Heljän Saturniina - virtuaalihevonen

RIP 7. syyskuuta 2013

virallinen nimi:Heljän Saturniina

© VRL-00064
lempinimi:Ninni
rekisterinumero:VH11-018-1338
rotu:suomenpienhevonen
syntynyt:15.11.2010 (21.4v) 4v 26.05.2011
sukupuoli:tamma
väri, merkit:hopeanmusta, läsi
säkäkorkeus:145 cm
painotus:kenttäratsastus
koulutustaso:Helppo (Helppo A / 100cm)
kasvattaja:Heljä Penttinen, Suomi
omistaja:alhippa (VRL-00064) / Taikakuun Kartano

Elokuun 2013 KERJ laatuarvostelutilaisuudessa palkittiin II-palkinnolla.
11 + 36 + 24 + 10 = 81, KERJ-II

Yleisesti Ninni on pieni ja pippurinen tamma, jolla on suuri sydän. Tarhatessa tamma kävelee reippaan terhakkaana taluttajan vieressä. Säikähtäessään Ninni hätkähtää paikallaan, on hetken jähmettyneenä ja sitten taas voi jatkaa matkaa niinkuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Ninni ulkoilee mielellään isommassakin laumassa. Tämä tamma tulee hyvin toimeen toisten tammojen kanssa, mutta ei hän kukkoiluakaan jää katsomaan. Puolustaa kyllä itseään, jos ärsyttämään tullaan. Juuri säälläkään ei ole väliä, päivittäin Ninnin on silti päästävä ulkoilemaan. Hoitaessa tamma osaa käyttäytyä hyvin niin karsinassaa kuin pesupaikalla. Ninni nauttii harjaamisesta ja rapsuttelusta, vaikka päästään on hivenen herkkä. Pään kanssa oltava siis todella hellävarainen. Ninni antaa suitsia itsensä melko hyvin, mutta jos käsittely tuntuu kovakouraiselta tamma nostaa päänsä niin ylös kuin saa. Kylmät kuolaimet ovat tämän tamman kammotus ja niitä ei suuhun saa vaikka mitä yrität, eli kuolaimet hyvä aina vähän lämmittää käsissä ensin. Satulaa laittaessa Ninni ei temppuile ollenkaan. Vesiletkusta tämä tamma ei ole millänsäkään, eli peseminen onnistuu helposti.

Ratsastaessa Ninni on pirteä ja pippurinen. Reipas tamma, mutta ei liian reipas. Ninni on hyvä ratsastaa niin kokeneemman kuin kokemattomammankin. Tamma ei ole mikään täysautomaatti, mutta antaa kyllä pieniä virheitä anteeksi. Kouluun Ninni vääntyy mukavasti. Liikettä tammalta löytyy yllättävän paljon pieneksi pullahtavaksi poniksi ja varsinkin kokenut ratsastaja, joka osaa vaatia, saa tämän tamman liikkumaan hyvin. Esteillä Ninni on näppärä, nopea ja ponnistaa kaikella voimallaan mitä löytyy aina jokaisena kertana. Tamma saattaa jopa sortua toisinaan kuskaamaan ratsastajaansa, eli apujen kanssa saa olla tarkkana. Jos tuntuu siltä, että on tamman vietävänä, ei auta muu kuin ottaa pari vähän reippaampaa päättäväistä pidätettä, niillä Ninni saadaan rauhoittumaan. Maastoesteillä tamma viihtyy hyvin. Ninni puksuttaa eteepäin kuin pieni juna suhteellisen sopivassa temmossa. Hiukan saa alussa himmailla menoa, mutta muuten kyllä etenee puoliautomaattisesti. Maastossa Niini viihtyy ihan kevyilläkin kävelylenkeillä yksin tai muiden seurassa. Oreista ei ole moksiskaan ja tammoista välittää vielä vähemmän vaikka ne perässä tai edessä kulkisivatkin.

Kilpailuissa Ninni on aluksi hieman jännittynyt. Jännitys kuitenkin laukeaa pikku hiljaa tamman verryttelyn aikana. Ninni kannattaakin verrytellä kunnolla, jotta jokainen lihas on varmasti lämmin ja paikat saadaan notkeaksi.Tamma ei välitä toisista vierellä verryttelevistä hevosista, eli minkäänlaista potku ongelmaa ei ole. Kouluradalla Ninni jaksaa keskittyä hyvin ratsastajan apuihin ja selkeästi yrittää aina parhaansa radalla. Tuulisella säällä tamman korvat heiluu ja saattaa pälyillä jotain ympärillään, mutta ei onneksi säpsähtele. Esteradalla Ninni painaisi aivan täysillä, jos vain saisi. Kuitenkin tammaa on pikkusen himmattava, ettei touhu mene aivan sähläämiseksi. Kun tempo on sopiva tamma on jaloistaan tarkka, eikä juuri pudottele ja on nopea kääntymään ahtaammassakin paikassa. Maastoesteradalla aluksi Ninni on aina innoissaan ja lähdössä saattaa stepata paikallaa jo tovin ennenkuin päästään lähtemään. Tasaantuu kuitenkin nopeasti ja on helppo ohjailla esteeltä toiselle. Laustaus sujuu Ninnin kanssa ongelmitta, on aivan sama meneekö tämä tamma koppiin ensin vai vasta kaverin jälkeen. Ninni kykenee matkustamaan nätisti niin orin kuin tammankin seurassa, ei tässä suhteessa ole ollenkaan valikoiva.

