Bastian DNK - RIP 31.12.2013

KERJ-I

Tämä on virtuaalihevonen!
© HL

Virallinen nimi Bastian DNK Koulutustaso
Lempinimi Tintti kouluratsastus Helppo A
Rotu ja sukupuoli tanskalainen ratsuponi (65.625%) ori esteratsastus 120cm
Rekisterinumero VH12-029-0047 kenttäratsastus CCI/CIC2
Väri ja merkit ruunikko, tähti, kuonopilkku, ej & otj sukat Omistaja alhippa (VRL-00064) / Lumivuo
Säkäkorkeus 145cm Tuoja Liia
Synt. (ikä) 15.02.2011 (21.9v)
3v 09.07.2011
Kasvattaja Gunhilda Skov, Tanska

Lokakuun 2013 KERJ laatuarvostelutilaisuudessa palkittiin KERJ-I palkinnolla!
15 + 40 + 24 + 10 = 89, KERJ-I

Luonne

Yleiseltä olemukseltaan Tintti on melkoinen kukkulan kuningas. Ori kunnioittaa ihmistä, mutta ei kyllä kumartele yhtä ainoatakaan toista oria. Tintti on melko selkeästi tämän mäen herra ja hidalgo, vaikka ei täysin ainoa joka näin itsestää kuvittelee. Tarhatesssa ketju on hyvä laitta orin turvan ympäri. Ori on näin paremmin hallinnassa, jos vastaan tulee sattumoisin toisia oreja. Siinä tilanteessä, kun ei sitten vammoilta säästytä jos tämä ori pääsee toisen kanssa taistelemaan. Normaali tilanteessa kuitenkin helppo tarhata ja vaikka joku ori tulisi vastaan, pysyy ori käsissä kun käsittely on johdonmukaista ja ihminen osoittaa olevansa johtaja. Hoidettaessa Tintti osaa käyttäytyä niin pesupaikalla kuin karsinassakin. Hieman toisinaan hermostuu ohi kulkevista hevosista, mutta puhuen rauhoittelemalla orin mieli tasaantuu. Tästä syystä orin karsinakin on viimeisessä peränurkassa, ettei ohi oli kovin paljoa menoa. Tämä ori ihan pitää harjaamisesta, mutta ei ori tarvitse sen enempää käsittelyä kuin mitä tarvitaan karvan puhtaaksi saamiseen. Vesiletkuun Tintti on totutettua jo nuoresta, eikä pesemisen kanssa ilmene ongelmia. Päätä pestessä saa olla hieman varovaisempi ja päätä kohti vettä ei saa mennä ruiskuttamaan. Varusteet orin selkään saa käden käänteessä, eikä Tinttiä kannata jättää karsinaan oleilemaan pitkäksi aikaa varusteet päällä tai ne saattavat olla naarmuilla orin kyntäessä pitkin seiniä.

Ratsastettaessa Tintti on luonnostaan elastinen ja kulkee omalla moottorillaan, toisinaan jopa turhankin reippaasti. Puolipidätteet ovat tämän orin kanssa valttia. Ratsastajalla saa olla melko pehmeä käsi, sillä Tintti ei siedä lainkaan suussa roikkumista. Ori on sopivan herkkä istunnalle ja pohkeelle ja toimii näillä avuilla hyvin pitkälti. Koulukiemurat Tintin kanssa sujuu näppärästi. Orilla on ihan mukavasti liikettä ja motivoiminen sileällä työskentelyyn on helppoa. Tintti on mielellään oppimassa uutta ja vaikeampaa, eli tarvitsee sileällä haasteita ennemmin kuin liian helppoa työskentelyä. Esteillä Tintti on melkoinen tykinkuula. Orin kanssa saa pitkään syöskennellä sileällä ennenkuin yhteistyö esteillä on sinne päinkään mahdollista. Ori toimii hyvin, silloin kun yhteistyö ratsastajan kanssa pelaa. Tintti hyppää hyvällä tekniikalla ja harvemmin puomeja pudottelee. Kieltääkään tämä ori ei oikeastaan osaa. Jos tämän orin tapaa kieltämästä esteille on silloin jo jotain suurempaa ongelmaa olemassa. Maastoesteillä Tintti osaa ottaa hieman rauhallisemmin kuin rataesteillä. Ori etenee hyvää vauhtia ja hyppää mitä tahansa eteen tuleekin. Veteen Tintti menee varsin mielellään.

Kilpailuissa Tintti on aluksi usein hieman hermostunut ja jopa hankala. Siksi ratsastajan on hyvä nousta orin selkään käytännössä heti kisapaikalle saavuttaessa. Ori rauhoittuu, kun sen kanssa köpöttelee alueella ja samalla välttelee vieraita oreja. Verryttelyyn kannattaa Tintin kanssa varata aikaa, jotta saadaan varmasti kuulolle sekä lihakset vertymään. Kouluradalla Tintti antaa itsestään kaiken irti, kunhan ratsastaja ymmärtää sitä vaatia. Mikään täysautomaatti tämä poni ei ole. Esteradalla Tintti on reipas, jopa turhankin, näpsäkkä ja nopea. Varsinkin uusintaradalla tämän orin kanssa on ilo mennä, sillä nopeutensa lisäksi tämän pystyy käytönnössä kääntämään vaikka pennin päällä. Maastoesteradalla Tintti on aluksi hieman reippaampi ja kaipaa pientä rauhoittelua parin ensimmäisen esteen aikana, jotta saadaan sopivaan kilpailu tempoon. Radalla harvemmin törmää ongelmiin, mutta skarppina ratsastaja saa olla jokaisena hetkenä. Orin kummallisuus piilee vesisateessa, Tintti viihtyy parhaiten maastoesteillä pienessä tihkussa.

