ERJ kutsu - 120cm - 5/59 (Demo Yozora)
18.02.12 ERJ kutsu - 110cm - 2/42 (VSHK/Lakea)
01.02.12 ERJ kutsu - 120cm - 7/50 (Lumivuo)
31.01.12 ERJ kutsu - 120cm - 6/40 (Gringsted)
30.01.12 ERJ kutsu - 120cm - 6/40 (Gringsted)
20.01.12 ERJ kutsu - 120cm - 2/40 (Moondance)
28.12.11 ERJ kutsu - 120cm - 5/50 (Strand Be)
28.12.11 ERJ kutsu - 120cm - 3/40 (Knofnock)
26.12.11 ERJ kutsu - 120cm - 5/50 (Strand Be)
02.12.11 ERJ kutsu - 120cm - 2/30 (Kärmeniemi)
26.11.11 ERJ kutsu - 120cm - 3/30 (Kaamos)
29.10.11 ERJ kutsu - 110cm - 5/57 (Kaviokallio)
29.10.11 ERJ kutsu - 120cm - 5/40 (Infinity)
28.10.11 ERJ kutsu - 120cm - 6/40 (Infinity)
23.10.11 ERJ kutsu - 110-120cm - 3/40 (Wyonn)
22.10.11 ERJ kutsu - 110-120cm - 5/40 (Wyonn)

Sijoituksia VSHK/VSR:n alaisissa 2, joista voittoja 0

31.07.13 VSR CUP kutsu - 110cm - 4/68 (Koston Sh)
16.02.12 VSHK kutsu - 110cm - 6/36 (Hiprakka)
15.02.12 VSHK kutsu - 110cm - 5/36 (Hiprakka)


Koulu

Sijoituksia KRJ:n alaisissa 22, joista voittoja 1

07.03.12 KRJ kutsu - HeA - 2/60 75.856% (Fiktio)
06.03.12 KRJ kutsu - HeA - 4/60 73.693% (Fiktio)
27.02.12 KRJ kutsu - HeA - 6/62 (Rajaton)
20.02.12 KRJ kutsu - HeA - 6/60 (Malkamäki)
20.02.12 KRJ kutsu - HeA - 5/40 (Huvitus)
15.02.12 KRJ kutsu - HeA - 4/40 (Mörkövaara)
14.02.12 KRJ kutsu - HeA - 3/50 (Westpoint)
14.02.12 KRJ kutsu - HeA - 7/100 (Koston)
13.02.12 KRJ kutsu - HeA:2 - 5/60 74.656% (Taikakuu)
12.02.12 KRJ kutsu - HeB - 2/97 (Heijastus)
11.02.12 KRJ kutsu - HeA - 1/50 (Kissankäpälänkylä)
11.02.12 KRJ kutsu - HeA - 7/50 (Hiprakka)
09.02.12 KRJ kutsu - HeA:2 - 6/60 75.314% (Taikakuu)
08.02.12 KRJ kutsu - HeA:2 - 7/60 75.122% (Taikakuu)
08.02.12 KRJ kutsu - HeA - 3/40 (Escanor)
07.02.12 KRJ kutsu - HeA - 3/50 (Kissankäpälänkylä)
06.02.12 KRJ kutsu - HeA - 4/50 (Kissankäpälänkylä)
12.12.11 KRJ kutsu - HeA - 3/100 (Metsälampi)
05.12.11 KRJ kutsu - HeA - 7/50 (Kärmeniemi)
02.12.11 KRJ kutsu - HeA - 3/50 (Kärmeniemi)
21.11.11 KRJ kutsu - He A - 6/80 (Haroldyn)
10.11.11 KRJ kutsu - HeA:1 - 7/50 82.531% (Taikakuu)