Kengittäjän kanssa Ninni käyttäytyy hyvin. Tamma jaksaa pitää jalkaa ylhäällä, eikä nojaile koko painollaan kengittäjässä. Ninni osaa myös siivosti odottaa paikallaan, mikäli kenkien takomisessa tms. menee tovi aikaa. Eläinlääkärin tamma suhtautuu hyvin ja antaa tutkia minkä paikan tahansa. Pistämisenkään kanssa Ninnillä ei ole mitään ongelmaa ja lääkkeetkin syö helposti ruuan seassa. Matolääkkeen tammalle voi ruiskauttaa suoraan suuhun ja siellä pysyy. Raspauskin onnistuu huulipuristimen avulla. Ilman siitä ei tule mitään, mutta ei kuitenkaan tarvitse rauoitusta tai pakkopilttuuta tähän hommaan. Ninnin on siis pieni, mutta luonteikas tapaus, jolla on varmasti annettavaa jokaiselle, joka tammaan tutustuu.

Sukutaulu

i Suihkeen Soturi
m 146cm
ii Tsägä
m 143cm
iii Seljesin Zorro
m 142cm
iiii Mustanaamio
klm 143cm
iiie Seljesin Sinna
prt 140cm
iie Sulotar
rn 146cm
iiei Sulo
prn 147cm
iiee Vilitär
rt 145cm
ie Suihkeen Sorja
prt 148cm
iei Sisu-Seppo
prt 147cm
ieii Sieppo
prt 147cm
ieie Sisu-Saara
rt 146cm
iee Katajan Senja
rt 147cm
ieei Haave
rt 148cm
ieee Katajan Selja
hpm 145cm
e Heljän Sankaritar
hpm 143cm
ei Takalan Taikaviitta
klm 145cm
eii Venttiseiska
klm 144cm
eiii Pasianssi
klm 138cm
eiie Veera
prt 148cm
eie Takalan Tuisku-Tiina
m 146cm
eiei Tuisku
m 147cm
eiee Takalan Tiina
prn 145cm
ee Heljän Vilna
hpm 144cm
eei Veskun Sorto
prn 143cm
eeii Veskun Veto
prn 145cm
eeie Sorella
prt 140cm
eee Varputar
hpm 146cm
eeei Varpushaukka
klm 144cm
eeee Jekutar
hpm 147cm

Sukuselvitys

Isä Suihkeen Soturi kilpaili kenttäradoilla Helpolla tasolla useamman kauden menestyen vaihtelevasti. Parin hyvän kauden, jolloin sijoituksia tuli monista kilpailuista, jälkeen ori hyytyi ja ori päätettiinkin kantakirjata sekä siirtää jalostukäyttöön. Ori kantakirjattiinkin II palkinnolla ja jätti jälkeensä 8 kilpailevaa jälkeläistä. Ori jouduttiin lopettamaan 17 vuoden jalkavaivojen johdosta. Ii. Tsägä kilpaili poniluokissa esteillä 100cm tasolla menestyen ratsastajansa kanssa hyvin. Ratsastajan siirtyessä hevosiin, ei sopivaa kuskia enään löytynyt. Ori kantakirjattiin II palkinnollal ja jätti jälkeensä 6 kilpaillutta orijälkeläistä. Ori itse lopetettiin 18 vuoden iässä jalkavaivojen takia. Iii. Seljesin Zorro kilpaili joitakin lähtöjä niin esteillä ja koulussa sijoittuen joitakin kertoja. Kuitenkin kilpaura oli lyhyt. Ori kantakirjattiin ilman palkintoa, eikä ori jättänyt jälkeensä kuin yhden orijälkeläisen. Iie. Sulotar kilpaili poniratsastajan kanssa esteillä 100cm tasolla sijoittuen useampana kautena hyvällä prosentilla. Jännevamma katkaisi kuitenkin hyvin sujuvan kilpauran. Tamma kantakirjattiin III palkinnolla ja jätti jälkeensä 5 hyvin erilaista pienhevosyksilöä.

Iiii. Mustanaamio ei juuri kilpaillut ratsastuslajeissa, mutta menestyi sitäkin paremmin näyttelykehissä. Ori kantakirjattiin jo nuorena I palkinnolle, mutta ei onnistunut periyttämään hyvää ulkonäköään jälkikasvulle. Iiie. Seljesin Sinna kilpaili niin este- kuin kouluradoilla hyvällä menestyksellä poniratsastajan kanssa. Ratsastajan vaihtuessa menestys väheni ja tamma päätettiinkin siirtää jalostuskäyttöön. Tamma ehti varsoa yhden varsan, ennenkuin jouduttiin lopettamaan suolikierteen vuoksi juuri ennen kantakirjaustilaisuutta. Iiei. Sulo aloitti uransa ravurina, mutta ei juurikaan menestynyt. Pieni ori myytiinkin jo nuorena lopulta ratsuksi. Orin kanssa kilpailtiin lähinnä esteradoilla, joista menestytä tuli tasaiseen tahtiin. Ori kantakirjattiin III palkinnolla ja jätti jälkeensä 10 jonkin verran kilpakentillä menestynyttä jälkeläistä. Ori itse kuoli kunnioitettavassa 26 vuoden iässä laitumella. Iiee. Vilitär toimi koko ikänsä harrasteratsuna ja jalostuskäytössä. Tammaa ei koskaan kantakirjattu, eikä se kilpaillut edes seuratasolla. Jälkikasvua kuitenkin syntyi 6 kappaletta, joista kaikki kilpailivat ainakin jonkin verran.