Lastaamisen suhteen Tintillä ei ole mitään ongelmaa. Ori kävelee koppiin nätisti ja matkustaa mukavasti tammojen seurassa. Toista oria samaan koppiin ei uskalla laittaa edes näköesteen kanssa. Kengittäjän kanssa Tintti tulee hyvin juttuun. Ori nostaa jalkansa ihan itse ja jaksaa pitää niitä ylhäälläkin. Odotteleminen tuottaa toisinaan ongelmaa, mutta kun joku on ihminen kerkeää olemaan vieressä seurana kenkien takomisen, tms. ajan niin orin on helpompi olla. Kengityspaikaksi kannattaa ottaa mahdollisimman rauhallinen paikka, ettei ori hermostu, kun ohi kulje kokoajan joku. Eläinläkäriin Tintti suhtautuu kuin keneen tahansa muuhunkin ihmiseen. Ori antaa tutkia kaikki kaipat hyvin ja jaksaa toimia hyvin vaikka ell:n kanssa tehtäisiin mitä tahansa. Tintti on hyvä pistää ja syö lääkkeetkin mukisematta ruokaan sekoitettuna. Matolääkkeen orille voi antaa suoraan tuubista suuhun ja poika onkin sitten samantein vaatimassa kyseistä herkkua lisää. Raspaamisen ajaksi Tintti tarvitsee huulipuristimen, mutta tämän kanssa ori on helppo ja nopea raspata.

Sukutaulu

i. Benjamin DNK rp
rn, 144cm, 87.50%
ii. Birnbaum GER nf
trn, 143cm
iii. Benedikte DNK nf
prn, 144cm
iie. Jannicke DNK nf
rnkm, 143cm
ie. Penny Petula SWE rp
prt, 146cm, 75.00%
iei. Hauk SWE rp
prt, 148cm, 50.00% (xx x nf)
iee. Cara Ciara FIN nf
rn, 145cm
e. Walke Mox GER rp
tprn, 145cm, 43.75%
ei. Ivanhoe SWE rp
rnkm, 147cm, 50.00%
eii. Hocus Pocus xx
rn, 152cm
eie. Cryptonite SWE nf
rnkm, 146cm
ee. Wulfila GER rp
tprn, 145cm, 37.50%
eei. Dortheus Orc ox
prt, 149cm
eee. Wilhelminia GER rp
rn, 145cm, 75.00% [(xx x nf) x nf]

Isä Benjamin DNK on varsin elastisesti liikkuva ja hyvin hyppäävä miellyttäväluonteinen tanskalainen kenttäponiori. Ori on kilpaillut urallaan useamman kauden eri ratsastajien alla, vaikka koko ikänsä on ollut kasvattajansa omistamana. Parhaimmillaan ori on yltänyt kahdesti Tanskan ponimestaruuksien hopealle kenttäratsastuksessa sekä edustanut erinomaisesti PM-joukkuessa useana vuonna saavuttaen kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Tätä nykyä ori toimii vielä 19 vuotiaanakin opetusmestarina nuorella poni-ikäisellä tytöllä. Ii Birnbaum GER oli Saksassa syntynyt ja siellä pääosin kilpauransakin tehty ratsuponi ori. Tämä ratsastettavuudeltaan varsin hyvä, mutta muuten käytökseltään väliin kyseenalainen ori toimi parhaiten napakoilla poikaratsastajilla, joiden kanssa keräsi lopulta saksan ponimestaruuksista kenttäratsastuksen saralla neljä mitalia: kullan, hopean ja kaksi pronssia. Ori myytiin tapaturmaisesti päättyneen kilpauransa jälkeen jalostuskäyttöön Tanskaan, jossa sitä käytettiinkin ahkeraan juuri kenttäponien toivossa. Iii. Benedikte DNK oli tanskalainen monitoimi poni, joka kilpaili uransa aikana niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa ihan sen mukaan mihin lajiin kulloinkin löytyi sopiva kuski. Tanskan mestaruuksiin ori on osallistunut jokaisessa lajissa ja on metsästänyt kouluradoilta kaksi mestaruushopeaa, esteillä yhden mestaruuspronssin ja kenttäratsastuksessa yhden mestaruuden sekä kolme hopea tilaa. Tämä hyväkäytöksinen ori oli varsin mieleinen tammojen omistajille jalostusta silmällä pitäen ja sitä käytettiinkin varsin vilkkaasti jalostuksessa. Ori itse eli lopulta 27 vuotiaaksi. Iie. Jannicke DNK oli kenttäponi joka aloitti uransa tanskassa, mutta loukkaantui ensimmäisissä osallistumissaan tanskanmestaruuskisoissa liukastuessaan maastoesteradalla. Jalkaan tullut jännevamma ei ollut vakava, mutta katkaisi sen vuoden kisauran. Tamma astutettiin, mutta päädyttiin lopulta myymään kantavana Saksaan. Saksassa varsomisen ja kuntoutumisen jälkeen tamma kunnostautui kenttäurallaan voittaen Saksan kenttäponimestaruuden kerran ja saaden kolmesti hopeaa. Tamma jouduttiin lopulta lopettamaan 19 vuoden iässä aiemmin loukatun jalan alkaessa rajusti reagoimaan päivittäisessä olemisessa.