Sijoituksia VSHK/VSR:n alaisissa 1, joista voittoja 0

14.10.11 VSHK kutsu - HeA - 2/17 (Virmavesi)

Päiväkirja/Valmennukset

20.12.2012: Kouluvalmennus - valmentajana apiljavanilja
Kaunis rautias tamma laukkaili maneesissa saapuessani paikalle. Pyysin ratsukkoa jäämään isolle keski-ympyrälle harjoitusravissa ja aloitimme tekemällä käyntiin siirtymisiä, joissa painoitin eteenpäin pyrkimyksen säilymistä sekä rentoutta. Tamman tuli pysyä pyydetyssä muodossa läpi siirtymien ja pysyä kokoajan ratsastajan pohkeen edessä. Lumi heittäityi todella helposti raskaaksi kädelle, jos ratsastajan paino siirtymisissä oli aavistuksen liian edessä. Neuvoin ratsastajaa istumaan satulassa taaemmas ja laskemaan kättään aavistuksen alemmas, jotta tamma saisi paremman tuen ratsastajan ulko-ohjasta. Seuraavana tehtävänä otimme laukkassa 12 metrin voltteja sekä keskilaukkaa kokorataleikkailla. Lumi tuntui innostuvan paljon laukkatehtävistä, mutta ratsastaja osasi hienosti jarrutella tammaa keskivartalollaan. Volteilla Lumi työnsi herkästi etupäätä sisään, jota korsimme vahvistamalla ulko-ohjan tukea ja sisäjalan paikkaa. Keskilaukoissa Lumi loisti ja näytti taitojansa, eikä niissä oikeastaan ollut mitään korjattavaa. Loppuverryttelyksi etten-alas ravissa ja pitkät loppukäynnit maastossa. Ihan herkkä, mutta vaativa tamma!

14.10.2012: Viides varsominen.
Myöhään illalla juuri ennen keskiyötä 9. päivä Lumi aloitti viidennen varsomisensa. Maailmaan putkahti mitä kaunein siro läsipäinen orivarsa. Kasvattaja oli samantien myyty ja päätös tämän varsan pitämisestä kotitallilla syntyi hetkessä, vaikka Lumista on jo tammajälkeläinen. Varsa tuntui heti hyvin määrätietoiselta ja rohkealta noustessaan itsepintaisesti pystyyn parista epäonnistuneesta yrityksestä huolimatta ja astellessaan päättäväisesti maitobaarille. Parin ensimmäisen päivän aikana ori tuntui vahvistuvan silmissä ja kasvattaja ei voinut olla muuta kuin ylpeä tälläisen kaverin syntymisestä. Suorastaan tallissa leijailtiin pilvissä ja omistaja oli aivan varma, että tästä varsasta tulee todella vielä jotain suurta. Ihmisiä kohtaan orivarsa oli alustapitäen kiinnostunut, joskin kaipasi heiman kuria kuvitellessaan olevansa suurikin olento joka voi toimia miten tahansa. Eiköhän Lumi kuitenkin pistä tämänkin orin ruotuun, niin kuin on aikaisemmatkin ja ihmiset saavat hoitaa oman osuutensa kunnioituksen opettelemisesa. Ensimmäisen kerran orin on tarkoitus päästä ulos n. vajaan viikon ikäisenä, kunhan säät sen vain sallivat. Katsotaan sitten miten riemuisa tapahtuma tästä tulee ja selvitäänkö siitä ilman epäonnisia naarmuja.