Ie. Suihkeen Sorja kilpaili kolme hyvää kautta Helpolla tasolla sijoittuen lähes jokaisessa lähdössään. Ratsastajan kuitenkin loukkaantui viimeisessä kilpailussaan tamman kanssa ja tamma siirtyi tämän jälkeen jalostuskäyttöön. Tamma kantakirjattiin II palkinnolla ja jätti jälkeensä 6 jälkeläistä, joista kolme ovat kantakirjattuja oreja. Iei. Sisu-Seppo kilpaili esteillä 100cm tasolla useamman hyvän kauden, joilla sijoittui monesti. Orilla oli kuitenkin melko vaativa luonne, eikä se sopinut monen ratsastettavaksi. Ori kantakirjattiin III palkinnolla ja sitä käytettiin kolmelle hyväluonteiselle tammalle, jotka synnyttivät kolme hyväluonteista tamma jälkeläistä. Oria ei kuitenkaan enempää uskallettu käyttää jalostuksessa, juurikin vaativan luonteen vuoksi. Iee. Katajan Senja kilpaili pari kautta kenttäratsastuksen parissa Helpolla tasolla ennenkuin siirtyi täysin esteratsastuksen pariin 100cm tasolle. Tamma menestyi molemmissa lajeissa hyvin, mutta jalat eivät valitettavasti kovin pitkään kestäneet hyppäämistä. Tammalla oli viehättävä luonne ja tammaa varsotettiinkin neljä kertaa vielä ennen kuin tamma oli lopetettava 18 vuoden iässä vakavien jalkavaivojen vuoksi.

Ieii. Sieppo on melkoinen mysteeri, sillä orista ei löydy muuta merkintää kuin, että on kantakirjattu III palkinnolle ja että sillä on yksi ori jälkeläinen. Ieie Sisu-Saara oli melko vaativa luontoinen tamma, jolla kisattiin joitakin kausia esteradoilla 90cm tasolla. Tamma kuitenkin oli vaikeahko rastastaa ja menestys tuntui olevan täysin aina ratsastajasta kiinni. Tamma varsoi kaksi kertaa ja onnistui periyttämään vaativan luonteensa molempiin orijälkeläisiinsä. Loppu elämänsä tamma vietti oloneuvoksena kotitallillaan, ennenkuin kuoli 24 vuoden iässä oletettavastikin sydänpysähdykseen. Ieei. Haave koulutettiin ravihevoseksi, mutta ori ei koskaan läpäissyt koelähtöä laukkaherkkyytensä vuoksi. Ori myytiinkin ratsuksi ja toimi näppärästi estehevosena 100cm tasolla poniratsastajan kanssa. Ori kantakirjattiin II palkinnolla kilpailuuransa jälkeen ja ori astui 13 tammaa, joista syntyi 8 jälkeläistä. Ori itse kuoli tapaturmaisesti salamaniskuun 16 vuoden iässä laitumella. Ieee. Katajan Selja starttasi niin kenttässä (Helppo), esteillä (100cm) kuin koulussakin (HeB) saaden jonkinmoista menestystä useampanakin kautena. Kilpaura kuitenkin täytyi jättää taakse kinnerpattien takia. Tamma varsoi kaksi tamma varsaa, jotka molemmat kilpailivat kenttäradoilla. Tamma itse lopetettiin jalkavaivojen vuoksi 19 vuotiaana.

Emä Heljän Sankaritar kilpaili kenttäradoilla Helpolla tasolla usean vuoden ajan sijoittuen melkeimpä jokatoisessa osallistumassaan kilpailussa. Aina tamma oli joka tapauksessa puolenvälin yläpuolella, eikä koskaan joutunut keskeyttämään suoritustaan. Kilpauran jälkeen tamma kantakirjattiin II palkinnolla. Tamma varsoi 4 kertaa ja näistä neljästä yksi oli orivarsa. Kaikki tamman jälkeläiset päätyivät kenttäradoille. Ie. Takalan Taikaviitta kilpaili kenttäradoilla Helpolla tasolla kolme kautta, kunnes orilla todettiin jännevamma takasessa. Tätä ennen ori oltiin kantakirjattu III palkinnolla ja ori jäikin täysin jalostuskäyttöön. Ori sai 16 jälkeläistä, joista useat suuntasivat kenttäradoille. Eii. Venttiseiska kilpaili esteradoilla menestyen 100cm tasolla poniratsastajien kanssa. Ori oli hyväkäytöksinen ja monien lasten helppo ratsastaa ja toimikin kolmen eri ratsastajan opetusponina. Ori kantakirjattiin II palkinnolla ja kilpauransa jälkeen jäikin täysin jalostuskäyttöön. Ori sai lopulta 14 jälkeläistä, joista 6 olivat oreja. Monet näistä varsoista päätyivät esteradoille, mutta yksi orijälkeläinen kenttäradoille. Eie. Takalan Tuisku-Tiina toimi harrasteratsuna perheessä ja tamman kanssa kotona niin ratsastettiin kuin ajettiinkin. Tamma varsoi kolme kertaa ja yksi ori varsoista päätyi sattumalta kenttäradoille. Tamma menehtyi 22 vuoden iässä olettaen sydänpysähdykseen.