Ie. Penny Petula SWE oli Ruotsissa syntynyt ja siellä pääosin kilpauransakin tehnyt varsin lahjakas kenttäponi. Tamma oli kuitenkin luonteeltaan hieman vaikea, eikä sopinut jokaisen ratsastettavaksi, joka tamman olisi itselleen halunnut. Voitti urallaan kahdesti ruotsin kenttäponimestaruuden ja edusti myös kahdesti pm-kilpailuissa Ruotsia saaden molemmilla kerroilla joukkuehopean kotiin vietäväksi. SOpivan kuskin puuttuessa tamma myytiin lopulta 16 vuotiaana jalostuskäyttöön tanskalaiselle ratsuponikasvattajalle, jonka hoivissa ehti varsoa neljä elävää varsaa, kunnes kuoli viidenteen varsomiseensa. Iei. Hauk SWE oli ruotsalainen varsin monipuolinen ratsuponi, joka parhaiten menestyi kouluratsuna, mutta toimi myös erinomaisesti kenttäratsastuskilpailuissa. Kouluratsastuksessa voitti mestaruus hopeaa kolmesti ja kenttäratsastuksessakin saavutti kahdesti pronssisen mitalin. Ori päätettiin siirtää kokonaan jalostuskäyttöön 16 vuotiaan, kun sopivaa poniratsastajaa ei etsinnöistä huolimatta vuoden aikan löytynyt. Ori jouduttiin lopettamaan 22 vuotiaana jalasta löytyneen pahan murtuman vuoksi. Ori oletettavasti oli liukastunut ja kaatunut laitumella ollessaan. Iee. Cara Ciara FIN oli suomessa syntynyt ja kisauransa aloittanut nyffi. Tamma oli varsin lupaava ja menestyikin mukavasti nuortenponien luokissa. Tamma myytiin Ruosiin jo 7 vuotaana, jossa ensin loi viisi kautta kestäneen kenttäratsun uran, jonka aikana saavutti kertaalleen kenttäponimestaruuden voiton sekä kahdesti sai pronssia. Tämän jälkeen omistaja perhe päätti siirtää tamman jalostuskäyttöön, jonka aikana varsoi neljästi, kaksi puhdasta new forestia ja kaksi ratsuponia. Tamma lopetettiin lopulta 24 vuoden ikäisenä saatuaan olla jo monia vuosia pelkkänä oloneuvoksena kotitallillaan.

Emä Walke Mox GER on Saksassa kilpaiuransa, mutta Tanskaan jalostuskäyttöön myyty hyvää jälkikasvua jättänyt kenttätamma. Kilpaili kolmena vuonna Saksan ponimestaruuksissa sijoittuen jokaisella kerralla toiseksi ratsastajansa kanssa. Viimeisenä kautenaan poniratsastajansa kanssa joutui ratsastustapaturmaan, jossa tamman toinen etunen murtui. Omistajat olivat valmiita lopettamaan tamman, mutta muuan tanskalainen kasvattaja halusi kuntouttaa tamman vielä jalostuskäyttöön. Tamma onneksi kuntoutui ja pystyy elämään jalkansa kanssa, vaikka ratsastuskäyttöön siitä ei enään olekaan. Jokainen tamman 6 jälkeläisestä on kilpaillut kenttää vähintäänkin helpolla tasolla. Ei. Ivanhoe SWE oli Ruotsissa syntynyt, mutta Saksaan jo nuorena myyty ratsuponi ori, jossa jo varsana nähtiin potentiaalia niin käyttöön, kuin jalostukseen. Alku oli kankeaa pienistä loukkaantumisista johtuen ja ratsastajaakin vaihdettiin kahdesti ennen kuin menestystä alkoi tulemaan. Ori sopi erinomaisesti poikaratsastajalle, jonka kanssa sai työskennellä neljä vuotta, joiden aikana voittivat kahdesti Saksan ponikenttämestaruuden. Ratsastajan kasvaessa poni-iän ohi jäi ori omistajalleen tyystin jalostuskäyttöön. Eii. Hocus Pocusxx syntyi laukkakasvattajalla, mutta varsasta ei liian hitaan radoille ollut. Myytiin ratsastajalle, joka näki orissa potentiaali kenttäratsastuksen saralle. Hitaasti, mutta varmasti ori kipusi pikkuhiljaa aina vain ylemmäs ja ylemmäs, voittaen lopulta kolmena vuonna Ruotsin mestaruuden ja edustaen kahdesti pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa hopeamitalien arvoisesti. Ori kantakirjattiin ja sitä käytettiin niin hevos- kuin ratsuponijalostukseen. Jälkikasvu oli hyvin kirjavaa, mutta monella oli kykyjä kenttäratsastuksen saralla. Ori kuoli tapaturmaisesti karattuaan 19 vuotiaana laitumeltaan ja jäätyään maantiellä auton alle. Eie. Cryptonite SWE oli monipuolinen kilpaponi, joka toimi niin kenttä-, este- kuin kouluradoillakin. Sama poni toimi kilpurina omistajaperheen kaikille kolmelle tyttärelle, joiden kanssa saavutti useita voittoja, varsinkin kenttäkilpailuissa. Poni osallistui lopulta Ruotsin mestaruuksiin kaikissa kolmessa lajissa, eri vuosina, saavuttaen jokaisessa kertaalleen pronssia. Lasten ponivuosien loputtua tamma varsoi vielä kolmesti, yhden ratsuponin ja kaksi puhdasrotuista new forestia.