25.07.2012: KERJ CUP CCI/CIC2 hevosille 8/67 (18+30+13=061)
Kauden päätapahtuma oli käsillä ja täytyy sanoa, että ratsastajaa kyllä hieman jännitti. Lumin kanssa ollaan selkeästi kisauran ehtoopuolella, eikä näistä kinkereistä ole kertaakaan tullut vielä sijoitusta. Nyt alkoi olemaan viimehetket sen hankkimiseen. Valmistautuminen oli sujunut hyvin ja viimeinen kisaan pohjustava treeni oli sujunut suorastaan erinomaisesti. Kisoja tällä kaudella oli kuitenkin alla melko vähän, joka toi tämän päivän ylle pienoisen kysymysmerkin, joka illalla viimeistään osoittautui kyllä varsin turhaksi. Aamun koulukoen sujui varsin hyvin, pieniä tahtirikkoja lukuunottamatta. Suoritukseen sai kuitenkin olla varsin tyytyväinen ja rata antoi ihan hyvä asemat iskemään ylemmäs. Rataesteradalla tuli sitten pieni katastrofin poikanen, eli pudotuksia useampi kuin olisi tarvinnut. Jotenkin tamma ei ollut takajalkojensa kanssa tarpeeksi napakka, joka aiheutti sitten pudotukset. Selässä muuten meno tuntui kyllä varsin mainiolta. Pieni psyykkaus niin ratsulle kuin ratsastajallekin ennen maastoesterataa oli kyllä tarpeen ja se tuotti kyllä tulostakin. Maastoesteet sujuivat puhtaasti, joskaan ei aivan niin reippaasti kuin joillain toisilla kanssakilpailijoilla. Tämä antoikin pientä jännitysmomenttia ja ratsastaja oli kyllä jo aivan valmis luovuttamaan ja pakkaamaan kimpsut ja kampsut kasaan. Hieman muiden epäonnen saattelemana Lumin kanssa kivuttiin viimeiseen sijoitukseen kiinni. Tämä hieman onnenkantamoisen saattelemana on varsin mielekästä alkaa jäähdytelemään tamman kisauraa toden teolla.

02.07.2012: Neljäs varsominen.
Varsaisella aamusta 30. päivä kesäkuuta n. klo 6 aikoihin aloitti Lumi neljännen varsomisensa. Varsa oli maailmassa varsin vauhdikkaassa tahdissa ja synnytys oli kyllä, tämän tamman hoitamista, kaikkein nopein. Nopea oli myös orivarsa, meinaan nousemaan jaloilleen. Päätäväisesti ori yritti pariin kolmeen kertaan ja sen jälkeen oli tukevasti jaloillaan. Sen jälkeen pientä tasapainoilua ja tämän jälkeen ori olikin jo jaloitellut itsensä maitobaarille ruokailemaan. Varsin rohkea ja utelias tämä varsa tuntui olevan heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Ihmisiin ori suhtautu vilpittitömän uteliaasti, mutta kuitenkin pienellä varauksella. Orin kanssa saikin alkuun olla hyvin rauhallinen ja hidas liikkeinen. Lumi tuntui nauttivan silminnähden jälleen emänä olostaan ja varsin mielellään oli paimentamassa poikaansa. Sopivan rennosti tamma kuitenkin edelleen ottaa ihmisten läsnäolon varsan lähellä, eikä ole varsaansa kohtaan liian suojelevainen.

08.04.2012: Estevalmennus - valmentajana Diamonte
Saavuin maneesiin tapani mukaan hieman myöhässä. Huikkasit tervehdyksesi, mutta se ilmeisesti riitti ratsullesi - Lumi pyrähti raviin, vieläpä kaahottavaan sellaiseen. Sait tamman hyvin takaisin ruotuun, eikä hevosen hallitseminen tuntunut teettävän ongelmia. Koulukiemuroiden parissa Lumi yritti vielä luistaa töistä, mutta napakalla pohkeella ja istunnalla hevonen kuunteli korvat heiluen. Silti ensimmäinen hyppy näytti suorastaan kammottavalta, tamma kun kaahasi esteelle kuola räiskyen. Kontrollia, ylävartalo pystyyn ja pidätteitä, pidä kantapäät alhaalla ja istu syvemmälle satulaan! Koska meno ohjeistani huolimatta näytti hieman kaahotukselta, käskin sinun laukata ympyrällä ympärilläni. Rentouta olkapääsi ja yläpohje, älä jää puristamaan vaan ole napakka. Muista myös pitää leuka ylhäällä ja katse tulevassa, älä jää hissuttelemaan vaan ratsasta! Lumi näyttikin nyt paljon tyytyväisemmältä, varsinkin kun käskin sinun välillä suurentaa ja välillä pienentää ympyrää. Väistöjen jälkeen lähditkin esteille uudella tarmolla, ylittäen pystyttämäni pienen ja melko helpon radan ongelmitta. Laitoin sinut hyppäämään muutamaa vaikeampaa yksittäisenä, jotka ylittyivät kuitenkin helposti. Vesihauta pohjana kummastutti tammaa, mutta yli mentiin silti - hieman liian korkealta tosin. Kävelitte välissä hetken, jonka aikana pystytin uusia esteitä kentälle, lisäksi vaikeutin rataa nostamalla esteet 120:neen centtimetriin asti. Otin myös mukaan tiukempia käännöksiä, unohtamatta tietenkään vaikeampia suhteutettuja välejä. Kaarevat linjat jostain syystä aiheuttivat ongelmia, Lumi kuin kielsi kerta toisensa jälkeen. Ongelmaksi paljastui kuitenkin sinun istuntasi, joka ennakoi liikaa - tamma ei tykännyt painon muutoksista. Istu syvemmälle satulaan, pidä yläkroppa jäntevänä ja jalat lähempänä, niin paremmin menee! Ja niinhän se menikin paremmin, sain suorastaan ihailla suoritustanne viimeisen radan aikana. Loppuraveissa Lumi yritti tapansa mukaan jymäyttää, mutta toimi ihan hyvin kun olit tarpeeksi päättäväinen.