Eiii. Pasianssi menestyi näyttelykehissä, joskaan ei koskaan sen kummemmin ratsastuslajeissa. Ori kantakirjattiin jo nuorena I palkinnolle ja omasikin hienon ulkomuodon. Kuitenkaan yksikään orin 12 jälkeläisestä ei ollut isänsä veroinen ulkonäöltään, mutta toimivat isäänsä paremmin kilpakentillä niin este-, kenttä- kuin kouluradoillakin. Eiie. Veera toimitti esteratsun virkaa 90cm tasolla erään pohjanmaalaisen perheen lapsilla. Tamma oli kuitekin toisinaan hyvin itsepäinen, eikä menestystä aina tullut. Vanhemmalla iässä tamma varsoi kahdesti orivarsat, jotka olivat luonteiltaan vähemmän itsepäiviä. Tamma jouduttiin lopettamaan ähkyn vuoksi 18 vuoden iässä. Eiei. Tuisku toimitti harrasteratsun virkaa pohjanmaalaisessa perheessä, jonka toimesta ori myös kantakirjattiin III palkinnolle. Ori ei kuitenkaan koskaan varsaisesti kilpaillut, eikä ollut muutenkaan esillä. Jälkikasvua tuli vain tammaa ja nekin samasta emästä. Ori menehtyi suolikierteeseen 17 vuoden iässä. Eiee. Takalan Tiina toimi harrasteratsuna pohjanmaalaisella taisella. Tamma ei koskaan kilpaillut ja varsoi kaksi tamma jälkeläistä samasta isäoriista.

Ee. Heljän Vilna kilpaili kenttäradoilla Helpolla tasolla useamman perättäisen kauden. Tamma kantakirjattiin II palkinnolle ja siirrettiinkin täysin jalostuskäyttöön pien kantakirjaamisen jälkeen. Tamma varsoi viidesti ja kaikki nämä varsat päätyivät lopulta kilpailemaan kenttäradoille. Tamma itse kuoli pääntautiin 17 vuoden iässä. Eei. Veskun Sorto kilpaili niin este- kuin kouluradoillakin taitavan poniratsastajan kanssa. Ori kuitenkaan ei ollut luonteeltaan helpoimmasta päästä ja kun rastastaja siirtyi hevosiin ei kilpailukuskia enään löytynyt. Ori kantakirjattiin II palkinnolle ja siirrettiin täysin jalostuskäyttöön. Ori jättikin jälkeensä 10 kilparadoilla eri lajeissa menestyvää jälkeläistä. Ori itse lopetettiin 20 vuoden iässä vanhuuden tuomiin vaivoihin. Eee. Varputar toimi lähinnä harrasteratsuna, joskin kävi muutamat seurakilpailut 80cm tasolla hyppäämässä. Tamma varsoi kolmesti, joista yksi oli kapasiteetikas tammavarsa.

Eeii. Veskun Veto syntyi ravitallilla ja orin oli tarkoitus menestyä ravurina. Ori kuitenkin pelkäsi kärryjä ylitse kaiken jo hyvin pienestä pitäen, eikä asiaan auttanut muu kuin myydä ori ratsuksi. Estedaoilla 90cm tasolla orin kanssa niitettiin pientä menestystä. Ori oli hyvä luonteeltaan, vaikka kapasiteettia oli vähän. Ori kantakirjattiin III palkinnolla vanhoilla päivillään ja jätti jäleensä kolme orijälkeläistä. Eeie. Sorella toimi harrasteratsuna perheessä jossa oli kolme tyttöä. Tammalla ei koskaan kilpailtu millään tasolla missään lajissa, mutta jätti jälkeensä kolme tamma varsaa. Tamma itse jouduttiin lopettamaan tamman jäätyä autonalle 16 vuotiaana. Eeei. Varpushaukka oli III palkinnolla kantakirjattu ori, jonka mahdollisesta kilpailumenestyksestä ei ole tietoa. Ori kuitenkin jätti elämänsä aikana 6 pienhevosjälkeläistä. Eeee. Jekutar oli täysin nimensä veroinen tamma. Tamma ei pysynyt missään aidoissa vaan lähti aina varsoineen päivineen tutkimusretkelle ympäristöön. Yksi näistä reissuista koitui tamman viimeisen varsan kohtaloksi, sen jäädessä autonalle. Tamma jätti kuitenkin jälkeensä neljä muuta jälkeläistä, jotka päätyivät lähinnä harrasteratsuiksi.

Jälkeläiset

tamma Taikakuun Sadetta (sph, 02.04.2012) isä Kuusimetsän Jali
tamma Taikakuun Kullava (sph, s.04.02.2012) isä Kullervo
tamma Taikakuun Hajalmiina (sh, s.19.12.2011) isä Kilimanjaaro
ori Taikakuun Reissumies (sph, s.02.11.2011) isä Risto Reipas