Ee. Wulfila GER päätyi hieman onnenkantamoisenkin kautta osaaviin käsiin ja ostajansa tyttären ratsuksi, josta lopulta treenillä kuoriutui varsin mainio kilpaponi melkeimpä lajiin kuin lajiin. Tamma kilpaili alkuun etenkin esteratsastuksessa pärjäten 110cm tasolla, mutta päätyi lopulta myös kenttäradoille. Ensin kokeilumielessä, mutta kun parit ensimmäiset kilpailut sujuivat yli odotusten vaihtui laji kokonaan kenttäratsastukseen vielä pariksi kaudeksi. Helpolla tasolla vielä pärjäsi, mutta ponien vaativa oli tammalle jo liikaa. Kilpauransa jälkeen tamma siirtyi jalostukseen ja varsoi kolmesti tammavarsan. Jokainen näistä päätyi lopulta kenttäradoille, vaihtelevalla menestyksellä. Eei. Dortheus Orcox oli varsinainen monitaituri ori, jolta taittui niin helpot koululiikkeet kuin 110cm korkeat esteet. Varsinaisesti mikään kilpailujen päätähti ori ei koskaan ollut, mutta varsin tasaista tulosta sai aikaiseksi. Ori kantakirjattiin, mutta sai hyvin vähän rotuaan edustavia tammaoja. Sen sijaan ratsuponijalostuksessa ori oli varsin suosittu, ihan siihen saakka kun 22 vuotiaana jouduttiin vanhuuden vaivojen vuoksi lopettamaan. Eee. Wilhelminia GER toimi omistajaperheen lapsien ratsuna, jokaisella vuorollaa. Tamma kilpaili niin esteillä, kuin koulussakin ja perheen nuorimman kanssa vielä kohtuullisen iäkkäänä kävi kokeilemassa muutaman kenttästartinkin. Elämänsä aikana varsoi kahdesti jättäen molemmilla kerroilla jälkeensä tammajälkeläisen, joista nuorempi päätyi lopulta odottamattomastikin paremmaksi kilpaponiksi.

Jälkeläiset

050114 ori Fifth Dropdrift (rp, 67.1875%) emä Vinkremia (rp)
021212 ori Bachelor Ring (rp, 32,8125%) emä Shahrmeeox
261012 tamma Vuornan Woffle Oliwia (rp, 73.4375%) emä Baloubet (rp)
121012 ori Lumivuon Boromir (rp, 73.4375%) emä Henrietta SWE (rp)
300712 tamma Lumivuon Indril (rp, 70.3125%) emä Ingegerd Jannike SWE (rp)
030712 tamma Balanda Ring (rp, 32.8125%) emä All Your Attentionxx
050612 ori Bassirou van der Wyonn (rp, 57.8125%) emä Montana 68 (rp)
120412 ori Lumivuon Pharazôn (rp, 70.3125%) emä Utopi 360° SWE (rp)
250212 tamma Lumivuon Jacenta KERJ-III, RPL-III (rp, 70.3125%) emä Ingegerd Jannike SWE (rp)

Kilpailukalenteri

Kenttäratsastus

20.12.12 KERJ CUP kutsu - CCI/CIC2 (P) - 6/76
21.10.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/40
20.10.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40
16.10.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/36
13.10.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/50
06.10.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/50
01.10.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/50
25.09.12 KERJ CUP kutsu - CCI/CIC2 (P) - 5/76
12.09.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/30
11.09.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/30
11.09.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/50
25.08.12 KERJ CUP kutsu - CCI/CIC2 (P) - 2/30
20.08.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40
11.08.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/50
30.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/40
29.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/40
27.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/40
25.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/40
23.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/26
11.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40
04.06.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/40
20.05.12 KERJ CUP kutsu - CCI/CIC2 (P) - 2/38
19.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/40
12.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/40
10.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/35
07.05.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/30
20.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/30
18.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/45
18.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40
16.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/22
15.04.12 KERJ CUP kutsu - CCI/CIC2 (P) - 3/38
11.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/40
09.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 2/40
06.04.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/40
31.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/40
21.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40
20.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/40
13.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 4/50
13.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 1/15
12.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 3/15
10.03.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 7/50
31.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 5/40
26.01.12 KERJ kutsu - CCI/CIC2 - 6/40

Esteratsastus

24.08.13 ERJ kutsu - 120cm - 1/50
22.08.13 ERJ kutsu - 120cm - 7/50
28.02.13 ERJ kutsu - 120cm - 2/40
28.02.13 ERJ kutsu - 120cm - 3/40
31.01.13 ERJ CUP kutsu - 120cm - 5/221
09.01.13 ERJ kutsu - 120cm - 5/40
03.01.13 ERJ kutsu - 120cm - 4/40
04.11.12 ERJ kutsu - 120cm - 3/50
31.10.12 ERJ kutsu - 120cm - 3/50
28.10.12 ERJ kutsu - 120cm - 5/30
23.07.12 ERJ kutsu - 120cm - 6/58
20.07.12 ERJ kutsu - 120cm - 4/58
29.06.12 ERJ kutsu - 120cm - 3/50
28.06.12 ERJ kutsu - 120cm - 7/50
27.06.12 ERJ kutsu - 120cm - 6/50
31.03.12 ERJ CUP kutsu - 120cm - 3/249
11.03.12 ERJ kutsu - 120cm - 2/50
07.03.12 ERJ kutsu - 120cm - 2/50
18.02.12 ERJ kutsu - 120cm - 1/89
17.02.12 ERJ kutsu - 120cm - 2/89
14.02.12 ERJ kutsu - 120cm - 4/89