17.03.2012: Kolman varsominen, ensimmäinen orivarsa.
Aamuyöllä 14. päivä n. klo 3 aikaan Lumi aloitti kolmannen varsomisensa. Aikansa otti ennen kuin varsa suostui tulemaan kokonaan ulos, mutta Lumi hoito kuitenkin lopulta aivan itse homman kotiin. Olin jo valmis menemään varsinaan auttamaan, kunnes melko suuri orivarsa oli kuitenkin saatettu maailmaan täysin emänsä toimesta. Ylös ori pääsi lopulta tahtojen taistelun saattelemana, kun pitkät jalat eivät millään olisi aluksi kantaneet. Maitobaarille varsa päätyi hieman emän avustuksella, mutta ruokahalu tuntui olevan varsin kohdallaan tällä varsalla. Mikäli jalat pysyvät mittasuhteissa pitkinä, niinkuin nyt lupailisi on tällä kaverilla mahdollisesti melko optimaalinen ratsunrunko kehittymässä. Ensimmäisten päivien aikana ori vahvistui ja tuntui saavan lisää itseluottamusta sekä rohkeutta. Aluksi ori oli melko varautunut ihmisten lähellä, mutta selkeästi sitkeä totuttelu on jo nyt hieman tuottanut tulostaan. Missään tapauksessa ori ei kuitenkaan ole missään vaiheessa ollut millään tavalla vihamielinen ihmisiä kohtaan. Ilmojen ollessa suosiolliset pääsi emä ja varsa ensimmäisen kerran ulkoilemaan jo selkeästi vajaan viikon päästä syntymästä. Aivan onnistunut reissu tämä ei ollut orivarsan kaatuessa lähellä aitaa ja saadessaan pienen haavan takajalkaansa. Tämän todettiin kuitenkin olevan pääasiassa vain pintanaarmu, joten kaipaa hoidokseen lähinnä ahkeraa puhdistelua.

04.01.2012: Toinen varsominen.
Toisenkin varsomisen kanssa Lumi oli aamuyön varsoja. Suloinen vaaleanrautias tamma varsa syntyi joulukuun lopulla 30. päivä. Varsa sai samantein syntyessään nimensä Taikakuun Lumoava aka Lumo, sillä varsa jotenkin lumosi minut heti. Lumo osoittautui samantien reippaksi varsaksi sillä oli hyvin nopeasti jo ensimmäisen kerran pystyssä ja imemässä maitoa. Parin ensimmäisen päivän aikana Lumo on osoittautunu reippaksi ja uteliaaksi varsaksi, joka suhtautuu ihmisiin ennakkoluulottomasti ja vilpittömän kiinnostuneesti. Nyt ensimmäiset päivät tammat ovat saaneet olla sisällä, mutta tänään varsa pääsi ensimmäistä kertaa ulos. Lumo oli haltioituneena alku jännityksen jälkeen ja laukkasi ja ravaili innoissaan pitkin isoa tarhaa. Lumi tuntui olevan hieman jo hätääntynytkin varsan moisesta innokkuudesta ja ravaili reippaana perässä kuin suojelemassa vielä honkkelia varsaansa. Parit ensimmäiset kumoon juoksemisetkin tulivat, mutta eivät ne tuntuneet haittaavaan Lumo-varsan menoa. Tämä varsa ehdottomasti tulee jäämään kotiin Taikakuuhun ja tekemään toivottavasti kilpauran itseni ratsastamana sekä jatkamaan vanhempiensa sukua.