Kilpailukalenteri

Kenttä

Sijoituksia KERJ:n alaisissa 43, joista voittoja 3

12.04.12 KERJ kutsu - Tutustumis - 4/30 (KK Bailador)
11.04.12 KERJ kutsu - Tutustumis - 2/30 (KK Bailador)
10.04.12 KERJ kutsu - Tutustumis - 5/28 (Pöllömetsä)
09.04.12 KERJ kutsu - Helppo - 6/40 (Lumivuo)
07.04.12 KERJ kutsu - Helppo - 4/40 (Kilva JK)
06.04.12 KERJ kutsu - Helppo - 2/40 (Lumivuo)
04.04.12 KERJ kutsu - Tutustumis - 3/28 (Pöllömetsä)
29.03.12 KERJ kutsu - Helppo - 1/30 (Gringsted)
29.03.12 KERJ kutsu - Helppo - 4/50 (Koston)
23.03.12 KERJ kutsu - Helppo - 4/39 (Bremen Park)
22.03.12 KERJ kutsu - Helppo - 6/39 (Bremen Park)
15.03.12 KERJ CUP kutsu - Helppo - 2/84 (Taikakuu)
14.03.12 KERJ kutsu - Tutustumis - 4/30 (Malkamäki)
10.03.12 KERJ kutsu - Helppo - 3/42 (Bellamy)
09.03.12 KERJ kutsu - Helppo - 5/40 (Neon)
08.03.12 KERJ kutsu - Helppo - 3/30 (KK Marlene)
21.02.12 KERJ kutsu - Tutustumis - 2/29 (Tuulenkaato)
12.02.12 KERJ kutsu - Helppo - 6/40 (Katvusto)
11.02.12 KERJ kutsu - Helppo - 6/40 (Katvusto)
31.01.12 KERJ kutsu - Helppo - 1/30 (Gringsted)
31.01.12 KERJ kutsu - Helppo - 6/40 (Taikakuu)
10.01.12 KERJ kutsu - Helppo - 3/49 (Mabel)
16.01.12 KERJ kutsu - Helppo - 3/49 (Mabel)
14.01.12 KERJ kutsu - Helppo - 6/40 (Lumivuo)
13.01.12 KERJ kutsu - Helppo - 5/30 (KK Bailador)
10.01.12 KERJ kutsu - Helppo - 6/40 (Lumivuo)
08.01.12 KERJ kutsu - Helppo - 7/50 (Vitry)
07.01.12 KERJ kutsu - Helppo - 3/50 (Vitry)
31.12.11 KERJ kutsu - Helppo - 4/30 (Lime)
29.12.11 KERJ kutsu - Helppo - 4/30 (Lime)
10.12.11 KERJ kutsu - Helppo - 5/30 (Koston)
30.11.11 KERJ kutsu - Helppo - 2/40 (Lumivuo)
26.11.11 KERJ kutsu - Helppo (sh) - 4/29 (Kärmeniemi)
24.11.11 KERJ kutsu - Helppo - 2/30 (Lime)
23.11.11 KERJ kutsu - Helppo - 5/30 (Lime)
21.11.11 KERJ kutsu - Helppo - 5/30 (KK Bailador)
20.11.11 KERJ kutsu - Helppo - 2/50 (Hex)
15.11.11 KERJ kutsu - Helppo - 2/40 (Corroy Ponies)
30.10.11 KERJ kutsu - Helppo - 1/30 (FUN Ponies)
27.10.11 KERJ kutsu - Helppo - 2/44 (Västerby)
24.10.11 KERJ kutsu - Helppo - 3/40 (Taikakuu)
22.10.11 KERJ kutsu - Helppo - 3/34 (Virmavesi)
21.10.11 KERJ kutsu - Helppo - 4/34 (Virmavesi)

Sijoituksia VSR:n alaisissa 1, joista voittoja 1

08.05.12 VSR kutsu - Helppo - 1/15 (Kilva JK)

Maastoeste

Sijoituksia MEJ:n alaisissa 32, joista voittoja 6

27.05.13 MEJ kutsu - 80cm - 3/48 (KK Bailador)
25.05.13 MEJ kutsu - 80cm - 1/48 (KK Bailador)
15.02.13 MEJ CUP kutsu - 80-90cm - 6/40 (KK Bailador)
15.11.12 MEJ CUP kutsu - 80-90cm - 1/22 (KK Bailador)
15.07.12 MEJ CUP kutsu - 80-90cm - 3/30 (KK Bailador)
18.06.12 MEJ kutsu - 80cm - 1/12 (Kilva JK)
16.06.12 MEJ kutsu - 90cm - 2/23 (Kilva JK)
15.06.12 MEJ CUP kutsu - 80-90cm - 1/44 (KK Bailador)
28.04.12 MEJ kutsu - 90cm - 8/65 (Vitry)
20.04.12 MEJ kutsu - 90cm - 3/52 (Fenton)
20.04.12 MEJ kutsu - 80cm - 7/50 (Fenton)
15.04.12 MEJ kutsu - 80cm - 6/50 (Fenton)
15.04.12 MEJ kutsu - 80cm - 3/36 (KK Bailador)
13.04.12 MEJ kutsu - 90cm - 2/35 (KK Bailador)
13.04.12 MEJ kutsu - 80cm - 4/36 (KK Bailador)
11.04.12 MEJ kutsu - 80cm - 5/36 (KK Bailador)
01.04.12 MEJ kutsu - 80cm - 5/39 (KK Bailador)
31.03.12 MEJ kutsu - 90cm - 7/49 (KK Bailador)
31.03.12 MEJ kutsu - 90cm - 5/32 (Bremen Park)
30.03.12 MEJ kutsu - 80cm - 1/33 (Bremen Park)
29.03.12 MEJ kutsu - 80cm - 2/33 (Bremen Park)
28.03.12 MEJ kutsu - 80cm - 2/39 (KK Bailador)
26.03.12 MEJ kutsu - 80cm - 2/39 (KK Bailador)
25.03.12 MEJ CUP kutsu - 80-90cm - 4/38 (KK Bailador)
18.03.12 MEJ kutsu - 90cm - 4/23 (Minion)
13.02.12 MEJ kutsu - 90cm - 2/30 (Kajo)
28.01.12 MEJ kutsu - 80cm - 3/39 (KK Bailador)
01.01.12 MEJ kutsu - 90cm - 7/61 (Vitry)
20.12.11 MEJ kutsu - 90cm - 1/51 (KK Bailador)
19.12.11 MEJ kutsu - 80cm - 2/15 (Awana)
11.11.11 MEJ kutsu - 90cm - 2/26 (Antoisa)
08.11.11 MEJ kutsu - 90cm - 1/26 (Antoisa)