Päiväkirja

30.03.2013: Kouluvalmennus - valmentajana Alma

Alhippa ja hurmaava Tintti olivat jo ehtineet aloitella lämmittelyä, kun saavuin maneesiin. Annoin katseeni seurata ratsukkoa ja tyydyin aluksi vain seuraamaan taustalta itsenäisen ratsukon kaunista lämmittelyliikkumista. Alhipan avut olivat hienovaraisia ja huomaamattomia, ollen kuitenkin samalla sopivan selkeäpiirteisiä. Vaikka Tintti ravasi eteenpäin varsin ripeästi, se malttoi kuunnella ratsastajansa välittämiä apuja tarkkaavaisesti.
Olimme sopineet jo etukäteen Alhipan kanssa, että keskittyisimme valmennuksessa erityisesti taivutuksiin, siirtymisiin ja voltteihin. Aloitimme ravi-käynti-siirtymisillä, jotka jäivät ensimmäisellä kerralla epäpuhtaiksi. Kehotin ratsastajaa parantamaan asentoaan ja istumaan suoremmin satulassa, jotta poniin saisi paremman tuntuman. Jo seuraavalla yrityksellä siirtymiset olivat erinomaisen puhtaita. Seuraavaksi suoritetuista peruutus-pysähdys-ravi-siirtymisistä ratsukko selviytyi jo erittäin hienosti. Ponin menovauhti oli jo pudonnut puoleen siitä, mitä se oli tunnin alussa. Jatkoimme valmennusta sulku- ja avotaivutusten kanssa, joista jälkimmäinen sujui ratsukolta suorastaan naurettavan helposti. Ensimmäisten sulkutaivutusten kanssa pientä virheellisyyttä aiheutti ratsastajan jäykähkö istunta. Kädet pysyivät kyllä kiitettävän rentona, mutta Tintti reagoi jännittyneeseen istuntaan jännittämällä itseään ja ottamalla kierroksia alleen. Kun Alhippa istui selässä lähes äärirennosti, Tintin liikkeeseen tuli kaivattua keveyttä ja taivutuksetkin alkoivat näyttää oppikirjamaisilta. Loppuvalmennuksen volttiharjoituksista tyynesti liikkuva ratsukko suoriutui kaiken kaikkiaan moitteettomasti. Onnistuneesta treenistä jäi keveä mieli sekä valmentajalle että ratsukolle.

06.03.2013: Estevalmennus - valmentajana Hanne

Tintti ratsastajineen liiteli maneesissa saapuessani valmentamaan. Olimme sopineet että itsenäiset alkuverkat voi tehdä jo etukäteen, jotta päästään suoraan asiaan. Seurailin sivusilmällä ratsukkoa kasatessani esteitä ja kehuin ratsastajan pehmeää kättä. Treenasimme alkuun orin tarkkuutta ristikoilla ja lopuksi vähän voimaa ja tekniikkaa sarjoilla. Ponilla oli todella paljon energiaa, ja jouduimme tekemään ensin töitä sileällä ennen varsinaista hyppäämistä. Tintti kaipasi selvästi paljon älyllistä haastetta tehtäviltä ja herkkänä poikana ehdottoman pehmeitä apuja. Esteillä poni näytti kyntensä ja hyppäsi todella puhtaasti. Ratsastaja saa antaa melko reippaalla kädellä tilaa hypyssä orille, jolta näyttää löytyvän tekniikka ja moottori ihan omasta takaa. Loppuun hyppäsimme muutamaan otteeseen vielä 120cm pystyä, jossa ratsastaja teki vahingossa liian suuren pidätteen ennen hyppyä. Seuraavalla kerralla hän kuitenkin korjasi hienosti virheen, jolloin hyppy onnistui ja pääsimme lopettamaan valmennuksen hyvään hyppyyn. Ratsastajan ja ponin yhteistyö pelasi oikein hyvin ja huomaa, että yhteistä taivalta on jo paljon takana.

20.12.2012: KERJ CUP CCI/CIC2 poneille 6/76 (09+41+03=053)

Kauden päätöskilpailuun oli satsattu koko kausi ja viimeistelevissä treeneissä Tintin kanssa oli asiat mallillaan. Silti aamulla oma olotila oli hieman epävarma, vaikka ori tuntuikin toimivan normaalilla tavalla. Aamuvarhaisella oli vuorossa ensimmäinen osakoe kouluratsastuksen muodossa. Tintti oli hyvin avuilla ja toimi hyvin, vaikka pientä radan ennakointia tuntui orilla olevan ilmassa. Rata saatiin kuitenkin ratsastettua siivosti ja omalla tasolla. Melko hyvät asetelmat tästä saatiinkin loppupäivää silmällä pitäen. Aamupäivän rataesteillä saatiin aikaan kuitenkin suoranainen katastrofi. Hirveän paljoa ei tule varmastikaan valehdeltua, jos väittää että käytönnössä joka toinen puomi tuli alas. Tintti vaikutti olevan ihan oma itsensä ja ratsastaja selässäkään ei käyttäytynyt sen kummallisemmin, mutta puomit ne vaan putoili perässä. Tästä oli tietenkin tiedossa romahdusta tuloslistoilla ja ihan kiitettävästi. Toisesta osakokeesta suivaantuneena lähdin iltapäivällä ratsastamaan maastoesteille. Tintti tuntui itsekin ymmärtävän, että nyt selässä ollaan ihan tosisaan eikä vain meinata. Ratsastin radan tarkasti ja suorastaan joissain tilanteissa varmanpäälle eli saatoin hieman turhaankin patistaan Tinttiä hyppyyn, jotta vältytään turhilta virheiltä. Ori tuntui kuitenkin ymmärtävän mikä on juoni ja teki töitä kyllä suorastaan kahden osakokeen edestä. Maastoesteet sujuivat moitteita ja tämän jälkeen alkoi armoton jännittäminen. Kuin ihmeenkaupalla kiilattiin sijoittuneiden joukkoon, kiitos monelle haastavaksi osoittautuneen maastoesteradan, joka karsi porukkaa kiitettävällä tahdilla meidän edestä. Toki tämän päivän suoritukseen ei täysin tyytyväinen voi olla, mutta toki sijoitus otetaan avosylin vastaan.