05.11.2011: Ensimmäinen varsominen.
Aamuyöllä 03.11. Lumi varsoi ensimmäistä kertaa ja selvisi synnytyksestä hyvin. Vaikka tamma aluksi katsoikin varsaansa ihmeissään, kuin kysyen "Mikä ihme tuo on joka karsinaani ilmestyi?" tamma kuitenkin melko pian alkoi hoivaamaan varsaansa juuri niinkuin tamman kuuluukin. Pieni varsa nousi pian pystyyn ja tuntui olevan kaikin puolin kunnossa. Pian varsa jo hamusi imemään ja Lumi osoittautui helläksi emäksi. Aluksi varsa oli hieman arka ja epäluuloinen ihmisiä kohtaan, mutta kun ensimmäisen kerran pääsin hieman koskettamaan ja rapsuttamaan pieni varsa taisi todeta, ettei ihmisissä oikeastaan ole mitään vikaa. Ensimmäiset päivät emä ja varsa saavat olla ihan sisätiloissa, mutta jahka varsa on kerännyt hieman voimia päästetään Lumi varsansa kanssa hieman ulkoilemaan. Tämän varsan on tarkoitus löytää koti jostain muualta kuin meiltä, mutta myynnin kanssa ei ole hoppu. Katsotaan, että varsa alkaa kasvamaan ja on kaikin puolin kunnossa ja mietitään myyntiä vasta lähempänä vieroitusikää. Kuitenkin ihan mielenkiinnolla seuraan tämän varsan kasvua ja kehitystä. Mielenkiintoista tulee olemaan onko tästä varsasta vanhepiensa tapaan tulevaisuudessa kenttäradoille.

02.10.2011: Maastoestevalmennus - valmentajana helllu
No tänään oli siis vuorossa alhippa ja Lumolin. Olin saapunut Taikakuun Kartanoon, ja yritin suunnistaa kentälle päin. Kun parin mutkan kautta kentälle pääsin, siellä te olittekin jo verryttelemässä. Olit tehnyt taivutuksia hiukan ravissa ja laukassakin. No neuvoit meille tien maastoesteille, sillä sinnehän me, totta kai, olimme menossa. Olin ajatellut täksi päiväksi hiukan rata harjoittelua. Annoin teidän verkata vielä hiukan, kun kävin katsomassa esteitä. No nyt oli rata karttana mielessä ja voimme aloittaa. ”Otapa ensin ihan pelkästään tuo ensimmäinen risueste, niin tiedän miten hyppäätte”. Alhippa kannusti Lumen vauhtiin, ja lähestyitte estettä. Heti bongasin yhden virheen. Pidätit liikaa, joten Lumi otti ylimääräisen askeleen. ”Pidätäpä ensikerralla hiukan vähemmän, ja yritä jättää se pikku askel pois”. Näin jatkoimme koko tunnin maastoesteiden hyppelyä. No yleisesti teillä meni todella hyvin. Lumi on hyvä hyppääjä, ja sinä hyvä ratsastaja. Voisit useammin tehdä Lumin kanssa laukan vaihto harjoituksia, jotta se vaihtaisi laukan esteillä. No toivotaan että teille jäi hyvä mieli. Vielä taakseni vilkuttamalla poistuin paikalta.

Palaa edelliselle sivulle  |  Sivun alkuun

Ulkoasu © Milja  |  Taustakuva © The Inspiration Gallery