Este

Sijoituksia ERJ:n alaisissa 23, joista voittoja 3

05.01.13 ERJ kutsu - 100cm - 5/50 (Hurmeen KK)
03.01.13 ERJ kutsu - 100cm - 6/50 (Hurmeen KK)
18.04.12 ERJ kutsu - 100cm - 4/40 (Rhonwen)
06.04.12 ERJ kutsu - 90cm - 3/30 (KK Stewart)
02.04.12 ERJ kutsu - 100cm - 1/40 (Hurmeen KK)
12.03.12 ERJ kutsu - 90cm - 3/50 (Linnaraunio)
11.03.12 ERJ kutsu - 100cm - 1/50 (Linnaraunio)
11.03.12 ERJ kutsu - 90cm - 2/50 (Linnaraunio)
11.03.12 ERJ kutsu - 100cm - 6/50 (Lumivuo)
09.03.12 ERJ kutsu - 90cm - 1/40 (Zürick)
08.03.12 ERJ kutsu - 100cm - 3/50 (Lumivuo)
08.03.12 ERJ kutsu - 90cm - 6/50 (Immortelle Park)
18.02.12 ERJ kutsu - 100cm - 1/47 (VSHK/Lakea)
18.02.12 ERJ kutsu - 100cm - 7/49 (VSHK/Lakea)
16.02.12 ERJ kutsu - 100cm - 4/47 (VSHK/Lakea)
22.01.12 ERJ kutsu - 90cm - 4/73 (KK Bailador)
06.12.11 ERJ kutsu - 100cm - 5/60 (Last Legend)
04.12.11 ERJ kutsu - 100cm - 7/60 (Last Legend)
01.12.11 ERJ kutsu - 100cm - 3/50 (Kärmeniemi)
01.12.11 ERJ kutsu - 100cm - 8/100 (Bahie)
30.11.11 ERJ kutsu - 100cm - 5/50 (Kärmeniemi)
29.11.11 ERJ kutsu - 90cm - 4/50 (Kärmeniemi)
26.11.11 ERJ kutsu - 100cm - 2/30 (Kaamos)

Sijoituksia VSHK:n alaisissa 3, joista voittoja 0

13.02.12 VSHK kutsu - 90cm - 6/43 (Hiprakka)
29.12.11 VSHK kutsu - 100cm - 5/44 (Hiprakka)
25.12.11 VSHK kutsu - 100cm - 2/44 (Hiprakka)

Koulu

Sijoituksia KRJ:n alaisissa 16, joista voittoja 3

07.03.12 KRJ kutsu - HeA - 1/60 75.542% (Fiktio)
20.02.12 KRJ kutsu - HeA - 4/60 (Malkamäki)
15.02.12 KRJ kutsu - HeA - 6/40 (Mörkövaara)
13.02.12 KRJ kutsu - HeB - 7/50 (Moondance)
12.02.12 KRJ kutsu - HeB - 3/40 (Escanor)
11.02.12 KRJ kutsu - HeB - 6/40 (Escanor)
11.02.12 KRJ kutsu - HeB - 6/50 (Moondance)
11.02.12 KRJ kutsu - HeB - 4/50 (Kissankäpälänkylä)
10.02.12 KRJ kutsu - HeB - 4/50 (Kissankäpälänkylä)
10.02.12 KRJ kutsu - HeA:1 - 4/60 76.022% (Taikakuu)
09.02.12 KRJ kutsu - HeB - 5/50 (Moondance)
09.02.12 KRJ kutsu - HeB - 3/50 (Kissankäpälänkylä)
08.02.12 KRJ kutsu - HeB - 6/50 (Kissankäpälänkylä)
08.02.12 KRJ kutsu - HeB - 4/40 (Escanor)
01.02.12 KRJ kutsu - HeB - 1/97! (Vitry)
12.12.11 KRJ kutsu - HeA - 1/50 (Krumelur)

Sijoituksia VSHK:n alaisissa 1, joista voittoja 0

14.10.11 VSHK kutsu - HeA - 3/18 (Virmavesi)

Näyttelyt

12.12.11 NJ kutsu - sph-tammat - 9/12 JS

05.10.11 VSR kutsu - Rotunäyttelyt - Aik. tammat - 24/29 III-palk.

Päiväkirja/Valmennukset

20.12.2012 Kouluvalmennus - valmentajana apiljavanilja
Saapuessani maneesiin aurinkoisena talvipäivänä oli ratsukko jo verrytellyt valmiiksi, joten pääsimme heti aloittamaan treenaamisen. Otimme alkuun pääty-ympyrällä käynnissä hevosta eteen-alas, jotta etujalat saataisiin ottamaan pidempää askelta ja näin ollen ratsatettua Ninni pohkeen eteen. Homma sujuikin melkoisen nopeasti ratsukon hyvän yhteistyön avulla, joten pyysin ratsastajaa siirtymään harjoitusraviin jossa teimme täyskaarrot pitkien sivujen loppuun niin että täyskaarron loppu ratsastettiin loivassa väistössä. Alkuun ratsukolla oli hankaluuksia kaulan taivuttamisen kanssa, joten palasimme askeleen takaisin päin ja otimme ravissa pitkillä sivuilla avotaivutuksia, jotta kaula alkaisia taipua niinkuin halusimme. Palasimme takaisin täyskaartoihin ja nyt Ninni näytti hienoa osaamistaan ja yhteistyöhaluaan tehtävässä. Laukka harjoitukseksi otimme laukannostoja käynnistä, niin että ratsastaja siirsi vain sisälonkkaansa hieman eteen. Ninnillä kesti noin kuusi kertaa ymmärtää mitä siltä haluttiin. Lopputuloksena tamma nosti mitä rauhallisempia ja eteenpäin pyrkiviä laukkoja. Tähän olikin hyvä lopettaa tällä kertaa etten-alas raveilla ja pitkillä loppukäynneillä. Todella potentiaalinen pikku tamma, jota oli ilo valmentaa!