14.11.2012: Estevalmennus - valmentajana Alison

Kentällä ravasi suurikokoinen ruunikko poniori ratsastajansa kanssa kepein askelin, kun suunnittelin ja kasasin rataa. Valmennuksen ratamme koostui loppujen lopuksi kahdesta täysikokoisesta pystyesteestä, parista pienemmästä nousuokserista ja vielä harjoitteluna muutaman pienen ristikon. Pyysin ratsastajaa hakemaan Tinttiä enemmän kuulolle ja pitämään sisäohjalla oria aktiivisena, jonka seurauksena Tintti alkoi käyttää runkoaan paremmin ja hakeutumaan enemmän muotoon ratsastajan sisäpohkeen ympärille kuolaimen ja sisäohjan avulla. Lämmittelyjen jälkeen ohjeistin ratsukon harjoitteluristikoille mielenvirkistykseksi ja orin lähestyminen olikin vielä hieman hätiköity ja "hiomaton" - ratsastajalta puuttui kontrolli hypystä. Korjasin ratsastajaa pitämään seuraavalla kerralla oria paremmin ohjissaan ja tuntumassaan, joten ohjeita noudattamalla seuraava hyppy sujui ongelmitta ja puhtaasti!
Kerrattuamme vielä hieman lähestymistä ja kontrollin säilyttämistä aina alastuloon asti annoin ratsukolle luvan siirtyä oksereille ja pystyesteille. Tintti ravasi ilmavasti ja pehmeästi kohti ensimmäisiä oksereita ja ylitti molemmat ongelmitta jopa pienellä ilmavaralla. Ratsastajan istunnassa oli korjaamisen varaa hypyssä, joten neuvoin vielä napakamman esteistunnan ja kokeilimme uudestaan päivän viimeisillä esteillä, kahdella 120 senttimetrin pystyesteillä. Poniori ponnisti korkeaan hyppyyn ja ratsastaja mukautui täydellisesti hyppyyn alastulonkin mallikkaasti suorittaen. Kiitin ratsukkoa upeasta valmennuksesta, kehuin nopeasta kehityksestä ja neuvojen vastaanotto- ja hyödyntämiskyvystä ja kasasin radan pois, kun Tintti suu vaahdossa ravasi omalaatuisin pehmein askelin uralla loppuraveja.

28.10.2012: Maastoestevalmennus - valmentajana minttu`

Ratsukko sai alkukäyntien jälkeen käydä verryttelynsä lävitse niin kuin itse parhaaksi kokivat minun huudellessa vinkkejä sivummalta. Ratsastaja saisi rentouttaa olkapäänsä, nyt niiden jännittyneisyys nimittäin vaikutti koko käsivarteen tehden kädestä kovan ja liikkumattoman, mitä vastaan Tinttikin puski hyvin herkästi. Jalka saisi myös olla aavistuksen edempänä, nyt asento oli vähän epävakaan näköinen. Ratsastaja korjasi virheensä hyvin ja siististi, ja tilanne paranikin saman tien Tintinkin rentoutuessa vastaavasti. Orilla on hyvin kauniit askeleet ja ratsastaja saisi ratsastaa niitä omalta osaltaan elastisiksi ja rennoiksi aavistuksen tehokkaammin, mutta koska aikaa oli vielä en tästä alkanut turhia nipottamaan, homma kun meni paremmaksi koko ajan sitä mukaa kun ohjetta tuli. Kun olin tyytyväinen ratsukon työskentelyyn ja yhteenpelaamiseen siirryttiin verkkaesteille, joka oli tällä kertaa ihan normaalin rataesteradan näköinen tukkipystyviritelmä, jossa korkeinkin este oli noin neljänkymmenen sentin korkeudella. Olisi vähintäänkin helppoa antaa ponin kävellä esteiden yli, joten otimme tavoitteeksi sen, että poni saataisiin hyppäämään esteiden yli halutulla tavalla ja liioittelematta, mutta kuitenkin niin, että jalat nousisivat maasta. Aluksi poni ei oikein ymmärtänyt, miksi sen pitäisi hypätä kun yli päästiin ottamalla vähän isompia askeleitakin, mutta pikkuhiljaa alkoi homma taas toimia. Kun verkkaesteet oli hoidettu otettiin pari kierrosta rentoa käyntiä ja sitten siirryttiin maastoesteradalle, joka tällä kertaa oli vähän pidempi. Peltoaukealle levitelty rata sisälsi estettä tukista risuesteeseen, ja välit oli mitattu tarkasti niin, että varaa virheille ei juuri olisi. Tällä kertaa ratsastaja osasi heti alusta asti ratsastaa ponin laukan aktiiviseksi ja rennon pyöriväksi ennen kuin edes lähti ensimmäiselle esteelle, joka ylittyikin puhtaasti ja täysin ongelmitta. Aina välillä sain huomauttaa, että jollei laukalle tapahdu jotain, niin seuraava este tulee kyllä varmasti ottamaan osumaa, ja joka kerran kuuntelivat niin ratsastaja kuin ratsukin ohjeitani herkeämättä. Ilahduttavan herkkä poni tuo Tintti! Rata meni loppujen lopuksi hyvin useampaan otteeseen, ja ratsukko sai hoitaa loppuverryttelyt mielensä mukaan aivan rauhassa.