14.08.2012 Maastoestevalmennus - valmentajana Meow
Alhippa saapui maastoesteradan alkupäähän ajallaan tammansa Ninnin kanssa. Selostin treenin kulun nopeasti alhipalle, jotta pääsisimme yhteisymmärrykseen tamman heikkouksista. Ensin lähestytään rennossa laukassa risuestettä, jonka jälkeen mennään tukille ja tämän jälkeen suunnataan nousuesteelle. Parivaljakko lähestyi risuestettä hiukan reippaammassa tahdissa kuin olisin halunnut, mutta tamma pääsi oikein mukavasti esteen yli. Tukin nähdessään tamma hiukan koitti kiihdytellä vauhtia, mutta alhippa piti tamman napakasti otteessaan ja komensi Ninnin tietyssä vauhdissa esteen yli. Nousuesteelle suunnistettaessa tamma selvästi tyytyi kohtaloonsa ja yksinkertaisesti mennä posotti pyydettyä tahtia kohti pyydettyä estettä ja ylitti sen mainiosti alhipan vain hymyillessä tyytyväisenä. Tämän jälkeen päätimme treenata seuraavalla pätkällä, jossa tiedossa oli tukki rennossa laukassa, vesialueen läpi mentäisiin ravissa ja tukille tultaisiin jälleen laukassa. Ensimmäinen tukki oli sellaisessa paikassa ettei sitä niin vain päässyt kiertämään edes halutessaan, ja Ninni hyppäsi sen yli mukisematta laskeutuen hienosti suoraan veteen. Vesialueen läpi Ninni ravasi reippaasti ja innoissaan pärskyen ja laukkaa pyydettäessä se singahti jälleen matkaan niin vauhdikkaasti että tukki tuli vastaan liian nopeasti ja tamma kiersi sen suosiolla. Alhippa otti tukin uudestaan ja komensi tamman sellaisilla avuilla yli että tamma ei varmasti harkinnutkaan kiertävänsä sitä toistamiseen. Harjoitus meni oikein mukavasti, tässä on alhipalla oikein kiva kenttäratsu!

13.08.2012 Estevalmennus - valmentajana Whiskied
Tänään ajattelin harjoituttaa ratsukolla ponnistuspaikkoja. Olin laittanut valmiiksi jo muutaman vinon esteen sinne tänne kentällä, kun ratsukko tuli maastosta lämmittelemästä. Aluksi laitoin Ninnille pari pientä pystyä. Tamma suoriutui niistä oikein mainiosti. Korotin esteitä hieman ja lisäsin apupuomit. Ninni alkoi hyppiä ponnistuspuomien takaa, joten hivutin puomeja hieman lähemmäksi estettä. Kun Ninni oli pari kertaa hypännyt nätisti apupuomien kera, aloin siirtää puomeja taas hieman kauemmas. Hypyt alkoivat toimia ja tamma löysi hienosti paikat, joista ponnistaa, vaikka esteet olivatkin vinkurallaan ja lisäilin puomeja häiritsemään. Liki metrin esteet alkoivat hieman takkuilla, lähestymiset muuttuivat huonommiksi ja laukka löysäksi. Annoin ohjeeksi ottaa reippaan lähestymisen, jotta ponnistus saisi tarpeeksi vauhtia. Muutaman toiston jälkeen alkoi taas sujua ja poistin puomit. Molempien kaksijalkaisten yllätykseksi Ninni osasi hakea ponnistuspaikat aivan itse ja teki kauniita hyppyjä. Loppuverkaksi puomeja.

05.04.2012: Ninnin neljäs varsominen.
Aamuyöllä 02.04. varsoi neljännen varsansa, joka osoittautui tammaksi. Rautias pieni varsa oli jalkeilla jo melko pian ja vaikutti reippaalta pieneltä hevosenalulta. Ahnaasti varsa söi ensimmäiset maitonsa ja Ninnin ilme oli väliin hieman kiukkuinen mosiesta kovakouraisesta käsittelystä. Tuttuun tapaan kuitenkin Ninni oli loistavana emätammansa uusimman pienokaisensa kanssa. Ensimmäisten päivien aikana varsa osoitti olevansa rohkea ja melko ennakkoluuloton, vaikka väliin pelästyikin uusia asioita ja ääniä. Ihmiseen varsa kuitenkin suhtautuu vilpittömän kiinnostuneesti. Katsotaan missä vaiheessa tämä parivaljakko pääsee ensimmäisen kerran ulkoileemaan, mutta sään on kyllä ennen sitä parannuttava reippaasti. TUlevaisuuden suunnitelmissa on myydä tämä Ninnin viimeinen tammavarsa mielellään kilpailevaan kotiin.

06.02.2012: Ninnin kolmas varsominen.
Yllättäen melkolailla keskellä päivää 04.02. Ninni varsoi punarautiaan pienen tammavarsan. Pieni varsa oli samantein reipas ja nousi pian pystyyn ja ruokailemaan maitobaariin. Ninni on edelleen hyvä ja huolehtivainen emä joka ei suostu jättämään lapsukaistaan näköpiiristään hetkeksikään. Tamma antaa kyllä ihmisen käsitellä varsaansa eikä ole edelleenkään ylisuojelevainen. Varsa sensijaan on liikkuva ja utelias, mutta palailee pian emänsä luokse pieniltä tutkimusretkiltään suuressa karsinassa. Ensimmäiset päivät Ninni ja varsa saavat olla rauhassa sisätiloissa, mutta kun varsa on hieman vahvistunut pääsevät tammat pienelle ulkoilulle lähitarhaan. Tämän varsan kohtalona on myynti, mutta ei aivan vielä. Hiljalleen katsotaan millainen hevonen sieltä on kasvamassa ja vieroituksen jälkeen voidaan suunnitella myyntiä.