25.09.2012: KERJ CUP CCI/CIC2 poneille 5/76 (45+09+02=056)

Kauden päätapahtuma oli jälleen käsillä ja tällä kertaa valmistautuminen ei ollut sujunut aivan suunnitelmien mukaan. Viimeinen valmistava treeni oli ollut suoranainen katastrofi ja hetken olin jo pohtinut josko orin kanssa ei kisaan tultaisi mukaan ollenkaan. Aamupäivä ei myöskään luvannut hyvää, kun kouluradan suoritus tuntui olevan Tintin kanssa todellinen pohjanoteeraus. Ori on oli todella vahva koko radan ajan, ei kuunnellut normaaleja apuja vaan selässä sai selkeästi olla ylireagoiva eikä rata nyt mitenkään kaunis ollut katseltava. Tämän jälkeen hetki ratsastajan psyykkausta ennen rataesteitä. Selkään isti kyllä sellainen sisuuntuminen, että kummasti sitä ruvettiin ylöspäin tulosluettelossa kapuamaan. Ratesteillä ori oli selkeästi paremmin jo kontrolloitavissa vaikka edelleen oli epänormaalin vahva edestä. Esteet ylittyivät puhtaasti ja melko nopeasti. Ennen maastoestekoetta oli parin tunnin tauko jonka aikana hieman ratsastin oria paremmin avuille, mutta jätin aikaa myös levolle. Tämä oli selkeästi hyvä ratkaisu tälle päivälle, sillä heti maastoestekokeen ensimmäisistä esteistä lähtien Tintti toimi erinomaisesti ja malttoi kuunnella vaikka vauhtiakin piisasi. Ratsastaja sai tästä muutoksesta myös selkeästi itseluottamusta tekemiseen ja maaliin tultiinkin sopivasti ihanneajan puitteissa. Lopputuloksia sai hieman jännittää, mutta kaiken sen arvoista tuo pieni perhosten lentäminen mahassa vielä suorituksen jälkeenkin oli, kun tuloslistalla keikuttiin sielä sijoittuneiden joukossa. Selkeästi tämä päivä oli erävoitti Tintistä, sekä lajista itsestään.

07.09.2012: Maastoestevalmennus - valmentajana minttu`

Ratsukko olikin jo verkkaillut itsenäisesti saapuessani valmennuspaikalle joten pääsimme aloittamaan valmennuksen suoraan siitä. Tähän valmennukseen olin ajatellut pienehköä rataa, josta löytyisi banketti, tavallisen pystyn näköinen ohuista tukeista koottu viritelmä, risueste ja vesieste, johon laskeutuminen tapahtuisi hypyn jälkeen. Vesiesteen "esteosa" olisi siis pienehkö tukki, jonka takaa näkisi hyvin mihin sitä ollaankaan menossa. Pirteän ja innokkaan oloinen Tintti oli hyvin kuulolla, ja alun verryttelyhyppyjen jälkeen alkoi meno näyttää jo sen verran hyvältä että päästin ratsukon radalle. Aluksi meno oli ehkä vähän liiankin rauhallista, ja ori kompuroi lähestymisessä banketille ja kiipeäminenkin vaikutti vähän vaivalloiselta. Lisää vauhtia vain ja hevonen tarkemmin avuille, ja kohta alkoi homma taas toimia. Ori ei todellakaan pelännyt vesiestettä vaan reippaasti pärskäytti itsensä tähän kaksikymmentä senttiä syvään lätäkköön tyytyväinen ilme naamallaan. Risuesteellä tuli vastaan äkkipysähdys osittain siksi, että laukkoja oli tullut yksi liikaa ja ori oli läpikotaisin hämmentynyt mutta pääosin siksi, että aivan esteen edestä kipitti matkoihinsa orava. Ratsastaja pysyi hyvin selässä ja otettiin uusi lähestyminen, ja vaikka poni näyttikin vähän epäluuloiselta ratsasti ratsastaja varmasti ja reippaasti eteenpäin saaden Tintinkin taas innostumaan. Viimeistä estettä kohden alkoi vauhti taas hiipumaan ja askeleet menivät aavistuksen sekaisin, mutta poni korjasi hyvin ennen hyppyä ja tuli puhtaasti alas toisella puolella. Hieno pari, mutta parannettavaakin on.