27.12.2011: Ninnin toinen varsominen.
Aamuyöstä 19.12. Ninni varsoi vaaleanrautiaan tamman. Jo ensi silmäyksellä olin myyty tähän varsaan. Tämä saa jäädä kotiin! Pieni varsa oli reipas ja tarmokas vaikka ihan heti ei seisomaan onnistunutkaan vaikka yritystä oli kovasti. Kun tamma oli pystyssä niin maitobaari löytyi ja ruoka on maittanut ensimmäisten päivien ajan todella hyvin. Varsa on osoittautunut herkäksi ja suorastaan hajamieliseksi jonka johdosta tamma sai pian nimen Hajalmiina. Pieni Miina-varsa on hieman pelokas ihmisiä kohtaan, mutta kun karsinassa käyttäytyy rauhallisesti ja kiireettömästi uskaltautuu pikkuinen rapsuteltavaksi. Ninni on vähemmän neuroottinen tämän varsan kanssa, kuin ensimmäisensä, sillä pikku tamma saa rauhassa vaellella ja tutkia suurta varsomiskarsinaa. Kun pikku-Miina ensin hieman vahvistuu niin pääsee ensimmäisen kerran ulkoilemaan emänsä kanssa. Tästä varsasta toivon emänsä veroista kenttäratsua itselleni.

06.11.2011: Ninnin ensimmäinen varsominen.
Iltamyöhään 02.11. Ninni varsoi rautiaan orin. Terhakka ori oli hyvin nopeasti jaloillaan ja pyrki maitobaarille johon ei aluksi aivan ollut löytämässä. Tovin taistelun ja Ninnin avustuksella maitokin löytyi ja kyllä se sitten orille maittoikin ensi imemällä. Ori on selkeästi utelias maailmaa kohtaan, mutta silti hieman varuillaan ja pelästyy nopeita liikkeitä. Ninni antaa hyvin ihmisen käsitellä jälkikasvuaan ja orikin on ihan mielissään, kun rauhallisesti orin kanssa tekee tuttavuutta. Ninni on ensiäidiksi hyvin hellä ja varsaansa kiintynyt. Aina kun pikku ori menee ison varsomiskarsinan toiseen päähän, seuraa Ninni perässä. Eiköhän tamma kuitenkin rauhoitu ajan kanssa, eikä jää aivan näin neuroottiseksi äidiksi. Ori saa nyt ensin kasvaa ja laitetaan kyllä myyntiin. Ennemmin ori ei kuitenkaan ole lähdössä mihinkään ennen kuin on vieroitettu. Selkeästi tämä ensimmäinen Ninnin varsominen kuitenkin on ollut tähän asti menestys.

01.10.2011: Estevalmennus - valmentajana Ziki
Olin juuri siirtelemässä maneesissa esteitä ja puomeja kohdilleen ja tuomassa lisää tavaraa esteisiin, kun alhippa ja Ninni saapuivat maneesiin. Tervehdin näitä molempia iloisesti, ja juttelimme hetken vähän kaikesta, ja sain kuulla Ninni olevan tänään oikein erityisen pirteänä. Epäilin hieman valmennuksen kulkua, että tulisiko Ninni pysymään edes nahoissaan valmennuksen aikana! Parasta toivoen annoin ratsukolle luvan aloittaa alkulämmittelyt kävellen pitkin ohjin uraa pitkin. Lämmittelyiden aikana kehotin tekemään paljon siirtymisiä, temmon vaihteluita ja voltteja eri suunnissa. Seurasin työskentelyä sivusta, ja Ninni tosiaan oli pirteänä, ja keskittyminen oli hieman hakusessa. Asiaa ei liiemmin auttanut, että ratsukko joutui pyörimään jatkuvasti esteiden vieressä, ja tamma saattoi jo aavistaa pääsevänsä hyppäämään. Lopulta ratsukko sai aloittaa puomeilla, siirtyen nopeasti kavaleteistä pienempiin esteisiin. Ninni oli innokkaana, nosti laukkaa itsekseen vaikka ravissa piti vielä työskennellä. Vaihdoimme pian haastavampaan harjoitukseen, jossa piti hypätä sarjaeste, ja siitä nopealla käännöksellä okseri ja pystyeste kurvissa. Tamma höristi korviaan lähestyessään sarjaa, ja huusin vain jotain puolipidätteistä, kun ratsukko oli jo puomien keskellä. Viimeisellä esteellä Ninni sai jalkansa kuriin, ja se onnistui puhtaana. Matka jatkui okserille, mutta koska tiukka kurvi oli hieman venynyt, ei este suoriutunut puhtaasti. Jälleen muistutuksia tiiviistä istunnasta, puolipidätteistä ja kuinka kuuluu seurata hevosta eikä saa jäädä jälkeen hypyssä. Pystyeste olikin viimeinen ja onnistunut este! Jatkoimme vielä pari kertaa radan suorittamista, ja loppua kohden yhteistyö alkoi kasvaa. Lisää työtä kuitenkin tarvitaan, mutta tästä se lähtee!

Palaa edelliselle sivulle  |  Sivun alkuun

Ulkoasu © Milja  |  Taustakuva © The Inspiration Gallery