25.08.2012: KERJ CUP CCI/CIC2 poneille 2/30 (06+06+14=026)

Tähän yhteen kilpailuun oltiin satsattu käytännössä koko kausi ja kaikki muut kilpailut olivat valmistelleet juuri tätä tapahtumaa. Silti lopputulos oli pienoinen yllätys ratsastajalle, vaikka sijoitusta oltiin lähdetty hakemaan. Aamu sujui verryttelyineen hyvin ja kouluradalle mentiin hyvillä mielin. Suoritus oli tasainen ja perushyvä pienin virhein höystettynä. Kuitenkin tämän osakokeen jälkeen oltiin jo hyvin kärkikahinoissa mukana. Rataesteet sujuivat puhtaasti ja melko reippaasti, eikä väliaika sijoitus liikkunut tästä suorituksesta suuntaan tai toiseen. Ennen maastoestekoetta oli parin tunnin tauko, joka käytettiin lähinnä lepäilyyn ja ratsastajan psyykkaamiseen. Maastoesteradalle lähdettiin omasta mielestä hyvin valmistautuneena ja hyvillä mielin. Kuitenkin mukaan mahtui myös pienoista epäonnistumista. Kahdelle esteelle tuli virheitä ohi ratsastuksesta. Tintin kanssa oli aika-ajoin ohjautuvuus ongelmaa orin käydessä hieman kierroksilla radalla. Maaliin päästiin pienoisesti ihanneajan jäljestä ja tämä fakta kertoi ratsastajan mielestä siitä, että nyt tultiin sijoissa rytinällä alas. Tulosten julkaisun yhteydessä oli ratsastajalta pudota leuka maahan asti. Siellä sitä keikuttiin luokan toisena ylivoimaisen voittajan jälkeen. Selkeästi maastoesterata oli ollut siis haastava monille ratsukoille ja meitäkin huonompia suorituksia oli siis mukaan mahtunut. No mikäs tässä, kyllä meille toinen sija kelpaa!

25.07.2012: KERJ CUP CCI/CIC2 poneille 31/47 (23+17+44=084)

Kauden päätapahtuma oli käsillä ja orin kanssa piti olla kaikki kunnossa. No olihan sinällään kaikki kunnossa, mutta kyllä Tintin kanssa nyt tapahtui alisuorittaminen. Koulukokeen tuloksissa olimme ihan sillä suurinpiirtein normaalilla tasolla ja ihan hyvällä iskuetäisyydellä edelleen. Koulu on tämän ponin ehkä valitettavasti se heikoin lenkki, mutta tälläkin pärjätään. Rataesteillä sijoitukseen tuli hieman parannusta, mutta aivan täydellinen rata ei tämäkään ollut, vaikka pudotuksia ei suoranaisesti tullut. Pari kertaa oli kuitenkin hyvin lähellä etteikö puomi olisi alaskin tullut. Pahin mokaaminen tapahtui kuitenkin maastoesteillä. Jos jossain orin kanssa alisuoritettiin, niin juuri siellä. Tuntui, että ratsastajan pää ei ihan kestä ja Tintti siihen samantein reagoi omalla tavallaan. Yhdelle esteelle kiellettiin, joka ihan oli kuskin oma moka. Eteneminen ei ollut ihan niin hyvää ja aikavirheitäkin sitten lopulta saatiin. Lopputuloksissa oltiinkin sitten lähempänä peräpäätä. Ensi kerralla sitten paremmalla valistautumisella, ainakin ratsastajan osalta.

20.05.2012: KERJ CUP CCI/CIC2 poneille 2/38 (03+03+15=021)

Kauden päätapahtumaa kohti oltiin treenattu ahkerasti ja viimeisen viikon ajan ori oli tuntunut erinomaiselta. Siksi kilpailupäivään lähdettiinkin varsin hyvän tuulisina, mutta itsevarmoina siitä, että tällä kertaa menestystä saattaisi olla tulossa. Kaikki tietysti lopulta on kiinni myös siitä, kuinka hyvin kanssakilpailijoilla on valmistautuminen mennyt ja kuinka kilpailu lopulta sujuu. Aamun ensimmäinen osakoe meni odotusten mukaan, eli Tintti oli sopivan herkkä ja kuulolla koko kouluradan ajan, jolloin suorituksesta saatiin melkolailla virheetön ja sujuva. Kolmen kärkeen kiilattiin, josta olikin hyvä jatkaa päivää. Rataestekokeessa oli käydä pieni moka ratsastajan osalta, kun meinasi tulla ohi ratsastus, mutta tiukasta kurvista huolimatta Tintti pelasti tilanteet ylittämällä esteen puhtaasti suorastaan käsittämättömästä hyppypaikasta. Ennen maastokoetta oli parin tunnin tauko, jonka aikana koitettiin latailla akkuja. Sen sijaan tuntui, että tauko pikemminkin haittasi Tintin kilpailuvirettä. Maastoesteillä meinaan tuli hieman yllättäenkin kaksi kieltoa. Ensimmäinen tuli jo heti alkuradasta vedellä, jossa ori ei vain ensimmäisellä yrittämällä suostunut ylittämään vedestä hypättävää tukkiestettä. Toinen kieltäytyminen tuli loppuradalla ylöshypyssä. Voi sano, että ratsastajan päässä lenteli ei niin kauniit sanat, enkä uskonut sijoituksen enään olleen teoreettisestikaan mahdollista. Meidän onneksi maastossa oli muillakin paljon virheitä, jolloin meinän oma katastrofi jäi pienemmäksi, kun lopputuloksissa menimmekin keikkumaan sitten toisella sijalla. Tulokseen ei voi olla kuin tyytyväinen, mutta maastoradalta jäi kyllä vielä hampaankoloon moskaa.

HUOM! Olet virtuaalitallin sivuilla. Kaikki mitä sivuilla tapahtuu on fiktiivistä. Kuvan ponilla ei ole mitään tekemistä tällä sivulla esitettyjen tietojen kanssa!

Ulkoasu © Maiju V. 2012
Ulkoasun kuvat © HL, alhippa